Interpellasjon om kutt i skolesektoren

Bodø kommunes krevende økonomiske situasjon har brått blitt enda mer krevende. I en situasjon hvor driften må tas ned, må politikerne prioritere det som er viktigst. Og i kjernen av kommunens oppgaver ligger skoler og barnehager. Pengene vi bruker på opplæring av barn og unge er en investering i hvert enkelt barn, og avgjørende for at alle skal få utviklet sitt potensial.

Det varsles nå kutt i 30 pedagogiske stillinger i Bodøskolen. De 30 stillingene får en årlig effekt på 21 millioner. Samtidig er elevtallet forventet å stige med 99 elever i 2021.

Kuttene i skolesektoren treffer svært uheldig og rammer de som trenger det mest. Elever som trenger ekstra oppfølging eller alternative undervisningsopplegg og klassefellesskap med behov for styrket pedagogisk tilstedeværelse vil rammes hardt av kuttet. Lærerne er den viktigste brikken i Bodøskolen, og det er feil å starte kuttene i denne enden.

Skolene trenger forutsigbarhet når de skal planlegge for sine elever, og tok en stor støyt i forrige runde med kutt. Politikerne bør vokte seg vel for å bevilge opp og ned i skolen, de trenger stabile rammevilkår.

I budsjettet for 2020 er det vedtatt et uspesifisert kutt i Oppvekst- og kulturavdelingen.

Venstre har følgende spørsmål til ordføreren:

Hvilke vurderinger er gjort innenfor Oppvekst og kulturavdelingen, i forkant av beslutningen om å redusere antall lærerstillinger i skolen, for å synliggjøre alternative områder for kutt?
Vil ordfører reversere vedtaket om gratis skolemat, som når det innføres vil koste like mye som det nå foreslås å kutte i skolene?

Vil ordfører og de samarbeidende partier vurdere å se på hvordan kostnader kan reduseres ved å utfordre kommunen på driften av helse- og omsorgs sektoren, som andre kommuner drifter til lavere kostnad enn Bodø kommune gjør?

Forslag til vedtak:

  1. Bystyret ber rådmannen skjerme skoler og barnehager for kutt, da kostnadene her er de viktigste investeringene vi kan gjøre for framtida.
  2. Bystyret ber rådmannen legge fram en sak som gir bystyret mulighet til å ta stilling til alternative kuttforslag.
  3. Vedtak om innføring av gratis skolemat legges på is til kommunen har nådd sine vedtatte handlings regler og økonomien tillater oss å innføre nye, kostbare ordninger.

Lars Petter Rekkedal, Venstre