Kystpilegrimsleia må utvikles og finansieres!

Kystpilegrimsleia, Foto: Anette Aniron – Eige arbeid, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Politisk uttalelse fra årsmøtet i Møre og Romsdal Venstre 9. Februar 2020

Langtidsplanen «Pilegrimsleden – en reise som berører» er nettopp oversendt Kulturdepartementet. Planen beskriver satsinga fram mot 2037, og gir en klar anbefaling om en omfattende videreutvikling av pilegrimsledene. For første gang er Kystpilegrimsleia, fra Egersund til Trondheim, anbefalt som en del av den nasjonale satsinga. Møre og Romsdal er sentral her. Målet er å utvikle, forankre og etablere en permanent driftsmodell for Kystpilegrimsleia. Arbeidet er godt i gang og høsten 2019 vedtok de aktuelle fylkeskommunene langs kysten å opprette fire regionale senter (RPS) for Kystpilegrimsleia, og blant disse er Selje og Edøya på Smøla.

Det blir svært viktig å bygge opp de regionale sentrene slik at de kan bidra til ytterligere vekst i pilegrimstrafikken samt bistå og betjene de mange etablerte «nøkkelstedene» langs kysten. I Møre og Romsdal finner vi seks «nøkkelsteder»: Herøy gard/kyrkjestad, Borgund, Giske kyrkjestad, Veøy, Kvernes og Edøy/Kuli.

Møre og Romsdal Venstre anmoder Regjeringa ved Kulturministeren om å følge opp de anbefalte prioriteringene i Langtidsplanen for pilegrimssatsing, og sikre den statlige grunnfinansieringa – også for Kystpilegrimsleia.