Skam og ansvar

Mange reagerer på at ordet skam plasseres sammen med ord som fly og kjøtt. Flyskam og kjøttskam skal gi folk negative følelser rundt det å fly eller spise kjøtt. Fordi det påvirker klimaet negativt. Også i EUBs spalter har mange ytret protest mot slike nyord. Skam er et ord som ofte assosieres med begrepet synd fra Bibelen. Man har gjort noe galt; syndet, og derfor skal man føle skam.

De som bruker ord som flyskam og kjøttskam og vil at folk skal føle skam blir kalt for moralister. Personer som vil gi andre dårlig samvittighet for deres valg i livet. Det er forståelig at man ikke ønsker å skamme seg. Spesielt hvis man mener at man ikke har gjort noe galt. Å fly til Syden på ferie er jo velfortjent, og ikke noe galt. Å spise middag med kjøtt er jo godt.

Glem det religiøse begrepet synd. Tenk heller på ansvar. De fleste av oss vet at det har konsekvenser å gjøre noe. Bryter du trafikkreglene, vil det skje noe. Tar du med deg noe i en butikk, blir du anmeldt for tyveri. Mennesker gjør mange valg hver eneste dag. Valg om å gjøre noe, eller la være å gjøre noe. Og vi tenker gjennom konsekvensene av det vi vurderer å gjøre. Som foreldre sender du ikke ungene dine i barnehaven eller til skolen uten at de har spist frokost eller har med matpakke. Du kjører ikke på rødt lys, for du vet at du risikerer å kollidere, og kanskje skade noen. Det kan også ha økonomiske konsekvenser for deg om du kolliderer. Eller blir tatt av politiet for å kjøre på rødt lys. Disse banale eksemplene viser at vi mennesker tenker gjennom vår valg. Hvilke konsekvenser de får. Vi tenker på ansvaret vi har for de valg vi foretar, og de handlingene som er konsekvensen av valgene vi tar. Det er bare barn som gjør ting uten å tenke gjennom konsekvensene. Voksne mennesker klarer å se forskjellen mellom å ha lyst til å gjøre noe, og la være å gjøre nettopp det fordi det ikke er så lurt.

Mange av de valgene vi tar og handlingene vi gjør får konsekvenser som vi ikke ser med en gang. Det kan faktisk ta veldig mange år før vi ser konsekvensene. Velger du en meny bestående av potetgull, sjokolade og Cola hver dag, og samtidig lar være å trene, så er det visse sjanser for at du en gang i fremtiden kan pådra deg sykdommer som reduserer livskvaliteten din.

Nettopp det at handlingene dine vil få konsekvenser også når det gjelder klodens klima og miljø. Dersom en fabrikk slipper avfallsstoffer ut i naturen vil det skape negative konsekvenser. Dersom vi slipper kloakken rett ut i elver og innsjøer får det følger både for planter og fisk. Problemet er at en del av konsekvensene ikke vil være synlige på mange år. Derfor er de vanskelig å ta inn over seg. Du skal ikke føle skam for at du velger å fly. Men du kan tenke ditt ansvar for at kloden fortsatt er beboelig når dine barnebarn vokser opp. Og har du andre alternativer enn det som gir mest negative konsekvenser for klima og miljø kan du vurdere å velge andre reisemåter enn fly. Vel å merke hvis du kan. Om du velger å spise mindre kjøtt, vil du bidra til at dine barnebarn har et levelig klima. Begge deler vil være å ta ansvar for sine valg. Å ta ansvar er å tenke gjennom alternativene, og så gjøre et valg – og stå for valget man har gjort. Det motsatte av ansvar er likegyldighet.

Det bør ikke være sært og vanskelig å ta miljøvennlige valg. Blir det enkelt å ta grønne valg, så vil flere gjøre det. Og det vil være bra f- or kloden, fremtiden og oss alle.

(Innlegget er trykket i EUB 28.08).