Et forsvarlig helsetilbud og kompetansearbeidsplasser

Ragnhild Helseth, "Foto: Ingunn Strand"

Kommunehelsetjenesten har fått utvidet sitt ansvarsområde både innen somatisk og psykisk helse. Spesialisthelsetjenesten endres i raskt tempo. Vi må ta debatten og se på totalbildet av tilbudet som skal utvikles fremover for å sikre et forsvarlig helsetilbud og utvikling av viktige kompetansearbeidsplasser i vår region, skriver varaordfører i Kristiansund, Ragnhild Helseth

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Et forsvarlig helsetilbud

Et godt helsetilbud for vår region nå og i fremtiden, er målet vi jobber etter politisk og administrativt. Det gjelder kommunehelsetjenesten og det gjelder spesialisthelsetjenesten. Samhandlingsreformen var starten til det som i dag utgjør et betydelig utvidet ansvarsområde for kommunenes helsetjenester, både for somatisk helse og psykisk helse.

Kommunehelsetjenesten
Svært mange oppgaver innen somatisk helse som vi gjerne forbinder med sykehus, vil bli ivaretatt av kommunehelsetjenesten. Samtidig står vi midt oppe i en prosess med omstrukturering av spesialisthelsetjenesten i vår region.

Jeg tror det nå er høyst påkrevd at vi som politikere tar debatten videre og ser på totalbildet av det tilbud som skal utvikles fremover. Vårt mål må være å sikre innbyggerne et forsvarlig helsetilbud.

Kompetansearbeidsplasser
Fremtiden krever at vi både har generalistkompetanse og spesialistkompetanse i kommunene. Vi må beholde og videreutvikle kompetansearbeidsplasser. Innenfor helse finnes de allerede i dag i vår kommune i institusjoner og hjemmebaserte tjenester, både som forebyggende og behandlende tilbud.

Storhaugen helsehus er et svært viktig tilskudd som gir rom for at også nye miljøer etableres. Regionalt senter for helseinnovasjon og samhandling blir en viktig brikke.

Rekruttering og tverrfaglighet
Det er økt søknad til sykepleierutdanningen. Det er gledelig. Tall viser at kommunene har store underskudd på sykepleiere. Samtidig meldes det at pleierne trives med å jobbe i kommunene. Det er et godt signal som kan gi forhåpninger om bedre rekruttering i fremtiden.

Tverrfaglig kompetanse er helt nødvendig for kommunehelsetjenesten. Det vil i fremtiden være en rekke helsefaggrupper som kommunene vil være lovpålagt å tilsette. Her vil fagutvikling og forskning være stikkord som gir muligheter for tjenesteinnovasjon.

Politiske føringer nasjonalt
Stortingsmelding 26 (2014-2015) «Fremtidens primærhelsetjeneste – nærhet og helhet», skisserer de store endringene som allerede er på gang og som vil komme. Nasjonal helse- og sykehusplan (2016-2019) drøfter utviklingstrekk frem mot 2040. Opptrappingsplan for rusfeltet (2016-2020) ble vedtatt i april i år. Og regjeringspartiene sammen med Venstre og KrF har varslet en opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse.

Oppgavemeldingen i forbindelse med kommune- og regionreformen berører i høy grad helsetjenestene i kommunene. I høringsnotat som er sendt ut fra Helse- og omsorgsdepartementet i juni d.å. og som blant annet gjelder kompetanse i kommunehelsetjenesten, blir det stilt krav om at alle kommuner fra 2018 skal ha lege, sykepleier, fysioterapeut, jordmor og helsesøster. Fra 2020 må kommunene i tillegg ha ergoterapeut, psykolog og tannlege.

Spesialisthelsetjenesten og sykehus
Kristiansund har gjennom lang tid hatt debatter gående om hva vi mener vil tjene befolkningen best hva gjelder geografisk plassering av sykehustjenester, organisering og funksjonsdeling.

Dagens organisering av sykehus i helseforetak, er en av debattene som går. Regjeringen har satt ned et utvalg, Kvinnslandutvalget, som skal utrede hvordan statlige eierskap til spesialisthelsetjenesten kan organiseres i fremtiden. Utvalget ble oppnevnt i november 2015 og skal legge frem sin innstilling 1.desember 2016.

Om fremtidens sykehus for vår region blir ved realisering av fellessykehus på Hjelset, er for tida usikkert, ikke minst på grunn av økonomi. Og mens debatter og utredninger går sin gang, så utvikles spesialisthelsetjenesten i raskt tempo.

Barn og fødende
Hva angår sykehustilbud så er den store utfordringen i øyeblikket for vår region hvordan sikre tilbudet til fødende og til barn. Vi må ha en barneavdeling fortsatt med barneleger som har døgnvakt hele uka. Fødeavdelingen må ha tilgang til gynekolog, anestesi og barnelege.

Politisk må vi samtidig gi enda mer oppmerksomhet mot oppgavene i kommunehelsetjenesten. Det er her de store utfordringene ligger fremover, og der potensialet er stort for vår mulighet for påvirkning til å etablere kompetansearbeidsplasser.

Strategiske mål for helse
Et forsvarlig helsetilbud og viktige kompetansearbeidsplasser må være vårt strategiske mål fremover. Her har kommunehelsetjenesten en nøkkelrolle.

Ragnhild Helseth (V)
Varaordfører i Kristiansund

Innlegget var først publisert på TKs nettside 6.8.16 og sto på trykk 8.8.16

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**