Valgprogram 2019 – 2023

1 Bærekraftige Nannestad – den grønne bygda i vekst!

Nannestad Venstre er et liberalt parti, forankret i sentrum av politikken. Det er der de gode og bærekraftige løsningene er, og vi har evne til å finne kompromisser som sikrer varige gode løsninger for kommunen. I inneværende periode har vi hatt et godt og tillitsfullt samarbeid med Ap, Krf, SP, MDG og SV. Vi ønsker sentrale posisjoner der vi kan være med å utforme og påvirke politikken, ikke sitte på sidelinjen uten innflytelse.

1.1 Nannestad kommune – en kommune for framtida

Nannestad er en veldrevet kommune, og selv om økonomien er anstrengt løser administrasjonen oppgavene de er pålagt. Vi ønsker utvikling av kommunens organisasjon slik at vi har effektiv drift og lavest mulig administrasjonskostnader. Vi vil arbeide for tjenester av høy kvalitet på alle områder. Vi ønsker at kommunen gjennom samarbeidet i DGI skal ligge i front av utviklingen av digitale tjenester til innbyggerne.

Det bør vurderes å endre rådmannens tittel til kommunedirektør

1.2 Politisk organisering og medvirkning

Venstre vil beholde modellen vi har med innstillingsutvalg, men vil vurdere antall og arbeidsområde for utvalgene etter valget. Vi ønsker å ha en åpen dialog med innbyggerne og vil arrangere folkemøter når det er behov for det.

1.3 Kommunen som arbeidsgiver

Nannestad Kommune er en stor arbeidsgiver. Kommunen skal være dette bevisst og ta dette ansvaret på alvor. Vi skal benytte oss av lærlinger der dette er mulig og kommunen skal være en trygg, god og stabil arbeidsgiver. Vi støtter arbeidet for høyt nærvær på arbeidsplassen. Kommunens etiske regelverk er viktig for å sikre gode arbeidsforhold og transparens på arbeidsplassene.

1.4 Trygge lokalsamfunn

Nannestad skal ha trygge lokalsamfunn, og vi vil, gjennom samarbeidet med det lokale politiet gjennom politiråd og SLT-arbeidet, sikre dette.

Vi vil også arbeide for sikring av kritisk infrastruktur som veier, vann, avløp, elforsyning og kommunikasjoner i samarbeid med relevante etater.

1.5 Kommunale innkjøp

Nannestad kommune skal være en foregangskommune ved å stille miljøkrav ved offentlige innkjøp og anskaffelser. Vi har god nytte av innkjøpssamarbeidet innen ØRIK, og ønsker å videreutvikle det. Gjennom klimakrav og innovative anskaffelser i offentlige anbud må kommunen sikre utvikling og testing av klimavennlige løsninger. Kommunen må stimulere til grønn konkurransekraft og et næringsliv som utvikler smarte og lønnsomme produkter og tjenester, som gir høy verdiskapning og sysselsetting.

For mindre innkjøp kan det være hensiktsmessig å stille avdelingene friere, blant annet for å styrke det lokale næringslivet uten å miste det grønne perspektivet av syne.

Vi vil vurdere å innføre en revidert Oslo-modell med krav til seriøsitet hos entreprenører ved kontrahering av nybygg.

1.6 Interkommunalt samarbeid

Vi har et begrenset antall interkommunale selskaper som utfører tjenester på avgrensede områder for kommunen. Styringen av selskapene er god og vi ønsker å bygge videre på disse selskapene i utvikling av tjenestetilbudet i kommunen. Vi vil bruke eierstyringen til å sørge for effektiv drift og god styring av selskapene.

 

Nannestad Venstre vil:

  • Utvikle kommunen slik at vi har effektiv drift og lavest mulig administrasjonskostnader
  • Utvikle digitale tjenester til innbyggerne i samarbeid med DGI
  • Ruste opp og utvide kommunehuset så langt det er mulig til passivhusstandard
  • Vedlikeholde kommunale bygninger og anlegg på forsvarlig vis.
  • Utvikle våre interkommunale bedrifter for å sikre rimelige og gode tjenester til beste for våre innbyggere
  • Drive en aktiv rekruttering til kommunale stillinger
  • Kreve at leverandører til kommunen har lærlinger
  • Øke antallet lærlinger og lærekandidater i kommunen
  • Tilby sommerjobber til ungdom
  • Venstre støtter ikke innføring av eiendomsskatt i kommunevalgperioden

 

2 En god barndom varer livet ut

Venstre ønsker en barnehage og en grunnskole der kunnskap og utvikling med like muligheter for alle er målet, og der alle skal kunne realisere sitt potensiale. Det fordrer at vi har godt kvalifiserte fagfolk, både barnehagelærere og lærere i grunnskolen. Vi ønsker å satse på etter- og videreutdanning for å gjøre det attraktivt å jobbe i Nannestad kommune. «Strategiplan for mer og bedre læring» skal fortsatt ligge til grunn for utviklingsarbeidet i skolen.

2.1 Et godt oppvekstmiljø for alle

Alle elever har krav på og rett til et godt psykososialt miljø på skolen og på skoleveien. Vi har lite mobbing i Nannestadskolen, men vi vil arbeide for nulltoleranse for mobbing, trakassering, utestenging og krenkelse. Vår skole skal være et godt og inkluderende sted for alle elever.

2.2 Tidlig innsats

Tidlig innsats er en arbeidsform der ressursene settes inn så tidlig som mulig for å forebygge skolevegring og frafall senere i skoleløpet. Skolene må selv ha frihet til å disponere ressursene slik at frafallet i skolen reduseres.

2.3 Helhetlig skoledag

Vi ønsker å arbeide for en helhetlig skoledag, der kulturskolens tilbud innpasses i skoledagen. Vi ønsker også å innpasse fysisk aktivitet, helst daglig for elevene gjennom et samarbeid med de frivillige organisasjoner. Vi ønsker at leksehjelp blir en del av denne integrerte skoledagen.

2.4 Tilpasning av skolekapasiteten

I kommuneplanen er Nannestad sentrum utpekt som det sentrale tettstedet, og det betyr at det meste av veksten i kommunen kommer her. Preståsen skole må på kort sikt bygges ut til tre paralleller, og på lengre sikt til fire paralleller.

Maura skole vil i overskuelig fremtid ha behov for fire paralleller.

2.5 Barnehage

Vi har full barnehagedekning og ingen ventelister, og vil ta initiativ til etablering av nye barnehager når behovet er til stede. Venstre mener at det skal være en kommunal barnehage i hver av delene av kommunen. Vi mener forholdet mellom private og kommunale barnehager bør opprettholdes, fordi det sikrer kontroll med kommunens utgifter til barnehage.

Vi vil videreføre at også barn uten rett til plass i barnehage tilbys plass.

2.6 Barnevern

Vi vil styrke og effektivisere barnevernet slik at det er minst mulig behov for å kjøpe inn konsulenttjenester. Barnevernet må arbeide sammen med de forebyggende tjenestene i kommunen, skolehelsetjeneste, PPT og barnehagene etter prinsippet om tidlig innsats for å forebygge problemer for barn og foreldre.

 

Nannestad Venstre vil:

  • I Nannestad er det nulltoleranse for mobbing.
  • «Strategiplan for mer og bedre læring» skal fortsatt ligge til grunn for Nannestadskolen.
  • Fortsette satsingen som realfagskommune.
  • Styrke etter- og videreutdanningstilbudet til lærerne og barnehagelærerne
  • Utvikling av ledelse i skolen på alle nivåer, både klasseledelse, skoleledelse og godt skoleeierskap
  • Styrke og videreutvikle skole-hjem-samarbeidet.
  • Styrke samarbeidet mellom Nannestad videregående skole og Nannestad ungdomsskole
  • Leirskolen skal være gratis og uten egenandel for elevene
  • En helhetlig skoledag med kulturskole, leksehjelp og fysisk aktivitet.
  • Jobbe for å innføre et skolemåltid for elevene
  • Styrke skolehelsetjenesten
  • Sikre at vi har full barnehagedekning

3 Kultur, idrett og frivillighet – limet i lokalsamfunnet

Frivillig arbeid er bærebjelken i det sosiale livet i Nannestad. Det bærer virksomheten i idrett, i kor, i korps og i andre frivillige foreninger. Frivillig arbeid holder liv i våre forsamlingshus og i våre idrettsanlegg og sørger for at barn, unge og voksne har gode arenaer å utøve sine fritidsaktiviteter. Frivillig innsats sørger for skiløyper til glede for store og små gjennom vinteren.

Men frivillighet handler om mye mer enn fritidsaktiviteter. Det handler for svært mange om det som gir livet mening og som gir oss arenaer hvor vi kan utfolde oss eller utfordre oss selv i fredelig kappestrid.

Kultur og fritidsaktiviteter er også en viktig integreringsarena, enten man kommer fra fjerne himmelstrøk eller nabokommuner. Vi ønsker å bidra til at kultur, idrett og frivillighet kan være et sted man kan møte andre med samme interesser, og få røtter på sitt nye bosted.

Frivillig arbeid er altså selve limet i et lokalsamfunn som vårt.

3.1 Idretten

Idretten i Nannestad har et mangfoldig tilbud. Vi har i løpet av de to siste periodene utviklet idrettsanleggene i bygda og Nannestad har i dag mange flotte idrettsanlegg med stor aktivitet. Det er viktig at dette arbeidet fortsetter og at kommunen legger til rette for forutsigbarhet i form av anleggs- og driftsstøtte for frivilligheten.

3.2 Kommunehuset

Det er vedtatt å bygge ut kommunehuset slik at alle de kommunale kontorene blir lokalisert der. Venstre støtter disse planene som vil gi mer rasjonell drift av kommunen. Det vil også gjøre arbeidsforholdene for de ansatte tilfredsstillende.

Kommunehuset er bygdas kulturhus og vi ønsker å videreutvikle dette slik at det kan være et pulserende og aktivt møtested der profesjonelle og amatører møtes til gjensidig berikelse. Vi ønsker å utvikle kulturhuset slik at frivillige, kor, korps, kulturskole og andre kulturaktører kan møtes i gode og hensiktsmessige lokaler.

3.3 Biblioteket

Biblioteket med kulturarena vil være kjernen i det nye tilbygget til kommunehuset. Venstre ønsker å legge til rette for meråpent bibliotek med selvbetjent utlån. Dette vil øke tilgjengeligheten til glede for alle som låner bøker. Vi ønsker å utvikle Nannestad bibliotek som vårt lokale litteraturhus og utvikle arenaen for debatt og folkeopplysning slik formålsparagrafen i bibliotekloven forutsetter.

3.4 Kulturskolen

Vi ønsker å utvide tilbudet i kulturskolen og redusere ventelistene til undervisning.

3.5 Kunstpolitikk

Venstre ønsker å støtte bygdas kunstnere ved å kjøpe inn kunst til utsmykning av kommunens bygninger, spesielt kommunehuset og ungdomsskolen.

3.6 Kulturminnevern og Nannestad Bygdemuseum

Vi vil vurdere å iverksette tiltak for å hjelpe private eiere med å ta vare på kulturminner i privat eie. Stedsnavn og gårdsnavn er viktige kulturminner. Vi ønsker å gi gårdsveier offisielle veinavn. Vi ønsker å rullere kulturminneplanen for å inkludere også andre kulturminner enn bygninger.

Bygdemuseet er en viktig kulturinstitusjon i bygda. Bygdemuseet skal være en aktiv formidlingsinstitusjon for lokalhistorie i samarbeid med skolene og historielaget.

Vi ønsker å få tilbakeført eller tilbakelånt oldsaker som er innlevert til Oldsaksamlingen og Folkemuseet slik at det kan være utstilt i Nannestad.

3.7 Ungdomsklubben og utekontaktene

Klubben og utekontaktene er kjernen i det forebyggende arbeidet blant barn og unge i Nannestad. Vi ønsker å styrke dette arbeidet i takt med at bygda vokser.

3.8 Gaming og e-sport

Vi ønsker å etablere et tilbud for utøvelse av gaming og e-sport i samarbeid med frivilligheten.

3.9 Friluftsliv og folkehelse

Vi vil legge til rette slik at alle innbyggere har tilgang til turstier i sitt nærmiljø. Vi vil støtte arbeidet som gjøres med å etablere stier og lysløyper der folk bor.

 

Nannestad Venstre vil:

  • Innføre fritidskortet for barn og unge der alle har rett til en aktivitet
  • Bedre finansiering for frivillige lag og foreninger
  • Utvikle plattform for frivillighet for å løse oppgaver i grenseland mellom offentlig og privat ansvar
  • Fortsatt støtte løypekjøring gjennom de inngåtte avtalene med løypekjørerne
  • Fortsatt arbeide for at kommunen bidrar med en tredjedel av alle større investeringer i idretts- og kulturanlegg i tillegg til spillemidlene
  • Kommunen skal stille sine lokaler gratis til disposisjon for bygdas organisasjoner
  • Vurdere overtagelse av HIF-hallen for å sikre drift til beste for idretten
  • Utvikle kommunehuset som kulturhus og bibliotek i tråd med vedtak
  • Bygge svømmehallen i tråd med vedtak
  • Medvirke til at Åslia opprettholdes som et alpintilbud til barn, unge og familier i bygda
  • Innføre meråpent bibliotek
  • Vi ønsker å bidra til å utvikle Nannestadfestivalen til det sentrale treffpunktet i bygda for idretten, for kulturlivet og for bygdas næringsliv

4 Leve hele livet – et godt sted å bli gammel …

Vi ønsker å legge til rette for at våre innbyggere, unge og gamle kan leve lengst mulig hjemme i sine egne hjem. Vi vil sikre et variert tilbud av hjelpetjenester hvor hovedsiktemålet er å bistå på en slik måte at de eldre ikke havner i en såkalt «hjelpefelle» der de blir stadig mer avhengig av hjelp. Aktiv bruk av «omsorgstrappa» etter LEON-prinsippet, altså at pleie skal skje på laveste effektive omsorgsnivå, skal være styrende for tildeling av kommunale tjenester.

4.1 Sykehjemmet

Vi vil tilpasse antallet sykehjemsplasser i takt med utbyggingen av bemannede omsorgsboliger.

4.2 Omsorgsboliger

Vi vil bygge tilstrekkelig med omsorgsboliger slik at eldre kan bo hjemme lengst mulig.

4.3 Velferdsteknologi

Vi ønsker å bruke teknologi for å sikre at borgerne kan være sjef i eget liv lengst mulig. Velferdsteknologi kan være et supplement til og utfylle omsorgstjenestene på mange felt.

4.4 Palliativ pleie

Vi vil sikre at vi har fagkunnskap om pleie av syke i den siste fasen av livet for å gi en verdig avslutning.

 

Nannestad Venstre vil:

  • Alle skal ha rett på en verdig alderdom der det å være sjef i eget liv så lenge som mulig skal være målet
  • Vi ønsker å fortsette med hjemmebesøk hos de som fyller 75 år
  • Vi ønsker å bruke hverdagsrehabilitering for å hjelpe utskrevne etter sykdom eller operasjoner tilbake til hjemmet
  • Når det trengs skal kommunen stille opp med de tjenester som er nødvendige i henhold til LEON-prinsippet
  • Bygge omsorgsboliger i takt med økningen i behovet
  • Prioritere demenskoordinator for å bedre tilbudet overfor demente og deres pårørende
  • Sørge for at vi har kvalifiserte medarbeidere på alle avdelinger i omsorgstjenesten ved å tilby etter- og videreutdanning
  • Styrke pleien i livets siste fase (palliativ pleie)

5 Inkludering og integrering

Nannestad kommune er en vekstkommune. Vi vil arbeide for at Nannestad skal være en inkluderende kommune der alle har mulighet til å delta og bli integrert i lokalsamfunnet.

5.1 Universell utforming

Vi ønsker at alle kommunale bygg skal være universelt utformet hvis det i det hele tatt er mulig, slik at alle, uansett funksjonsnivå skal møte de kommunale tjenestene på en verdig og hensiktsmessig måte.

5.2 Psykisk helse og rus

Vi ønsker å styrke det forebyggende arbeide mot psykiske helseplager gjennom tidlig innsats. Familiens hus tilbakeføres til helsetjenesten for psykisk utviklingshemmede når utvidelsen av kommunehuset står ferdig.

Venstre vil redusere ventetiden for behandling og andre tiltak for rusavhengige. Vi ønsker en gjennomgang av organiseringen av tjenesten for rus og psykiatri.

5.3 Integrering

Vi ønsker å legge til rette for at alle innbyggere blir integrert i lokalsamfunnene på best mulig måte. Vi vil lage en velkomstpakke med informasjon om kommunale tilbud og organisasjoner i bygda.

Vi vil fortsette det gode samarbeidet om voksenopplæring som et interkommunalt tilbud.

Nannestad Venstre vil:

  • Sørge for universell utforming av alle kommunale bygg og uteområder
  • Styrke rusomsorgen
  • Etablere lavterskeltilbud for lettere psykiske lidelser
  • Sikre samarbeid mellom BUP, DPS og skolehelsetjenesten
  • Etablere en låne/gaveordning for idrettsutstyr
  • Tilbakeføre Familiens hus til tjenesten for psykisk utviklingshemmede (KAN)

6 Miljø og klima

Det grønne skiftet skjer lokalt, her i Nannestad! Derfor vil vi arbeide for at alle kommunens virksomheter blir målt opp mot de beste løsninger for å sikre at vi gjør de riktige valgene for framtida. Klimaendringene vil påvirke de fleste sektorer og tjenesteområder kommunen har ansvar for, derfor trengs lokal klimatilpasning. Dette får konsekvenser både for kommunens egne virksomheter og for kommunens forvaltning. Vi ønsker å arbeide for en bærekraftig kommune på alle felter!

6.1 En foregangskommune innen klima

De enorme utfordringene knyttet til globale klimaendringer krever store overnasjonale, nasjonale og lokale tiltak. Venstre vil være en pådriver for at Nannestad kommune har en ambisiøs klimastrategi med mål om at Nannestad kommunes virksomhet skal være klimanøytral innen 2030. Venstre vil derfor styrke kommunens målsetning om utslippskutt og sikre at klimahensyn legges til grunn for alle avgjørelser som tas, og stimulere til en sirkulærøkonomi der bruk av råvarer og energi, samt avfall og utslipp reduseres til et minimum.

6.2 Rent vann i våre vassdrag

Vi ønsker å bidra til fortsatt godt arbeide med forbedring av vannkvaliteten i våre vassdrag gjennom aktiv deltagelse i vannområdene våre. Styrking av arbeidet med sanering av gamle urensede utslipp må fortsette.

 

Venstre vil:

  • Innføre klimabudsjett og klimaregnskap, og være pådriver for at klimatiltak gjennomføres
  • Stille krav om klima- og miljøvennlige bygninger med høy byggeteknisk standard og lavt karbonavtrykk
  • At alle nye kommunale bygg skal være nullutslipps- eller pluss-hus, og legge til rette for bruk av tre som byggemateriale
  • Vurdere solceller på alle kommunale bygg
  • Kreve utslippsfrie byggeplasser
  • Styrke og målrette klimatiltak overfor husholdningene og næringslivet, som rådgivning og tilskudd
  • Stimulere til sirkulærøkonomi innen privat og offentlig sektor.
  • Øke innsats mot plast og annet avfall på avveie
  • At det ikke skal benyttes engangsplastartikler i kommunens virksomhet, utenom der det ikke finnes bærekraftige alternativer
  • Bytte ut kunstgresset på Nannestad Stadion med et miljøvennlig alternativ.
  • Nye kunstgressbaner skal ikke ha utslipp av mikroplast
  • At Nannestad kommune skal sette strengere miljøkrav ved offentlige innkjøp
  • At Nannestad kommunes bil- og maskinpark skal bli fossilfrie innen 2025
  • Sette krav om lademulighet for elbil i alle nye boligområder
  • Legge til rette for «grønne tak» med plantedyrking, eller tak og/eller bygginstallasjoner som produserer energi
  • Fortsette arbeidet med å sanere gamle private avløp

 

7 Bærekraftig utvikling av bygda

Nannestad har de siste årene vært blant de kommunene i landet som har høyest vekst. Det gir oss muligheter, men det gir også utfordringer. I den regionale planen for areal og transport (RATP) er det bestemt at 80% av veksten i kommunen skal komme i Midtbygda og resten fordelt på de tre andre tettstedene. Dette gir en mulighet for å bygge opp et sentrum med gode tilbud til innbyggerne og et rikt utvalg forretninger og servicetilbud for befolkningen. Vi ønsker å benytte denne muligheten og støtte opp under denne strategien.

7.1 Tettstedsutvikling og kollektivtransport

Vi ønsker å utvikle alle våre tettsteder med tjenestetilbud og forretninger slik at mest mulig av de daglige gjøremål kan utføres nær hjemmet. Dette forutsetter at vi har et godt utbygget kollektivtilbud som vi vil fortsette å utvikle i samarbeid med Ruter. Vi ønsker å utvide tilbudet om bestillingstransport til de som ikke har ordinær kollektivdekning nær der de bor.

Vi vil også arbeide overfor fylket for å få hele kommunen inn i samme sone, og samme sone som kollektivknutepunktet Oslo lufthavn.

7.2 Næringsutvikling

Vi ønsker at bedrifter, små-, mellomstore og de store med, etablerer seg i vår kommune. Vi vil arbeide for etablering av et kontorhotell for oppstartsbedrifter i sentrum. Vi vil fortsatt ha satsing på våre næringsområder i Moreppen og Maura, og vil legge til rette for utbygging av flyplassrelatert virksomhet i flyplassens vestområde (K3).

7.3 En JA-kommune

Nannestad Kommune skal følge de regler og lover som til enhver tid er gjeldende. Men vi skal møte nyetableringer og utvikling med positivitet og utnytte de muligheter et samarbeid mellom næringsliv og kommune kan gi oss som lokalsamfunn. Vi ønsker flere arbeidsplasser her hvor vi bor for våre innbyggere.

7.4 Veier og transport

Vi ønsker å ruste opp vår hovedforbindelse ut av kommunen sydover, spesielt parsellen mellom Nannestad sentrum og Engelstadkorset trenger opprustning og utretting enkelte steder. Vi ønsker ikke kommunal finansiering av tverrforbindelsen mot Åsgreina, men ønsker heller en enklere opprustning av eksisterende Austaddalsveg.

Av de kommunale veier bør vi ruste opp Låkedalsvegen med enkelte forsterkninger og bedre kryssløsninger.

Vi vil arbeide for å få diagonalen fra Åmålkrysset til Herstukrysset finansiert.

7.5 Innfartsparkeringer

Vi ønsker å etablere innfartsparkeringer i Maura, ved Piperud og ved Engelstadkorset i samarbeid med fylkeskommunen.

7.6 Trafikksikkerhet

Vi har store etterslep på bygging av gang- og sykkelveier, og vil arbeide overfor sentrale myndigheter slik at vi får realisert de «røde» strekningene i fylkets plan for trafikksikring. Vi vil prioritere bygging av g/s-veg mellom Nannestad kirke og Homble og mellom Åmålkrysset og Prestmosvegen.

Vi vil tilrettelegge for kiss-and-drive ved alle skolene med sikre plasser der elevene kan slippes av og selv ta seg frem til skolen til fots.

7.7 Landbruk

Landbruket er en viktig næringsaktør og tilhører primærnæringen i Norge. Vi blir alle mer opptatt av kvalitetsmat og nærhet til hvor det vi spiser kommer ifra. Vi ønsker at landbruket i Nannestad er bevisst sin posisjon i nærmiljøet. Innbyggerne bør ha muligheten til å nyte kortreist mat samtidig som bonden i større grad kan utnytte markedet som ligger der hvor han bor. Vi ønsker sammen med landbruksnæringens organisasjoner å bevisstgjøre viktigheten av landbruket med aktiviteter som f.eks. «Bondens marked»

Venstre vil:

  • Gode servicetilbud i alle deler av kommunen, men prioritet for Nannestad sentrum
  • Veiserviceanlegg ved Piperudkrysset
  • Innfartsparkeringer ved sentrale kryss
  • Bedre kollektivruter til Jessheim, Skedsmo og Eidsvoll
  • Post i butikk i alle deler av kommunen
  • Arbeide for bedre kommunikasjoner, spesielt FV120 gjennom bygda
  • Styrke arbeidet med trafikksikkerhet og bygging av gang- og sykkelveier slik at flest mulig kan sykle eller gå til skolen eller arbeidsplassen
  • Fortsette utbyggingen av bredbånd slik at alle i kommunen får tilfredsstillende bredbåndsforbindelse
  • Arbeide for flere ladestasjoner
  • Legge til rette for næringsutvikling med utgangspunkt i gårdsbruk
  • Landbruksplanen må rulleres for å synliggjøre potensialet for landbruk som næring
  • Arbeide for å få lokalmat inn i lokale butikker
  • Plan for rehabilitering av hydrotekniske anlegg i landbruket.

— Vedtatt på medlemsmøte 28. mai 2019 —