Guri Melby er ny kunnskapsminister

Guri Melby i klasserom
- Det å sikre alle en utdanning, sikre alle tilgang på kunnskap, og gi alle mennesker muligheten til å utvikle sitt potensial, har vært et viktig prosjekt for Venstre så lenge partiet har eksistert, sier den nyutnevnte kunnskapsministeren Guri Melby (Foto: Liv Aarberg)

Venstres Guri Melby er i dag blitt utnevnt til statsråd i kunnskapsdepartementet. Hun har frem til i dag sittet på Stortinget i kunnskaps- og utdanningskomiteen og finanskomiteen, og har tidligere vært byråd for miljø- og samferdsel i Oslo.

– Det er ingen tvil om at dette er en svært spesiell dag å bli utnevnt til statsråd i Kunnskapsdepartementet. Alle landets barnehager, skoler, videregående skoler, høgskoler og universiteter stenger nå for å begrense koronasmitte. For kunnskapsdepartementet er det viktigste å ta vare på barn, elever og studenter over hele landet, slik at ikke denne alvorlige situasjonen skal gå på bekostning av deres læring og muligheter til å få seg en utdannelse, og det blir en stor jobb fremover å bistå kommunene som skoleeiere og ikke minst lærere over hele landet i en svært krevende tid, sier Melby.

Guri Melby
Da jeg var liten, var min store drøm å bli lærer. Jeg har vært så heldig at jeg både har fått stå i klasserommet, jeg har fått jobbet med å utdanne lærere, og etter at jeg kom inn på Stortinget har jeg fått være med på å forme utdanningspolitikken fra Stortinget, sier nyutnevnt kunnskaps- og integreringsminister, Guri Melby.

Lærer og høgskolelektor fra Orkdal

Melby er 39 år, og kommer fra Orkdal i Trøndelag. Hun har vært lokalpolitiker i Orkdal, Trondheim og Oslo før hun kom inn på Stortinget som vara for Trine Skei Grande i 2018. I tillegg til politiske verv har hun blant annet jobbet som lærer og høgskolelektor, og vært styreleder i Språkrådet.

Besøkte over 100 skoler og barnehager over hele Norge

– Da jeg var liten, var min store drøm å bli lærer. Jeg har vært så heldig at jeg både har fått stå i klasserommet, jeg har fått jobbet med å utdanne lærere, og etter at jeg kom inn på Stortinget har jeg fått være med på å forme utdanningspolitikken fra Stortinget, sier Melby.

– I fjor og i forfjor besøkte jeg over 100 skoler og barnehager over hele Norge. Jeg vet at lærere, elever og foreldre er bekymret nå, men jeg vil understreke at regjeringen og helsemyndighetene følger situasjonen svært nøye og innfører tiltak i tråd med helsefaglige råd, sier Melby.

Å gi alle muligheten til å utvikle sitt potensial er et viktig prosjekt

– Det å sikre alle en utdanning, sikre alle tilgang på kunnskap, og gi alle mennesker muligheten til å utvikle sitt potensial, har vært et viktig prosjekt for Venstre så lenge partiet har eksistert.

For at alle skal ha den samme friheten og de samme mulighetene, uavhengig av om de er født i Orkdal eller Oslo, eller utenfor landets grenser – uavhengig av hvem foreldrene er og hvor lang utdanning de har, om de er gutter eller jenter – så trenger vi gode barnehager og gode skoler over hele landet, fortsetter hun.

Skolepartiet Venstre

Venstre har vært et skoleparti så lenge partiet har eksistert, fra vi etablerte fellesskolen i begynnelsen av forrige århundre. Det ga barn mer frihet og like muligheter.

Les om Venstres skolepolitikk

– Etter mange år både i utdanningssektoren og i politikken, har jeg lært meg at skolepolitikk krever både tålmodighet og langsiktighet. Venstres fremste prioritet i skolepolitikken er å sikre elevene våre kloke og kunnskapsrike lærere.

Det å sørge for å heve læreryrkets status, få enda flere til å ønske seg inn i yrket, få enda flere lærere til å ville fortsette i yrket, og gi enda flere muligheten til å heve sin kompetanse på ulike måter, er det viktigste vi kan gjøre for å sikre alle elever en god skole.

Det har vært Venstres hovedsak i skolepolitikken i mange år, og det vil også være min hovedsak som kunnskapsminister. I tillegg vil jeg løfte fram våre satsinger på å inkludere alle barn på alle arenaer, gjennom gratis kjernetid i barnehagene og billigere SFO for lavinntektsfamiliene. Dette er viktige arenaer for læring, for sosialisering, og for at alle skal være inkludert i fellesskapet, avslutter Melby.

Bli med på laget