Fikk Venstre med på brønnplugging

Per Sefland fikk Venstres landsmøte med på punktet om brønnplugging, og seier dette er så viktig både for Kristiansund og for andre deler av landet der oljeindustrien er representert

Per Sefland sørget for at nye muligheter for oljeindustrien nå er med i Venstres stortingsprogram.

Landsmøtet i Venstre vedtok lørdag to ny punkt i stortingsprogrammet. «Sikre at brønnplugging blir gjennomført når oljeselskapene forlater sine felt på norsk sokkel» og «Sikre statlige midler til forskning og utvikling av ny teknologi for brønnplugging»

Per Sefland fra Kristiansund gikk på talerstolen og forsvarte disse nye punktene. Han viste til at med bakgrunn i den internasjonale OSPAR – avtalen om vern av det marine miljø og det norske regelverket er oljeselskapene forpliktet til å se alle forlatte borehull. Alle utviklingsbrønner, hvor det tas opp olje eller gass, skal plugges igjen innen tre år etter at de er forlatt.

-Totalt er det boret over 4300 brønner på norsk sokkel. En statusrapport i 2015 konkluderte med at cirka 70 brønner var klare for brønnplugging. Så langt synes arbeidet ikke å ha kommet i gang. Dette arbeidet må forseres.

Forskning
Sefland sier at sikring og plugging av brønner på norsk sokkel vil bli krevende og omfattende og at slik virksomhet burde iverksettes systematisk, særlig i tider som nå, da næringen er preget av lav aktivitet.

– Langs store deler av kysten ligger fartøyer, rigger og en landbasert leverandørindustri som venter på oppdrag. Vi snakker her om lovpålagte oppgaver som så langt ikke har blitt utført, samtidig som næringsliv langs kysten har stor ledig kapasitet.

Per Sefland tok også frem at det betydelige arbeidet med sikring og plugging av brønner som man nødvendigvis vil møte framover krever kompetanse- og teknologiutvikling.

– SINTEF arbeider med å utvikle ny teknologi som kan gjøre dette arbeid raskere og mer effektivt. Her trengs det statlige ressurser til forskning og utvikling.

Næringsutvikling
Sefland mener ny giv innen brønnplugging er nødvendig både ut fra et miljøperspektiv og som en ønsket næringsutvikling på kysten. Etter vedtaket var han svært fornøyd med å ha fått dette inn i Venstres program.

-Dette er så viktig både for Kristiansund og for andre deler av landet der oljeindustrien er representert. Det gir nye muligheter og kan være grunnlag for utvikling av ny næringsvirksomhet samtidig som det sikrer reint hav.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**