Uten Venstres stemme i denne saken er jeg helt sikker på at det hadde vært vedtatt deponi allerede, sier Carl-Erik Grimstad, stortingsrepresentant for Venstre

Nestleder i Bamble Venstre, Line Markussen og Stortingsrepresentant for Vestfold, Carl-Erik Grimstad var høyt og lavt under Venstres Landsmøte på Hell Foto: Lars Løkkebø for TA

Sammen med blant annet Line Markussen fra Bamble har Carl-Erik Grimstad vært høyt og lavt under Venstres landsmøte. I alle fall har det blitt mange samtaler med partifeller i korridorene på landsmøtehotellet. Hva Venstre mener om deponi i Brevik er veldig tydelig. Spørsmålet er om partiets klima- og miljøminister Ola Elvestuen klarer å overbevise sine regjeringskollegaer om at deponi er uklokt. – Denne saken kan bli vårt største seier, men det kan også bli vårt største tap, sier Grimstad.

Kun uker igjen

Alt tyder på at det bare er få uker igjen før den endelige avgjørelsen tas i Klima- og miljødepartementet og av Ola Elvestuen. Men deponisaken, eller avgjørelsen om statlig plan eller ikke, er også blitt en sak for hele regjeringen. Alle signaler TA har fått på Venstres landsmøte er at det kommer en avgjørelse før påske. Og trolig tett opp mot 1. april. Venstrelagene både i Porsgrunn og Bamble håper på en avgjørelse så tidlig at man rekker levere liste til valget. Den fristen er 1. april.

I sin landsmøtetale fredag ga leder av Venstre, Trine Skei Grande et tydelig signal om at man ikke vil akseptere et deponi i Brevik. – Vi sier ja til fornybar kraft og til den sirkulære økonomien, og ja til gruvedrift, men nei til fjorddumping og gammeldagse deponier, sa hun. Flere sentrale politikere i Venstre har gitt tydelig uttrykk for at Venstre ikke vil tål et nederlag i denne saken. Grimstad har tidligere sagt at et nederlag i denne saken bør gi som konsekvens at Venstre går ut av regjeringen.

Leter etter løsninger

For Ola Elvestuen er saken imidlertid noe mer enn bare et ja eller nei til deponi i Brevik. For avfallet det er snakk om blir ikke borte over natten. Dermed må man også finne en løsning for hvordan dette skal håndteres. – Det jobbes iherdig for å finne denne løsningen, det må finnes et renseløp, hevdes det. – Det jobbes hardt med denne saken, men ingen kan si noe nå

på grunn av forhandlingene, sier Line Markussen, som er observatør på landsmøtet.

– Importland for dritt

– Vi har ikke råd til å tape denne saken. Og det er et helt annet trykk nå enn det var bare for kort tid siden. Jeg har tro på at Ola Elvestuen finner en løsning. Skulle det imidlertid bli et deponi i Brevik, så blir Norge et importland av dritt. For vi importerer jo allerede. Men med et positivt vedtak for deponi, kan vi bare heise flagget og ønske all søppel velkommen til oss, sier Grimstad ironisk. Både Markussen og Geir Mjøen fra Porsgrunn hadde håpet det skulle komme svar allerede på landsmøtet, uten at dette skjedde. – Jeg tenker litt sånn at hver dag uten avgjørelse betyr at det går i retning av et riktig vedtak. Så jeg har stor tro på at vi får et fornuftig vedtak om ikke lenge, sier Geir Mjøen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 5 år siden.**