Behov for ny skolestruktur i Åsnes

Foto: Venstre

Jo, vi har en krise!

«Det er ingen krise i Åsnesskolen», sier John Oppi fra Åsnes Ap til Østlendingen. Jo, vi har en krise! Den går ut på at partiet hans har programfestet at barnehage- og skolestrukturen skal ligge fast også i hele neste fireårsperiode!

I kommunestyremøte etter kommunestyremøte har skolesjefen forklart at Åsnesskolen fortsatt har et stykke å gå for å kunne ta igjen resten av landet når det kommer til skoleresultateter. Og hovedpoenget hans er at skolestrukturen ikke gir det nødvendige handlingsrommet for å kunne fortsette den positive utviklingen vi har hatt de siste årene.

«Med dagens struktur mister rådmannen et viktig handlingsrom for å jobbe enda bedre med innenforskap og levekårsutfordringene, løfte barnehagen og skolen ytterligere, og for å redusere sårbarheter», sa skolesjef Magne Berg. Da stilte jeg følgende spørsmål fra talerstolen: Tror dere skolesjefen lyver til oss, og at dere vet bedre enn han? Eller ønsker dere faktisk ikke å sette barn og unge i fokus og gjøre alt i deres makt for å gi dem det aller beste utgangspunktet?

Norges fremste skoleforsker, Thomas Nordahl, var inne på det sammen når snakket til kommunestyret i fjor høst. Han ga tydelig uttrykk for at vi ikke kunne være fornøyde med at nærmest hver tredje elev fra Åsnes har problemer komme å komme seg gjennom 13 års skolegang (og nesten annenhver gutt!).

Med Fagfornyelsen og revideringen av eksisterende læreplaner som nå kommer, vil kravene til hvordan en skole skal ivareta elevene faglig og sosialt bli ytterligere skjerpet. Et større fagmiljø trengs for å ivareta disse og forventningene som naturlig ligger til en skole, både fra lokalsamfunnet og Stortinget.

Da er det krise at enkelte partier går til valg på at strukturer skal ligge fast i fire nye år.

Men bare så det er sagt, dagens ansatte i Åsnesskolen gjør en helt fantastisk jobb hver eneste dag, og utgjør en viktig forskjell i mange unge menneskers liv. Jeg har hatt gleden av å være en dag på hver skole, og kan ikke annet enn å la meg imponere. I en musikktime på Flisa barneskole kom selv jeg flyvende ut døra når skoleklokka ringte! Men jeg påstår at vi folkevalgte svikter dem når vi ikke tar de nødvendige strukturelle grepene for å sikre dem best mulig arbeidsforhold, og dermed kvalitet for elevene våre.

Det er også et svik mot alle høstens 1.klassinger som har gledet seg til skolestart ikke skal ha like godt utgangspunkt til å finne sine talenter og nå sine drømmer som jevnaldrende ellers i landet. Det er et svik mot elevene som er litt annerledes, og krever litt mer støtte i skolehverdagen. Det er et svik mot de skoleflinke som gjerne skulle hatt litt mer utfordringer for å fortsatt pirre sin nysgjerrighet og engasjement.

Dette vil gi negative konsekvenser for framtida til alle oss i Åsnes fordi unge barnefamilier som enkelt kan sjekke kommunens skoleresultater, ikke velger å bosette seg her, av hensyn til barna sine.

Vi i Åsnes Venstre setter barn og unge aller, aller først. Vi sitter ikke på noen fasit, men vi har satt som ambisjon om at Åsnes skal bli verdens beste oppvekstkommune, og har en NULLVISJON for frafall. Vi mener derfor det er på høy tid at det nedsettes et bredt utvalg med representanter fra elevene, foreldrene, ansatte i skolen, skolesjefen og oss politikere som må se på hvordan fremtidens skole skal se ut i Åsnes.

Kristian Botten Pedersen

Ordførerkandidat Åsnes Venstre