Kronikk: Vi trenger byfortetting og bøter mot forsøpling!

Henning Nilssen, 1.kandidat, Sande og Holmestrand Venstre, Foto: Alexander Johnsen

Det må mye sterkere lut til.

5. mai arrangerte Sande og Holmestrand Venstre strandrydding i nordre Holmestrand. Vi var en liten gjeng engasjerte mennesker som i løpet av noen timer fikk samlet sammen blant annet åtte fulle sekker med søppel fra strandkanten. I fjor fant vi omtrent like mye fra omtrent samme område. Ting er altså ikke blitt så mye bedre siden i fjor.

Det er jo vel og bra. Men bortsett fra litt reinere strender en gang i året, hvilken rolle spiller dette egentlig, spør kanskje enkelte seg. Det enkle svaret er alle monner drar når det gjelder miljøarbeid. Det vanskelige svaret er at årlige kampanjer som dette bidrar til å holde fokuset på miljøforurensing oppe. Kravet om stadig mer grønn næring har drevet frem elektriske biler, elektriske båter, og etter hvert også elektriske fly. Selv oljeselskapene kjemper seg imellom om å drive mest mulig miljøvennlig.

Like fullt fant vi ny forsøpling i Bogebukta, og da mye fra landsiden. Tydelig er dette et populært område for å kaste ut søppel fra biler i fart. Og da snakker vi om søppel fra i år. Det betyr at behovet for opplæring i miljøvennlig adferd tydeligvis er stor. Det betyr også at det ikke holder å bare arrangere strandryddeuker. Vi må som enkeltindivider bli langt flinkere enn vi er nå.

Da må det sterkere lut til. Det betyr styrking av Forurensingsloven. Hvorfor slipper man lettere unna av å kaste søppel som bruker tusen år på brytes ned i naturen, enn om man urinerer eller drikker på offentlig plass? Vi foreslår kraftigere bøtelegging for forsøpling i norsk natur. Det bør svi skikkelig når man griser til naturen vår. Det er på høy tid man tar forsøpling på alvor. Venstre jobber også nasjonalt og internasjonalt for miljøet. Venstres arbeid for å redusere plastforurensing førte nylig til at en global avtale om handel med plast kunne signeres av alle land utenom USA. Avtalen ble til på rekordfart, og ble initiert av Venstres miljøminister Ola Elvestuen. Det viser hvor langt lille Norge kan komme med utrettelig arbeid.

Hver femte norske art er truet: Hvor viktig dette fokuset er, fikk vi vite da Naturpanelets rapport ble offentliggjort. Hver femte norske dyre- og planteart er truet. Dette er kritisk både globalt og her i Norge. Hovedårsaken til at så mange dyre- og plantearter trues i Norge, er utbygging og tap av naturområder.

Økt fortetting middel mot nedbygging av dyrkbar jord og urskog: Her er vi hjertens enige med MDGs lokallagsleder Julie Guttormsen, hvor hun 21. mai i Jarlsberg etterlyser vern av grønne lunger og hundremeterskoger. De grønne lungene vi har i Holmestrand og Sande må beskyttes mot utbygging, for artsmangfoldets skyld. Vern av Bergskogen og andre naturområder er viktig. Vel så viktig er det å lette utbyggingspresset mot både naturområder og matjord ved å tillate økt fortetting i bynære områder. Holmestrand by må kanskje tåle flere høyhus, slik at skog og dyrkbar kan få stå i fred.

Sande og Holmestrand Venstre går i disse dager dørbank for å snakke om biologisk mangfold og dele ut frø for blomster til biene. Håper alle vil være med oss og gjøre en innsats!

Henning Nilssen,

1.kandidat, Sande og Holmestrand Venstre

(Denne kronikken stod på trykk i Jarlsberg Avis 1. juni 2019)