Interpellerte om trygge skoleveier

Foto: Peter Fiskerstrand

Martin Gran interpellerte om trygge skoleveier og fartsgrenser til kommunestyret 18.10 2016. Behandlingen av interpellasjonen kan sees fra tv-arkivet her:

http://sande.kommunetv.no/bruker/Default.aspx?movieID=64&start=11038&end=13130&duration=2092&sid=1&cid=2

 

Les interpellasjonen og svaret her:

Ordførerens svar på interpellasjonen
Trafikksikkerhet i forbindelse med skolene og skolevei har høy prioritet i kommunen vår og er spesielt ivaretatt i trafikksikkerhetsplanen som ble vedtatt i 2014.

Det ble i den forbindelsen gjort en gjennomgang av situasjonen rundt alle skolene. Dette vil bli gjort også i forbindelse med revideringen av planen i 2018. Arbeidet med revideringen vil bli sannsynligvis startes opp i løpet av 2017.

Vurdering av fartsgrenser og prioritering av nye gang/sykkelveier vil tilhøre denne prosessen, så også en generell gjennomgangen av buss-stoppene i forbindelse med skolevei. Angående det siste punktet vil problematikken endre seg fra år til år etter hvor elevene bor og hvor gamle de er.

Angående Østbygdaveien Fv 945.
Det ble gjort målinger i 2014 fra 14.mai til 22. mai som viste gjennomsnittlig passeringer pr. dag (ÅDT) på mellom 545 og 828 kjøretøy. Gjennomsnittlig fart pr. dag var mellom 42 og 47 km/t.

I tidsperioden 19. september til 26.september 2016 ble følgende gjennomsnittlige passeringer pr dag registret 534. Gjennomsnittlig hastighet var 42.

Disse to målingene gir ikke holdepunkter for å si at trafikken har økt. Det må bemerkes at dette var 17. mai uken målingene ble gjort i 2014 og trafikken kan ha vært større enn vanlig.

Til sammenligning kan det sies at under telleuken i 2014 hadde Bjerkøyamoloen en (ÅDT) på 500 og Gallebergveien litt i overkant av 700.

Når det gjelder de tre forslagene:

1. NMK-utvalget får oversendt en sak der fartsgrenser på kommunale og fylkeskommunale veier gjennomgås.

2. NMK-utvalget får oversendt en sak der stoppmønsteret til skolebussen gjennomgås.

3. Sande kommune utarbeider en henstilling til fylkeskommunen for å gjennomgå og redusere fartsgrenser på fylkesvei 945 Østbygdaveien og 950 Gallebergveien.

Disse vil alle kunne ivaretas ved rullering av trafikksikkerhetsplanen.

Dersom det imidlertid er helt konkrete problemstillinger som gjelder en spesifikk situasjon som krever rask avklaring, foreslår ordfører at den blir sendt til kommunen og trafikksikkerhetsgruppa for vurdering. I gruppa sitter representanter fra teknisk drift, plan, skole, barnehage, SFO og lensmann samt folkehelse. Det er faste møter 2 ganger pr. halvår, men aktuelle personer innkalles ved behov for befaring eller vurderinger om noen spesielle problemstillinger oppstår.

 

 

Interpellasjon:Trygge skoleveier

Ordfører,
Skoleåret er i gang og mange små og store elever ferdes igjen i trafikken. Sande har dessverre flere trafikkfarlige strekninger der gang- og sykkelveier mangler. At disse raskest mulig blir bygget ut er selvfølgelig ønskelig, men som med alt annet tar dette tid. I mellomtiden bør politikerne i Sande søke andre virkemidler for å bedre trafikksikkerheten.

Et godt virkemiddel kan være å revidere fartsgrensene langs kommunale og fylkeskommunale veier. Flere veistrekninger har fått større trafikk som følge av utbygginger. Spesielt gjelder dette Østbygda med utbyggingen av Sjølshagen.

Et annet virkemiddel kan være å se på stoppmønsteret til skolebussen. Undertegnede har lagt merke til at det flere steder er svært langt å gå for barn før de kommer til et merket busstopp. Dette fører til at barn må ferdes langt langs veier uten gatebelysning og at de må vente på buss/minibuss på plasser uten oppmerkede stopp. Dette øker risikoen for at barn ikke blir sett av kjørende under vinterhalvåret.

Vil ordføreren ta initiativ til å gjennomføre en gjennomgang av fartsgrenser og oppmerking av bussplasser i Sande kommune?

Forslag:
1. NMK-utvalget får oversendt en sak der fartsgrenser på kommunale og fylkeskommunale veier gjennomgås.

  1. NMK-utvalget får oversendt en sak der stoppmønsteret til skolebussen gjennomgås.
  2. Sande kommune utarbeider en henstilling til fylkeskommunen for å gjennomgå og redusere fartsgrenser på fylkesvei 945 Østbygdaveien og 950 Gallebergveien.

Martin Gran

Sande Venstre

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**