Tillit, habilitet og ryddighet

Kommunestyregruppa, sammen med leder i Grimstad Venstre, Foto: Grimstad Venstre

Dette innlegget var på trykk i tirsdagens utgave av Grimstad Adressetidende. Våre tre folkevalgte i kommunestyret, samt leder i Grimstad Venstre står sammen om innlegget.

I siste kommunestyre uttaler ordfører ganske presist at tillit vedtas ikke, det skapes. Det er vår oppfatning at Grimstad kommune har en utfordring som vi må løse i fellesskap, administrasjon og politikere.

I formannskapet den 17. mars etterspurte Venstre en gjennomgang av etikkreglement, habilitetsregler, rutiner rundt varsling, systematisk antikorrupsjonsarbeid osv.
Saker den siste tiden viser at dette var et betimelig spørsmål.
Tillit knyttet til aktuelle saker dreier seg om nødvendig mandat, rolleforståelse, habilitet og ryddighet.
I siste kommunestyremøte var det bl.a. generalforsamling for Grimstad eiendomsutvikling. Styret har et viktig og utfordrende arbeid nå med bl.a. utvikling av Torskeholmen. Er mandatet de har fått, klart nok?
Varaordfører Per Svenningsen fra Ap pekte på en mulig uheldig dobbeltrolle for styremedlem og konsulent, men fikk ikke flertallet med seg på den problemstillingen. Venstre støttet Svenningsens syn fordi dette er en prinsippsak for oss. Det handler ikke om mistillit til styremedlem/konsulent, men om uheldig blanding av roller.

Vi har tillit til at det er håndtert ryddig og klart, men mener likevel at slike dobbeltroller bør unngås.
Hvordan er det med kommunens egen eierstrategi? Har vi gode nok rutiner?
Har noen av våre andre selskaper, både kommunale og der vi inngår i interkommunalt samarbeid, uklare mandater? Blir de fulgt godt nok opp fra politisk og administrativt hold?
Mange er opptatt av Grimstads byutvikling. Har f.eks. det nyoppretta samarbeidsforumet klare nok instrukser? Kan det uten mandat og instruks bli noe mer enn en arena for gode meninger? Klarer vi å få ulike aktører med i et godt samspill? Oppdraget fra kommunestyret må være klart.
Tillit er en grunnleggende verdi i et godt folkestyre, derfor engasjerer Venstre seg i disse spørsmålene.

Arnt Gunnar Tønnesen, Anna Elise Svennevig, Arne Kristian Ekra og Anne Mo Grimdalen
Grimstad Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**