Uttalelse: Nei til digital tankekontroll

Foto: Batman

Rogaland Venstre mener dataavlesning er digital tankekontroll og en trussel mot rettssikkerheten, sier fylkesstyret til Rogaland Venstre i en uttalelse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Regjeringen har foreslått flere endringer i straffeprosessloven som vil gi politiet en utvidet adgang til å benytte ransaking, romavlytting, teknisk sporing, kommunikasjonskontroll, kameraovervåking og dataavlesing.

Rogaland Venstre mener at regjeringens forslag til nye overvåkingsmetoder er et kraftig inngrep mot privatpersoner. Flere av tiltakene er svært inngripende i den enkeltes frihet og personvern. Å sikre borgerne rett til å få sitt privatliv respektert er grunnleggende i en demokratisk og liberal rettsstat.

Regjeringens forslag vil gjøre det lettere å få ut beslag av e-postkontoer uten den samme domstolskontrollen som tidligere. Rogaland Venstre mener det er feil å lette på kravene til domstolskontroll.

Politiet vil få tilgang til en helt ny overvåkingsmetode som er dataavlesing. Denne nye metoden åpner for at det som skrives i en epost eller sies i en videosamtale kan bli lest og sett av politiet i sanntid. Dataavlesing vil innebære at tanker, assosiasjoner og ønsker som kanskje engang aldri var tenkt kommunisert til noen andre blir gjenstand for politiets behandling. Metodekontrollutvalget som utredet forslaget for regjeringen advarte enstemmig mot å innføre generell dataavlesning som metode. Rogaland Venstre mener dataavlesning er digital tankekontroll og en trussel mot rettssikkerheten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**