Åsnes Venstre setter eleven først

Offentlig skole med kvalitet supplert av private tilbydere på Lørenskog. "Foto: Stock photo © shironosov", "Foto: Stock photo © shironosov"

Vi ønsker at alle barn og unge skal få muligheten til å finne sine talenter og nå sine drømmer. I Åsnes har vi dessverre generelt sett lavere utdanningsnivå, vi scorer dårligere på folkehelse og ligger i landstoppen på antall uføre mellom 18-67 år (nesten 20%!). Av den årsak må vi, mer enn andre kommuner, fokusere på å bruke ressursene våre best mulig sånn at barna ufrivillig ikke arver problemene fra sine foreldre.

Lærere og andre ansatte i skoleverket har gjort en god jobb som har ført til en god progresjon på skoleresultatene i Åsnesskolen de senere årene, og med det begynt å nærme oss snittet i Innlandet og landet for øvrig. Det betyr at flere elever kommer seg opp fra de laveste karakterene og dermed stiller mye sterkere til å komme seg videre gjennom videregående skole. Det er bra, og den progresjonen må fortsette.

I desember 2018 fikk Åsnes Venstre et enstemmig kommunestyre med på å be administrasjonen komme tilbake til kommunestyret med en rapport som omhandlet hva som måtte til for å fortsette den gode progresjonen. Svaret vi fikk i juni i 2019 var tydelig. Vi måtte ta grep for å bruke ressursene våre på en bedre måte for å fortsette den gode progresjonen, fordi elevtall og derfor også økonomi er synkende, samt at nye lærerplaner og regler om antall elever pr lærer tilsa at dagens struktur blir utfordrende. Kommunedirektøren ba oss ta rapporten til orientering og starte arbeidet med å se på hvordan vi kunne forbedre og utvikle skolen. Ap og Frp ønsket ikke at det skulle jobbes med det, og stemte for å ikke følge opp rapporten. Om de ikke mente fortsatt progresjon var viktig, eller de mente de visste bedre enn fagpersonene som hadde jobbet frem rapporten, må de svare for. Heldigvis sprakk Arbeiderpartiet sin gruppe under votering, og flertall ble sikret for å starte å jobbe med skolestrukturen i Åsnes kommune.

I valget i 2019 fikk partiene som var positive til å utvikle skolen flertall og arbeidet kunne trygt fortsette.

Når dette skrives, slutten av mai, er vi midt inne i prosessen hvor en arbeidsgruppe jobber med saksfremlegget som kommunestyret skal ta stilling til i oktober. Målet er å se hva som er best for barna, foreldrene og de ansatte, og bidra til en fremtidsretta Åsnesskole som gir bedre sjanse til ALLE barn og unge til å få en god oppvekst og skolegang i vår kommune i årene som kommer. Klarer vi å få flere av barnehagebarna våre til å fullføre videregående skole med tiden, vil det bidra til mindre utenforskap, bedre folkehelse, høyere utdanningsnivå og flere et bedre Solør-samfunn.

Kristian Botten Pedersen

Lokallagsleder Åsnes Venstre