Vi er klar for landsmøte og vi satser på både resultat og posisjoner

Foto: Jo Straube

Det er en heltent delegasjon som reiser til Venstres landsmøte på Gardemoen til helgen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Disse er valgte delegater:

1. Britt Giske Andersen, fylkesleder, Giske
2. Pål Farstad, Kristiansund
3. Lena Landsverk Sande, Vanylven
4. Kjell Johan Vatne, Molde
5. Håvard Urkedal, Haram .
6. Amalie Birkhol, Stranda
7. Roald Røsand, Averøy
8. Rita Rognskog. Aukra
9. Berit Lyngstad, Ulstein
10. Arild Terje Antonsen, Ålesund

 

Tilbake i Venstretoppen!
Pål Farstad er innstilt til Venstres sentralstyre og er dermed tilbake i Venstretoppen. Dette er noe som er ønsket av mange flere enn bare oss i Møre og Romsdal. Pål gjorde en solid innsats i forrige Stortingsperiode og spesielt for primærnæringene fiskeri og landbruk, var det viktig å ha hans kompetanse og pågangsmot.

Med Venstre i regjering nå så er det enda viktigere at vi nå får løftet frem en god bærekraftig næringspolitikk som er på lag med fremtiden. Og da er Pål Farstad rett mann.

Ferge og fisk!
To resolusjoner om fisk og ferge ligger også klar i kofferten.

Venstre sikret vern av Mørefeltet i Jeløya plattformen og vi har sikret at Mørefeltet skal likestilles med bl.a. Lofoten i inneværende periode. Det vil også si at vi ikke kan akseptere oljeleting eller oljeutbygging nær de viktige gytefeltene for sild og andre fiskeslag på Mørekysten. Utbyggingsområdet som nå er på høring ligger nettopp i gytefeltet for Norsk Vårgytende sild.

Venstre er ikke imot oljeutbygging, der det ikke skader fisk og annet liv er det både rett og rimelig at vi utnytter ressursene. Men, havstrømmene går nordover langs kysten, og et utslipp vil kunne påvirke hele kysten vidare nordover til Lofoten og være ødeleggende for hele den norske sildestamma. Dette må vi som kjenner området gi et ekstra varsku om – og vi tar det som en selvfølge at Venstre skal gjøre sitt for å unngå dette.

Et oljeutslipp nær gytefeltene på Møre kan gjøre stor økologisk skade på voksen sild, silderogn, sildeyngel og ei hel rekke andre fiskeslag og fugler som er svært avhengig av silda. Det blir ikkje skrei i Lofoten utan sild frå Møre. Så enkelt og så sårbart er det. Og det må vi passe på blir ivaretatt for de som kommer etter oss. Såpass må vi forvente!

Vi forventer også et større grønt fergeansvar!
Fergefylkene er i startfasen på en fergerevolusjon og er allerede godt i gang med å skifte ut en aldrende og utrangert fergeflåte med nye, fornybare ferger som i løpet av de neste 6-8 åra vil gi næringsliv og innbyggere langs norskekysten et sett helt nytt og framtidsretta fergetilbud.

Det må være et sterkere nasjonalt ansvar for staten å følge opp med økonomiske rammer for fylkesvegfergedrifta. Det er ikke nok at Stortinget vedtar strenge og helt nødvendige nasjonale miljøkrav for framtidig fergedrift. I tillegg må staten i langt større grad ta hensyn til kostnadsøkningene ved miljøtilpasninger og nødvendige kapasitetsøkninger grunnet sterk trafikkvekst. Et samla Storting ba for to år siden regjeringa sikre at alle ferger – statlige som fylkeskommunale – benytter lav- og nullutslippsteknologi ved nye anbud. Et miljøkrav som også ble gjentatt i NTP(2018-2029), som ble vedtatt av Stortinget like før sommeren i fjor.

Disse sentrale føringene med tilsvarende vedtak, skal sikre et grønt skifte med nytt fergemateriell gjennom strenge miljøkrav i de fergeanbudene som fylkene nå er godt i gang med. For Venstre er det avgjørende med klima- og miljøhensyn for at en skal lykkes med dette framtidsretta arbeidet. Derfor må statlige myndigheter følge opp sine vedtak og føringer med nødvendige økonomiske midler.

En ny og spennende tid for Venstre!
Vi har en ny hverdag i Venstre nå når vi er i regjering. Prosessene er annerledes og vi er blitt en del av et større fellesskap. Noe vi selvfølgelig er nødt til å ta et visst hensyn til. Men det gir oss også nye muligheter – og de har vi tenkt å nytte oss av fullt ut. Venstre er et grønt, raust og sosialliberalt parti, som satser på skolen, tar vare på naturen og skaper nye arbeidsplasser. Vi er positive og løsningsorienterte, og stolte over det vi får til. Vi håper på full pott både for Pål, fisk og ferge – og for Møre og Romsdal avslutter Britt Giske Andersen, fylkesleder og leder for delegasjonen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**