Endelig ny storflyplass i Rana!

Mats Hansen, nestleder i Nordland Venstre

Mats Hansen, nestleder i Nordland Venstre og kommunestyrerepresentant for Venstre i Rana deltok i dag på pressekonferanse sammen med H, FrP og KrF der nyheten om ny flyplass ble sluppet til stor jubel.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**

Mats holdt følgende innlegg:

Endelig!

Etter 10 år er vi endelig klare for å sette spaden i jorda og bygge ny flyplass på Hauan. En flyplass som sikrer industri, næringsliv, reiseliv og privatpersoner samme vilkår som ellers i landet. For Nordland Venstre har det vært viktig å jobbe for en ny fremtidsrettet lufthavn på Hauan. Samtidig har vi ikke ønsket å legge ned flyplassen i Mosjøen. Jeg er derfor veldig tilfreds med at de fire partiene som utgjør flertallet på Stortinget har kommet frem til en enighet som er helt i tråd med Nordland Venstre sine ønsker.

For Venstre på Stortinget har målet med NTP vært å legge til rette for at flere tar tog, kollektiv, sykkel og føttene når de skal fra a til b. Samtidig har det vært et mål å sikre god kommunikasjon mellom distriktene og storbyene. En ny flyplass på Hauan vil knytte oss nærmere Oslo, storbyene og resten av verden. Dette vil gjøre Rana og Helgeland attraktivt for unge, kloke hoder som vi trenger flere av.

For meg personlig har hele saken om etablering av ny storflyplass på Helgeland vært både utfordrende og lærerik. Jeg er født og oppvokst i Mosjøen og flyttet til Rana først som 16-åring da jeg begynte på videregående. Jeg kan love dere at det har vært mange interessante diskusjoner rundt middagsbordet når jeg har vært på besøk til familien. Men jeg har hele tiden ment at en region som Helgeland MÅ ha en storflyplass hvis vi skal vokse videre. Mo i Rana er industrihovedstaden i nord, og sammen med resten av Helgeland er vi et industrielt tyngdepunkt få kan sammenligne seg med. Og er det noe vi kan i Rana så er det å få ting til å skje! Gjennom knallhard jobbing har vi vist for alle at det er mulig å bygge et gigantisk jernverk i det som da var en liten bygd. Vi har vist at vi kan omstille oss og snu noe så negativt som en nedleggelse av det samme jernverket til en grønn industripark i verdensklasse. Og, unnskyld uttrykket, visst fan skal vi vise at vi skal klare å bygge en ny flyplass også!

Det er mange som har jobbet målrettet i årevis med å realisere dette prosjektet både mot det politiske miljøet og byråkratiet. I går fikk jeg være med å feire enigheten sammen med flere av disse personene. Det er vanskelig å sette ord på den gleden som ble uttrykt fra de som har brukt 10 år av livet sitt på å realisere ny flyplass. Spesielt har jeg lyst til å gi honnør til Henrik Johansen som virkelig har lagt sin sjel i dette prosjektet. All ære til deg og alle dere andre som har stått i dette år ut og år inn, uten dere hadde vi aldri vært her i dag.

Vi hadde heller ikke vært her i dag uten et politisk flertall i kommunestyret i Rana med store visjoner. De 300 millionene fra Rana kommune, som et bredt, tverrpolitisk flertall i kommunestyret gikk inn for, har sammen med næringslivets bidrag på 300 millioner vært avgjørende for å realisere prosjektet så snart som mulig.

I dag er jeg en glad mann. Jeg ser lyst på fremtiden min, på fremtiden til Rana og fremtiden til Helgeland og gleder meg til å sette meg på første fly fra Hauan!

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**