Bygg en sammenhengende promenade ved Skien brygge

Skien kommune
Skien kommune, Foto: Kenneth Berg

I august 2007 vedtok bystyret i Skien krystallklare regler mot privatisering av elvebredden, og har siden stilt strenge krav, for å sikre allmennhetens tilgang til vannet hele året. Dette har medført at utbyggere har måttet endre sine planer i tråd med disse reglene, til gode for befolkningen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**

Bakgrunnen for at den rødgrønne koalisjonen vedtok byggeforbudet, var en holdning om at tilgang til vannkanten bør være felleseie, og et ønske om å sikre en sammenhengende tilgang til vannet mellom Skien og Porsgrunn, i et håp om at vi en gang skal få til en gang/sykkelsti langs vannet på begge sider av elva. Det var også i erkjennelse av at vi i Norge har forsømt oss når vi ser på nedbyggingen av strandområdene ved kysten. Da det i 2008 ble snakk om å utvide på Klosterøya ved å bygge på påler, uttalte daværende ordfører, Rolf Erling Andersen (Ap) følgende til TA: – Disse tingene tyder på at man må ha forferdelig god råd hvis man går i gang med planleggingen av prosjekter som man vet bystyreflertallet har sagt de ikke vil ha. I Skien er elva allemannseie. Byggeforbudet kan nå stå for fall i forbindelse med planene for Skien Brygge. Til tross for at Skien kommunes regler er godt kjent, har utbyggeren nå lagt fram planer om at flere av byggene skal gå helt ut til vannkanten uten noen offentlige passasje på utsiden. Gangtrafikken vil her bli ledet bak bygningene. Flertallet i teknisk hovedutvalg (HOTS) har vært villige til å kompromisse med prinsippet om offentlig tilgang til vannkanten. Vi ber bystyret besinne seg og sikre offentlige tilgang hele veien. HOTS vedtok nov 2013 følgende vedtak som en føring på prosjektet inn mot 2 gangs behandling av Skien brygge: «Sammenhengende gangvei langs vannet. Planforslaget bryter med politisk fattede vedtak om å etablere sammenhengende gangveier langs vannfronten i sentrum og i sentrumsnære områder. HOTS mener det er et viktig prinsipp å sikre allmenn tilgjengelighet til vannfronten. Utvalget ønsker derfor en planløsning som ivaretar en sammenhengende og tilstrekkelig bred promenade (for gående) langs vannet og ber dette innarbeidet i planen.» Vi kan på ingen måte se at dette er ivaretatt i planen. Det er også svært forunderlig at administrasjonen og den politisk oppnevnte referansegruppe har jobbet videre med denne planen uten å forholde seg til vedtaket. Vi ser at det kan være en positiv vri å la den offentlige gangveien bukte seg litt ut og inn, og ikke bare være en rett linje, og at det på den måten blir mer variert. Men hovedgrepet om offentlig tilgang ytterst mot vannet må ivaretas. Vi er bekymret for følgene av å fravike reglene nå. Hva skjer når neste utbygger ønsker å gjøre det samme?

Gustav Søvde, tidligere leder av HOTS, Atle Rui, medlem av HOTS, Kenneth Berg, første vara til HOTS, Haakon Wærstad, Bjørg Øya Tefre, Morten Tefre.

Varden: «Vi er bekymret for å fravike reglene. Hva skjer når neste utbygger ønsker å gjøre det samme?»

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**