Verdens mest unødvendige bilkjøring er tomgangskjøring

Forurensing av bileksos, Foto: VG

Spørsmål til kommunestyret den 7.9.2016

Ordfører!

Høst og vinter nærmer seg, og med dette oppstår det et fenomen som, spesielt på kalde vinterdager, er helsefarlig for astmatikere, ja, egentlig for oss alle. Jeg snakker om at det er mange som lar motoren gå på tomgang. Dette forurenser lufta og skaper plagsom støy. Norges Astma- og Allergiforbund sier at for mennesker som lider av astma, allergier eller andre luftveisplager kan slik forurensing i vinterhalvåret være en stor påkjenning. I Norge er tomgangskjøring forbudt etter Trafikkreglenes §16:

1. I eller ved bebyggelse må det ikke foregå unødvendig og forstyrrende kjøring med motorvogn. Der må det heller ikke foregå bruk av motor på tomgang eller annen bruk av motorvogn som volder unødig støy eller unødvendig utslipp av røyk eller gass.
2. I eller ved bebyggelse skal kjørerute, fart og kjøremåte avpasses slik at ingen forstyrres unødvendig.

Dessuten er det lovpålagt at bilen skal være sikret og låst når den er forlatt.

Mange lar bilen gå på tomgang mens de venter på noen, og en del lar til og med bilen gå når de handler. Dette er veldig lite solidarisk med astmatikere og små barn. Eksosrøret er på høyde med det barn puster inn, og er derfor særlig dårlig for barn.

Jeg husker godt den første vinteren jeg kom til Norge der jeg observerte mange som gikk i butikken for å handle, mens bilen stå på tomgang. Jeg trodde ikke mine egne øyne.

Ordfører, jeg ønsker at vi som politikere i tiden framover setter ekstra fokus på unødvendig og ulovlig tomgangskjøring i vår kommune.

Det beste ville selvsagt være om den enkelte bil-, buss-, transportbil- eller drosjesjåfør hadde en holdning som fører til at de slår av motoren når bilen står stille. Dette krever bevissthet og omtanke for miljøet og at det tas hensyn til andre menneskers ubehag og helse. For å få bukt med problemet har mange byer og kommuner de senere år satt fokus på dette problemet, og enkelte byer har delt ut bøter i 5000,-kroners klasse. Patruljerende politi i sentrum og omegn har fått beskjed om å holde et ekstra øye med og reagere på biler som går på tomgang. I Sverige er det satt opp skilter på offentlige steder som minner folk på å slå av motoren fordi det forurenser miljøet og er helseskadelig.

Mine spørsmål til ordføreren:
Vil ordføreren tar initiativ til en kampanje mot ulovlig tomgangskjøring i kommunen vår, gjerne i samarbeid med folkehelsekoordinator? Vil ordføreren undersøke muligheten til å sette opp skilt slik man har gjort i Sverige for å minne folk om at tomgangskjøring er forbudt?

Carola Karl Urvik, gruppeleder Vefsn Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**