Lokal mat i lokale butikker – et godt bidrag for klima, matproduksjon og mangfold

Hva kan du gjøre for både å redde klimaet, styrke norsk matproduksjon og bidrag til levende lokalt kulturlandskap?

Klimakrise er moteordet på alles lepper. Nesten hver dag forteller media om dramatiske endringer i klima og vær.

Noen blir deprimert og frykter for planetens fremtid. Hjelper det at lokale politikere erklærer klimakrise gjennom vedtak? Det er kanskje viktigere med aktiv handling som bidrar til å redde klimaet.

STORE KJEDER DOMINERER

Norske bønder har avtaler eller er medeiere i store samvirkeorganisasjoner som bidrar til innkjøp og fordeling av norskprodusert mat ut til butikker, og dermed for norske forbrukere. Eksempler på slik er Tine, Felleskjøpet, og Nortura.

Store kjeder dominerer matvarebransjen; Rema, Coop, Norgesgruppen.

Store landbrukssamvirker inngår avtaler med de store matvarekjedene om distribusjon av produktene. Utvalget blir mer og mer likt – og mindre enn i svenske butikker. Og mangfoldet av produkter blir lite. Store sammenslutninger kan presse ut de mindre fra kjedenes butikkhyller.

KULTURLANDSKAPET

Kulturlandskapet er det du ser rundt deg. Ifølge Wikipedia et landskap som i større eller mindre grad er påvirket av mennesker.

Motsetningen er det upåvirkede naturlandskapet. Nå i sommer vil du se bølgende kornåkre. Kanskje kjøper du nyplukkede jordbær. Kanskje ser du dyr på beite. Det er slik norske bønder har utviklet og bevart kulturlandskapet i uminnelige tider.

KORTREIST MAT

Hva har disse tre tingene med hverandre å gjøre? Mye. Kan du som Prøysen se det store i det små?

Transport bidrar til forurensning som skader klimaet. Kortreist mat forurenser mindre. Det gjelder altså å kjøpe mat fra lokale produsenter. Da bidrar du også til å holde liv i norsk matproduksjon.

Men hvordan kan du sikre deg mat fra bonden på Minnesund eller Finstad om du handler på Rema, Kiwi eller andre kjedebutikker i Eidsvoll?

En god del norske bønder lager produkter som ikke selges via de store samvirkene til de store matvarekjedene. Men går du på Bondens marked, eller reiser til gårdsbutikker i nærmiljøet får du kjøpt disse varene.

SKAFF DEG OVERSIKT

Du kan bidra ved å skaffe deg oversikt over navnet på produktene lokale bønder lager, og spørre efter disse hver gang du er i din lokale matbutikk? Og oppfordre dem til å lage avtaler med de lokale matprodusentene. Da bruker du din makt som forbruker. Kanskje kan kommunen også lage avtaler med lokale bønder om levering av varer.

Slik kan du bidra til den lokale matproduksjonen og mer mangfold i matbutikken, hjelpe de bøndene som skaper levende bygder og vedlikeholder kulturlandskapet, og du bidrar til mindre transport, mindre forurensning, og bedre klima. Da ser du den store sammenhengen i de små tingene du gjør hver dag. Tenke globalt – handle lokalt.

Per Aage Pleym Christensen, nestleder Eidsvoll Venstre

Innlegget stod i EUBs papiravis 24.juli og ble lagt ut på nett 25.juli.