Loppemarked en betydelig ressurs

Foto: Akershus Venstre

En virksomhet som skaper begeistring, fostrer dugnadsånd og legger til rette for glede, bredde, talenter og samhold.

Innlegg av Eirik T. Bøe, 1.-kandidat Bærum Venstre, i

Loppemarkedene er bærebjelken i bærumskorpsenes økonomi. En økonomi som i utgangspunktet er sterkt presset, i en virksomhet som til de grader oppfyller hele folkets idé om vår og 17. mai. En virksomhet som skaper begeistring, fostrer dugnadsånd og legger til rette for glede, bredde, talenter og samhold. Det å spenne bein på korps må være det siste vi gjør. Vi kan ikke risikere at ideen om fellesskap svinner hen i et samfunn utelukkende preget av penger, sikkerhet og HMS.

Det skal derfor ikke være mulig for skoler i Bærum å nekte korpsene å avholde loppemarked. Fylkestinget har allerede bevilget 2 millioner til økt tilsyn og renhold i forbindelse med utleie til frivilligheten, for eksempel korps. Jeg vil så fort jeg kommer inn i Bærum kommunestyre sikre at loppemarkeder er en del av årshjulet til alle kommunens skoler, der det er ønskelig.

Våre skoler skal være frivillighetens og nærmiljøets førstevalg og stå med vidåpne dører for alle hver eneste time de ikke er i bruk som skole. Dette handler om å bygge nærmiljø og fellesskap rundt og i de betydelige ressursene vi som samfunn har lagt ned i skolene.

Vi kan ikke risikere å nøle overfor frivilligheten. Det legges ned en absurd mengde tid og krefter fra barna og deres foresatte i arbeidet med å arrangere et loppemarked. Dette gjør de frivillig til glede for barn og alle oss andre. Da må vi som politikere og samfunn stille opp og legge til rett for at de skal få lov til å gjøre en innsats for fellesskapet.

I tillegg er loppemarked en gedigen miljødugnad, som rører en miljøpolitiker. Det reises jevnlig kritikk mot overforbruk og køen til Isi er lang. Da er det lurt å legge til rette for gjenbruk fremfor bruk og kast. På loppemarkedet kan du shoppe hardt og mye med god samvittighet. Alle lag av samfunnet kan glede seg over å gjøre et godt kjøp, enten det er finlopper på auksjon eller «nye» sko. Gleden er stor over at dette fenomenet ikke bare overlever, men tiltar i en tid med betydelig materielt overskudd i Norge.

Jeg håper alle støtter opp om loppemarkedene i Bærum enten man er rektor, 17. mai-taler eller bare glad i en god handel. Loppemarked er uten tvil vårens vakreste eventyr.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 5 år siden.**