Sammen om biogassfabrikk

Leserinnlegg i Glåmdalen, april 2020.

På vei ut av oljeskyggen, gjennom et grønt skifte, kan vi i Glåmdalen og Østerdalen komme ut som en vinner på den andre siden – dersom vi gjøre de riktige valgene. Regionen vår har lange tradisjoner om å brødfø oss på jord- og skogbruk. Fremdeles har vi treindustri, men jordbruket gir oss dessverre færre og færre arbeidsplasser. I Solør har befolkning sunket i kapp med utflagging og nedlegging av hjørnesteinsbedrifter og effektivisering av arbeidsplasser knyttet til denne primærnæringen. I tillegg har selvsagt en langt lavere fødselsraten hos oss, som i resten av den vestlige verden mye å si. Skriften på veggen er tydelig for alle som ikke gjør som strutsen. Vi må, og kan, gjøre de riktige valgene nå!

Et sånt valg er å samle omlandet langs Glomma, fra Elverum til Kongsvinger, om en biogassfabrikk. Ved å gjenvinne matavfall, husdyrgjødsel, kloakkslam og annet kan vi produsere naturvennlig biogass som vi for eksempel kan bruke på biler, busser og lastebiler. Markedet spås en lysende fremtid. Det er ikke få lastebiler som kjører gjennom vårt åpne dalføre og som kom utnyttet seg av biogass som både er bra for businessen og for jordkloden vår.

Hedmark Biogass er under oppseiling, med primus motor Eivind Mehl bak roret. Han ønsker å bygge en biogassfabrikk i Solør. Det vil gi arbeidsplasser og viktig kunnskap om en fremtidsrettet bransje. I lang tid har vi sett våre naturressurser blitt foredlet andre steder, nå har vi mulighet til å ta grep om noen av de selv. Jeg håper virkelig at lokalpolitikere i kommunene fra Sør-Østerdalsregionen og Kongsvingerregionen ser muligheten sammen med oss i Solør, og gjør vedtak på å støtte Hedmark biogass med sine lokale tonnasjer av ressurser. Vi i Åsnes kommune har gjort et vedtak på at vi først og fremst ønsker å benytte våre ressurser lokalt innad i regionen – det utfordrer jeg andre kommuner til også gjøre!

Om få år kan et anlegg til 250 millioner kroner bli bygget i vår regionen. Eller vi kan la være, og fortsette å sende våre ressurser ut til andres fortjeneste. Valget er vårt.

Kristian Botten Pedersen
Lokalpolitiker i Åsnes (V)