Kandidatutspørringen før valget – Franziska Wika

Trond Wika
  1. Hvem er Franziska Wika?

Jeg ble medlem i Vefsn Venstre i 1999. Det var Venstres sosial-liberale ideologi, som bygger på enkeltmenneskes frihet, forbundet med sosialt ansvar, som gjorde at jeg meldte meg inn i partiet og som ble utgangspunkt for mitt politiske engasjement. Kjerneområder for mitt arbeid har vært åpenhet i offentlig forvaltning, rettferd og likeverd, miljø, miljøvern og kultur. Jeg har sittet i kommunestyret i Vefsn fra 1999-2011, 2015-2019 og vært Nordland Venstres representant i Fylkestinget i perioden 2007-2011.

Jeg betegner meg selv som en uredd politiker. Ytringsfriheten brukes for å sette urettferdighet, maktkonsentrasjon og korrupsjon på dagsorden.

Jeg er utdannet pianist, flyttet til Vefsn i 1997og er gift med fiolinisten og kulturentreprenøren Trond Wika. Sammen har vi tre voksne sønner som studerer musikk og økonomi. Jeg arbeider som distriktsmusiker og pianolærer i Vefsn kulturskole. I mitt pedagogiske virke ved kulturskolen og musikklinja ved Mosjøen videregående skole er jeg opptatt av talentutvikling og håper at jeg får etablert et regionalt talentutviklingsprogram på Helgeland. Samarbeid på Helgeland er et av mine hjertesaker. Jeg har et sterkt sosialt engasjement og brenner for frivilligheten. Som politiker har jeg en visjon om at innbyggerne og tilflytterne i Vefsn skal finne det «gode liv» på det stedet de ønsker å bo. Jeg er engasjert i internasjonal politikk og dens betydning for lokal politikk. I mange år har jeg kjempet for samiske rettigheter i vår region.

2. Hvorfor stiller du som listetopp?

Likegyldighet og uengasjerthet er samfunnets fiender! Jeg er framtidsrettet, målbevisst, idérik og kreativ og jeg er sikker på at disse egenskapene er viktige i politikken. Jeg tror på innovasjon, profesjonalitet, innsats og dugnadsånd for å skape et godt samfunn. Friheten til å forme sitt eget liv skapes ved å gi reell valgfrihet til alle, uavhengig av bakgrunn, ressurser eller identitet, og det er også slik vi tar ansvar for hverandre.

Ungdommen står i sentrum for mitt engasjement. Barn og ungdom må ha optimale skole- og fritidstilbud. Tilgang til åndelig føde, bibliotekene, skal være like tilgjengelig, uavhengig av bosted. Skolen må satse på kunnskap, gi like muligheter til alle barn og legge grunnsteinen for livslang læring. Derfor skal vi også satse på høyere utdanning i Vefsn. Kultur og kulturopplevelser der du bor er mer og mer viktig for trivselen. Museene gir oss innsikt i vår fortid som videre er viktig for å skape vår framtid. For arbeidsgivere er alle de nevnte funksjonene utslagsgivende for å vinne konkurransen om kvalifisert arbeidskraft.

Psykisk helse er et fokusområde jeg skal jobbe mye med de neste fire årene.

Jeg er også veldig opptatt av miljø og bærekraft. Vefsn skal være en klimavennlig kommune, der miljøhensyn prioriteres i alle politiske beslutninger. Vi må bevare mangfoldet i naturen gjennom beviste miljøvalg. Det skal være enkelt å leve miljøvennlig. Men, ved all næringsutvikling skal hensyn til miljø og bærekraftig utvikling tillegges mer vekt enn økt økonomisk gevinst alene. Det betyr at Vefsn Venstre sier nei til vindmøller på Øyfjellet og i Vesterfjellene.

3. Hvilke tre saker er de viktigste for ditt parti?

  • Venstre satser på kunnskap og utdanning fordi barna er framtiden.

Venstre vil sikre alle barn samme mulighet til å skape sin egen fremtid, uansett utgangspunkt. Dette skal gjøres ved å gi alle barn samme mulighet læring, lek og til å bruke egen skaperkraft.

Skolen skal motivere og utfordre og gi barn og ungdom kunnskap og kompetanse til å møte voksenlivet og framtiden. Enkelteleven skal bli sett og hørt. Raskere teknologisk utvikling og digitalisering i hele samfunnet gjør livslang læring stadig viktigere. Skolene må få frihet til å finne de beste pedagogiske løsningene for sin skole. Lærerne må bruke mer tid på å undervise elevene og mindre på byråkrati og rapportering.

  • Venstre tar vare på miljøet fordi å ta vare på naturen handler om framtida.

De tre dimensjonene i en bærekraftig utvikling består av klima og miljø, økonomi og sosiale forhold. Økonomisk vekst vil fortsatt være et politisk mål både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Samtidig er det i økende grad nødvendig å vurdere veksten både opp mot naturens og miljøets tålegrense. Klima- og bærekraftsperspektivet må integreres i hele utdanningsløpet og bidra til at alle kan ta informerte valg. Bærekraft må være gjennomgående i all virksomhet.

  • Venstre satser på gründere fordi vi sammen skaper nye arbeidsplasser.

Venstre vil at kommunen skal være en aktiv aktør som, i samspill med næringslivet og andre offentlige virksomheter, stimulerer til utvikling av flere innovative og teknologibaserte bedrifter. Det er viktig å legge til rette for at kapital kan møte teknologigründere og bedrifter med vekstpotensial. MON KF skal intensivere sitt arbeid i å bidra til etablering av nye arbeidsplasser og videreutvikling av de eksisterende.

Dette er våre forslag:

– Styrke tilgangen til kapital for gründere og nye bedrifter gjennom næringsfondet

– Bidra til rimelige lokaler, med tilrettelagte fasiliteter, for kontorfellesskap for gründere og start-ups.

– Styrking av Væxt Mosjøen som nettverksbygger.

– Bidra til å styrke nettverk for kvinnelige gründere.

– Stimulere til gründervirksomhet blant innvandrere.

– Samarbeide med andre Helgelands-kommuner om videreutvikling av næringslivet.

– Utforske finansieringsmuligheter gjennom Crowdfunding.

– Legge tilrette for at vanlige folk kan investere i lokale bedrifter.

– Bærekraftig grønn turisme

4. Hvilke sak eller saker tror du blir de/den store i valgkampen?

Vindmøller og eldreomsorg

Motstanden møt vindmøllene i våre nære fjellområdene har økt i takt med informasjonsflyten om lukkede prosedyrer og hva de enorme naturødeleggelsene en utbygging av et vindkraftverk med 73 vindturbiner med en høyde på 200 meter innebærer. Personlig har jeg engasjert meg i «vindmøllesaken» siden oktober 2018, da det ble holdt et folkemøte og det ble klargjort at reindriften kjemper for sin eksistens.

Utbyggere skyver Alcoas behov for kraftavtaler foran seg for å rettferdiggjøre de enorme naturinngrepene. Dette er en uverdig form for utpressing som vi ikke kan være bekjent av. Det er foretatt gigantiske vannkraftutbygginger på Helgeland og ellers i Nordland for å bygge opp den kraftkrevende industrien. Det er en politisk sak å sikre denne rene krafta til industri og næringsutvikling her i landsdelen.

Eldreomsorgen handler om å gi våre seniorer en verdig omsorg. Mange eldre og pårørende er bekymret hva omstillingene i helsesektoren innebærer og de føler usikkerhet. Et samfunns humanistiske kvalitet viser seg gjennom hvordan man behandler de som ikke lenger kan delta fullt ut. Venstre vil jobbe for en individuell og verdig eldreomsorg. Venstre ønsker en varmere og rausere eldreomsorg ved å gi institusjonene et mer “hjem-” enn institusjonspreg. Vi er også opptatt av de eldres psykiske helse og ønsker at det legges til rette for at eldre får gode møteplasser for å forebygge ensomhet. Vi ønsker at eldre skal få mulighet til selv å velge om de vil bo hjemme så lenge de ønsker, eller flytte sammen med andre i bofellesskap eller institusjon og vi vil se på muligheten for å etablere hjemmepalliasjon og åpning av hospice i kommunen.

5. Hvilke parti kan det bli aktuelt for ditt parti å inngå samarbeid med etter valget?

Vefsn Venstre støtter partier som sier nei til vindmøller på Øyfjellet/Vesterfjellene, har en klart miljøprofil og en god kultur- og gründerpolitikk.

6. Hvem anser du det som helt uaktuelt å samarbeide med?

Venstre i Vefsn kan ikke samarbeide med partier som fører en inhuman asylpolitikk og svekker samiske rettigheter. Vi kan heller ikke samarbeide med partier som fører en uansvarlig miljøpolitikk.

7. Hva gjør deg glad?

Det er mange ting. Min familie gjør meg glad hver dag. Jeg er veldig glad å gå på tur, spesielt på høsten når jeg kan plukke bær. Jeg er hobbygartner og elsker å høste av markens grøde. Kulturelle opplevelser som setter tankene i sving gir meg energi. Kunstnerisk suksess på egen musikkutøvelse gir meg kraft og jeg blir umåtelig glad når publikum liker våre konserter.

8. Hva gjør deg opprørt?

Uærlighet, avgjørelser bak lukkede dører og mennesker som utøver makt uten å ha kompetanse gjør meg opprørt.

9. Hva er din kommunes fremste utfordring i tiden fremover?

Oppvekst kontra eldreomsorg er kommunens største utfordring. Det føles urettferdig å sette opp de unge mot de eldre og vi må finne en god balanse og smarte løsninger.

Vi må fokusere på befolkningsvekst og vi må framsnakke vår kommune. Vi må legge tilrette for gründere som skaper nye arbeidsplasser

10. En partilederdebatt avsluttes ofte med at kandidaten får 30 sekunder på seg til å si hvorfor man skal stemme på deg. Du får 60 ord.

Jeg ønsker å gjøre Vefsn til en helsefremmende kommune som gir deg omsorg når du trenger det, et godt sted å vokse opp, tar klima-og miljøutfordringene på alvor og legger til rette for nyskapning, nye arbeidsplasser og grønn vekst. Jeg tror på innovasjon, profesjonalitet, innsats og dugnadsånd for å skape et godt samfunn. Jeg skal jobbe for at flere unge skaper en seg en framtid i Vefsn!