Uttalelse: Venstre vil styrke rettsikkerheten i Norge

Venstre vil styrke rettsikkerheten i Norge
foto: Jason Morrison

Ungder helgens fylkesårsmøte i Sandnes vedtok Rogaland Venstre lørdag 8. februar 2020 en uttalelse om å styrke rettsikkerheten i Norge.

Et sentralt element i rettssikkerhetsspørsmålet er fri rettshjelp. Dagens ordning har flere begrensninger for å fungere optimalt, blant annet fordi dagens inntektsgrenser fører til at mange faller utenfor (249’000 kroner for enslig, 369’000 kroner for par).

Det er også flere saksområder som ikke er omfattet av ordningen, for eksempel opprettelse av testament, familiegjenforeningssaker, samt flere typer utvisningssaker.

Det er videre silk at for flere saker er det avsatt for kort tid til a kunne gjennomføre rettshjelpen på en profesjonell måte – her kan nevnes asylsaker (5 timer), skifteoppgjør (7 timer).

Dagens ordning med stykkprisgodtgjørelse bør avskaffes slik at advokatenes godtgjørelse blir honorert etter reelt tidsforbruk i stedet for estimert tid som ikke strekker til.

Dagens ordning fører til at mange advokater takker nei til fri rettshjelpsaker av ovennevnte grunner. Dette fører til en svekkelse av rettssikkerheten- dette må vi gjøre noe med!