Interpellasjon om tøybleier

Illustrasjon: Tina Bülow-Berntzen

Opposisjonen har i samarbeid laget en miljøplattform. Et av tiltakene vi ønsker å jobbe for er tilskuddsordninger i kommunen, for eksempel tilskudd for tøybleier.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Ja til tøybleieordning

Et gjennomsnittleg bleiebarn bruker 6.000 bleier i løpet av bleieperioden. Dette utgjør gjennomsnittlig 1 tonn ikke resirkulerbart avfall pr. barn. Engangsbleier er tungt nedbrytbare, og berget vokser og vokser. Det kan ta opp til 500 år før en engangsbleie er brutt ned. Det er også kostnader for miljøet knyttet opp til produksjon og frakting.

Tøybleier er et godt alternativ til engangsbleier. I 2016 har tøybleier utviklet seg på linje med annet i samfunnet, og det finnes mange ulike type tøybleie-systemer, som er enkle og hygieniske. Et tøybleiebarn trenger ca 20 bleier til en bleieperiode, og bleiene vaskes i vaskemaskin. Ved bruk av tøybleier reduseres avfallsmengden, og miljøet spares for utslipp knyttet til produksjon og transport. I tillegg er tøybleier mye mildere mot barnets hud enn engangsbleier.

Tøybleier kan være mer økonomisk besparende over tid, men har en høyere oppstartskostnad. Det finnes kommuner i Norge som ser det kostnadseffektive og miljøvennlige i å ha tøybleietilskudd i kommunen. Kr 1000,- gies pr barn om kvittering på tøybleier kan fremvises. På denne måten kan foreldre som er usikre på om tøybleier er noe for deres barn, teste det ut – uten å bruke mye penger.

I tillegg er det flere avfallsselskaper i Norge som tilbyr gratis tøybleie-pakker med noen bleier som gies ut, via post eller helsestasjon – til nybakte foreldre som ønsker det.

Pr. barn som da bruker tøybleier i sin periode, spares kommunen for opptil 1 tonn avfall.

Vi mener kommunen burde anerkjenne de positive sidene ved at bleiebarn bruker tøybleier, og at kommunen gjør det lettere for folk å ta dette miljøvennlige alternativet i bruk.

Derfor spør jeg deg ordfører:

– Vil ordføreren ta initiativ til å opprette en tøybleieordning i kommunal regi?

– Vil ordføreren sende en sterk anbefaling til Vesar om at de begynner å tilby gratis tøybleie-pakker til nye foreldre?

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**