Alt starter i skolen

Foto: Strand Venstre

Venstre er skolepartiet. Vi grunnla i sin tid den brede folkeskolen og ønsker en sterk offentlig skole. Den enkelte elevs faglige, menneskelige og sosiale utvikling skal stå i sentrum. Venstre ønsker at den offentlige skolen skal bli foretrukket av de aller fleste.

Skolen må ha økonomiske rammer som sørger for at den enkelte elevs læringsbehov imøtekommes. Strand Venstre vil jobbe for at alle barn skal ha en trygg og god oppvekst i eget nærmiljø med gode og fremtidsrettede skoler. En viktig oppgave for skolen er å bidra til elevenes dannelse gjennom opplæring i toleranse, demokrati og samfunnsansvar. Strand har en god skole og har hatt en langsiktig satsing på økt kvalitet i skolen. Skolen er, som samfunnet for øvrig, i stadig endring. Satsing på kompetente lærere, trygg skoleledelse, solid økonomi i skolesektoren og fremtidsrettede skolebygg er derfor nødvendig. Blant de kommunale oppgaver er ansvaret for et godt skoletilbud til alle viktig.

Skolene i Strand står overfor store utfordringer når det gjelder bygningsmasse. Etterslepet har vært stort i mange år. Ny barneskole på Tau er snart ferdig, og nye Fjelltun og Resahaugen skole på Jørpeland er i planleggingsfasen. Fremover blir det viktig å fullføre planlagte skolebygg og øke vedlikeholdsbudsjettet for å opprettholde en tilfredsstillende standard på dagens bygningsmasse. Tilfredsstillende innemiljø er viktig for trivsel og utbytte av undervisningen. Venstre grunnla i sin tid den brede folkeskolen og er i dag tilhengere av en sterk offentlig skole. Skolene må sikres rammer for undervisningen som sørger for at den enkelte elevs behov for læringen imøtekommes. Det må også legges til rette for at skolene har gode fasiliteter slik at skolene kan drive i henhold til overordnede læreplaner.

Alle elever har rett til å gå på nærskolen og Strand Venstre vil jobbe for at alle barn skal ha en trygg og god oppvekst i eget nærmiljø. En viktig oppgave for skolen er å bidra til elevenes dannelse gjennom læring om toleranse og demokrati.

Skolen skal gi elevene lærelyst og skaperglede og skal være en arena for kunnskap, kompetanse og mestring. Dyktige og motiverte lærere er nøkkelen til en god skole. Lærere og skoleledere må få tilstrekkelig faglig oppdatering og etterutdanning, og mer av arbeidstiden må fristilles til skoleutvikling og kontakt med elevene. Strand Venstre ønsker å ha et kontinuerlig fokus på oppgaver som stjeler tid fra undervisningen, med sikte på å redusere disse oppgavene. Tester i skolen skal først og fremst brukes for å hjelpe elever og lærere til å tilrettelegge opplæringen bedre.

Skolene i Strand har i dag et økende innslag av elever med et annet morsmål enn norsk. For å utnytte denne ressursen og stimulere til videre språkutvikling hos alle våre elever ønsker Strand Venstre å videreutvikle språkundervisningen slik at vi i større grad kan tilby undervisning i et spekter av ulike fremmedspråk.

Skolen har også en sentral posisjon i nabolaget og bør være et naturlig samlingssted, også etter skoletid. Deler av skolens bygningsmasse må kunne tas i bruk som nærmiljøsenter.

Venstre vil:

  • styrke tilretteleggingen av systematisk videre- og etterutdanning av lærere, at læreren skal undervise, ikke administrere
  • Ha tidlig innsats, spesialpedagoger inn tidligere
  • ha gode og hensiktsmessige skolebygg. Sikre vedlikehold av eksisterende bygg.
  • ha kontinuerlig fokus på arbeidet mot mobbing i skolen.
  • styrke det digitale klasserommet på samtlige skoler og utvikle samarbeidet mellom bibliotekene og skolene.
  • evaluere ordningen de kommunale skolene får tildelt penger på for å sikre at pengene blir fordelt mest mulig rettferdig
  • ha en gjennomgang av tester og rapporter i skolen, for om mulig å redusere disse.
  • følge opp arbeidet med skolegårdene. Det må legges til rette for fysisk aktivitet og skolegårdene må tilrettelegges slik at den kan brukes etter skoletid for nærmiljøet.
  • følge opp styrket skoleledelse, slik at rektor gis mer tid til pedagogisk ledelse.
  • tilby undervisning i flere fremmedspråk.
  • legge til rette for at skolebyggene skal kunne benyttes som nærmiljøsenter.
  • at alle elever skal oppleve mestring gjennom et godt læringsmiljø
  • arbeide for å oppgradere alle skolebygg i kommunen slik at alle elever i Strand får et mest mulig likt tilbud.
  • sikre at alle skoler har et godt inneklima
  • arbeide for at byggetrinn to på Tau (ungdomsskolen) skole iverksettes
  • videreutvikle tilbudet i kulturskolen
  • at Strand skal ta i bruk muligheten til å prøve ut ulike modeller for fleksibel skolestart.
  • øke fokuset på praktiske fag i skolen