Uttalelse: Elbilene sitt fritak i bomstasjoner i Rogaland må vare lenger

Foto: Paul Krueger

Fylkesstyret i Rogaland Venstre vedtok på sitt styremøte i september følgende politiske uttalelse:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Rogaland Venstre ønsker at elbilene sitt fritak fra å betale i bomstasjoner i Rogaland må utvides til å vare i hvert fall ut 2019, og etter det med en gradvis innfasing av bompenger.

De siste fem årene har elbilandelen i Rogaland steget fra 0,7 prosent til 5,5 prosent. For å nå målet om at alle nye biler skal være nullutslipp innen 2025 må fordelene for nullutslippsbiler videreføres.

Fordelsordningene for elbilene ble innført av samferdselsministre fra Venstre under Bondevik-regjeringene. Ordningene har fått æren for at Norge de siste årene har hatt en kraftig økning i antall elbiler.

I Rogaland fylkesting har Høyre, Ap, Frp og Sp gått inn for å innføre betaling for elbiler opptil lovens maksimumskrav på halv takst så snart som mulig. Venstre mener dette er en feil utvikling.

Rabatt på bompenger er en stor motivasjon for flere av kjøperne av elbiler. Rogaland Venstre frykter at det blir vanskelig å nå målet om at alle nye biler er nullutslippsbiler i 2025 hvis det innføres bompenger for elbiler for raskt.

For å nå klimamålene må bilparken skiftes ut. Derfor må det gis forutsigbarhet til dem som vurderer elbil. For å få med dem som ennå ikke har fått ta del i elbilfesten bør man beholde elbilfordelene litt lenger.

Rogaland Venstre ønsker og å utvide fritaket for elbiler til å vare ut 2019 og slik at det innføres først i bomringer når disse bilene står for 20 prosent av passeringene i bomringen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**