Uttalelse: Venstre vil styrke barnevernet

Foto: colourbox.com

Ved helgens fylkesårsmøte i Sandnes 8. – 9. februar 2020 vedtok Rogaland Venstre en uttalelse om viktigheten av å styrke barnevernet.

Venstre vil at barnevernet skal tilby kjærlighet og riktig kompetanse til barn som av en eller annen grunn ikke har det godt hjemme. Det er viktig at alle tiltak som barnevernet setter i verk har som mål å gi barnet bedre omsorg og oppfølging ut ifra hvert enkelt barns behov.

Det siste året har vi sett flere eksempler på at barnevernet settes i et negativt lys. Norge har gått på flere nederlag i Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen (EMD). Samtidig ser vi flere eksempler dere tidligere barnevernsbarn søker om erstatning etter kritikkverdige forhold gjennom flere år, og barneombudet leverte nylig en urovekkende rapport som forteller at barnevernet ikke gjør gode nok vurderinger av barnas behov for omsorg og hjelp. Vi har også flere historier om foreldre om ikke føler seg sett, og barn og unge som mener seg urettmessig dårlig behandlet av barnevernet. Dette har blant annet innebåret utvidet bruk av enetiltak, det vil si at barnet holdes isolert, en bruk som på landsbasis har fordoblet seg mellom 2014 og 2018. Barn i enetiltak er svært sårbare da det per i dag ikke er lovregulert hvor lenge barnet holdes unna jevnaldrende. Venstre mener en lovregulering må på plass da dette er avgjørende for barnas rettsikkerhet.

Samtidig har ansatte i barnevernet startet en grasrotbevegelse for å få flere kolleger. Argumentasjonen er at det trengs flere ansatte i barnevernet for å oppnå flere suksesshistorier. Men når både barn, foreldre, EMD og barneombudet roper varsko er det tydelig at det først og fremst er behov for en gjennomgang av barnevernets arbeidsmetoder og organisering, før man konkluderer med at økte ressurser kun skal gå til flere ansatte. Venstre mener at riktig kompetanse er vel så viktig som antallet ansatte.

Utviklingen av ungdomskriminalitet i de store byene har også en tydelig sammenheng med barnevernet. Politiet rapporterer om dårlig samhandling med barnevernet, noe som medfører at det ikke tas tak i enkeltsaker på et tidlig nok stadium. Dette kan utvikle seg til å bli alvorlig for den enkelte ungdom isolert sett, men også for ungdomsmiljøet som en helhet. Manglende prioritering og gjeldende regler for taushetsplikt nevnes som årsaker til dette.

Vi tar signalene på alvor og ønsker en grundig helhetlig gjennomgang av barnevernets arbeidsmetodikk og organisering med sikte på å bedre ivareta rettssikkerheten og tryggheten til det enkelte barn. Vi ønsker også å se på kompetanse- og ressursbehov i barnevernet. Samtidig må vi ha en god balanse der vi sørger for at også foreldre blir hørt og at foreldreretten blir respektert.

Rogaland Venstre vil:

  • Foreta en grundig gjennomgang av barnevernets arbeidsmetoder og organisering med sikte på å forbedre barn og unges rettssikkerhet
  • Dette gjøres ved opprettelse av en barnevernskommisjon
  • Foreta en gjennomgang av regelverket for taushetsplikt med sikte på å sørge for en bedre samhandling mellom ulike instanser slik som politiet, skolen og PPT/BUP
  • Lovregulere bruken av enetiltak og andre former for isolasjon/skjerming
  • Sikre at barn og unge får nok informasjon om og innsyn i egen sak
  • Sørge for nok kompetent bemanning i barnevernet, særlig med sikte på kulturell kompetanse