Vil ha gode og forutsigbare legetjenester

Velfungerende helsetjenester er en del av grunnmuren i et samfunn. Forskning viser at det gir bedre helse og pasienttilfredshet å ha en fast lege å gå til. Det gir en viktig trygghet som blir stadig viktigere siden spesialisthelsetjenesten er så fragmentert.

Med ujevne mellomrom kommer det frem i media at det er utfordringer med å rekruttere fastleger, Gran kommune er intet unntak.

Venstre vil jobbe for å gjøre det attraktivt å være lege i Gran

For å sikre tilstrekkelig legetjenester, velger et økende antall kommuner å f.eks bidra med lokaler, annet personell, innkjøp og tilbud om ansettelsesforhold. Våre nabokommuner rett nord for oss har tatt ansvar og tilbyr ulike muligheter for sine fastleger og det har vist seg svært vellykket.

I sakspapirer i forbindelse med nytt sykehjem har det kommet et nytt punkt om sykehjemsleger og lokaler for fastleger. Det foreslås å lage et kommunalt fastlegekontor. Dette vil innebære at fastlegene som jobber i kommunen i dag mister noen av sine kommunale oppgaver. Dette er oppgaver som er viktige fordi man har organiserte møtepunkter som fører til bedre samhandling med andre aktører som igjen fører til en vellykket helsetjeneste for pasientene. Dagens forslag fører i ytterste konsekvens til at kommunen kan flytte en legepraksis fra Brandbu, Jaren eller Gran til Sagatangen hvis man ikke får besatt den. Dette gjør at det blir uforutsigbart å drive et privat fastlegekontor. Kommunen må spille på lag med de private fastleger og ikke opprette konkurrerende foretak som har helt andre rammebetingelser. Velger man denne løsningen kan det i praksis bety at man ikke klarer opprettholde lokale legekontor på Brandbu, Jaren og Gran.

 

Brukerinkludering er avgjørende for å utvikle tjenester for Gran kommune sine tjenester. Ved å spørre pasienten om hva de trenger og ønsker vil man få kunnskap som er nødvendig for å få til en tjeneste som går fra å være stykkevis til helt.En god involvering av alle berørte parter er en forutsetning for å opprettholde og utvikle gode tjenester – også her hos oss i Gran.

I Gran er det mye god kompetanse hos alle berørte parter. Derfor er Gran Venstre sikre på at det gjennom involvering av alle parter vil kunne utvikles gode og forutsigbare både lege – og helsetjenester. Det er god kommuneøkonomi!

 

19. august 2019
Tone Elisabeth Andersen, Gran Venstre