En aktiv, raus og verdig eldreomsorg

Wenche Steen er gruppeleder for Venstre, foto: Johan Malvik

Venstre er ikke fornøyde med at Bærum ikke klarer å gi god nok omsorg til eldre som trenger det. Vi skal være rausere med omsorgen!

Av Wenche Steen, 2. kandidat for Bærum Venstre

Bærum Venstre mener vi som kommune bør ha større ambisjoner enn å ha 355. plass blant kommunene innen eldreomsorg, slik Kommunal Rapport har vist. Vi kan ikke godta at våre aller eldste og sykeste ikke får tildelt en sykehjemsplass når behovet er så stort som de siste oppslagene viser oss.

Venstre mener at eldres ønske om å bo hjemme så lenge det klarer, må tas hensyn til. Men når dagen kommer da det oppleves som utrygt å bo å eget hjem, MÅ vi ha sykehjemsplasser tilgjengelig, og de må tilpasses den enkeltes behov. Venstre har tidligere kjempet igjennom ektefelle/samboergaranti på sykehjemmene, og det er vi stolte av.

Den eldre generasjonen betyr mye for Bærums mange lokalsamfunn og de er drivkraften i mye av det frivillige arbeidet i Bærum. Seniorsentrene og frivilligsentralene i kommunen drives i stor grad med eldre som frivillige, og de har mange gode aktiviteter og tiltak som er med på å redusere ensomhet og passivitet. Dette er folkehelse i praksis!

I livets siste fase forteller de eldre som bor på sykehjem at de savner kontakt med dyr, barn og ungdom. Besøkshunder er etablert i mange sykehjem flere steder i landet med stor suksess, noen har også mulighet for å holde høner! I tillegg er kjent musikk, kjente filmer og relevant viktige tiltak for å øke sansestimuleringen. Det er jo så innlysende at også våre eldste trenger liv og røre rundt seg.

Venstre mener det er for enkelt å planlegge for at en for stor andel skal klare seg hjemme i egen bolig. Velferdsteknologien løser noen floker, men ikke de utfordringene vi står overfor med den kommende eldrebølgen. Vi må fortsatt satse på varme hender og tilstrekkelig antall ansatte.

Venstre vil ha en aktiv, raus og verdig eldreomsorg.