Uttalelse: La utenlandske kjærester og familie besøke sine kjære i Norge

Fylkesstyret vedtok denne uttalelsen mandag 22. juni om behovet for å la utenlandske kjærester og familie få besøke sine kjære i Norge.

Koronaepidemien har gitt oss som enkeltmennesker, som lokalsamfunn, som nasjon, og som verdenssamfunn utfordringer, vi for kort tid siden ikke kunne forestille oss. Foruten de betydelige helsemessige og finansielle utfordringene vi har blitt utsatt for, har det også skapt betydelige sosiale utfordringer. Kjærligheten kjenner ingen landegrenser og familiebånd kjenner ingen landegrenser.

Norge er en del av verden. Vi er et frihetselskende folk. Vi er et folk med lange tradisjoner for internasjonalt samarbeid, vennskap, kjærlighet og familiebånd. Kjærligheten vår kjenner ingen landegrenser.

Mange nordmenn har familie og kjærester med utenlandsk statsborgerskap, men som ikke bor i Norge. Restriksjonene som følge av koronaepidemien har gjort hverdagen til de nordmenn som har sine kjære i utlandet svært vanskelig. Regjeringen har gjort det enklere med innreiser for familie og ektefelle fra EU/EØS, men det er enda vanskelig for dem som ikke er gift eller som kommer fra land utenfor EU/EØS.

Disse har i lang tid vært forhindret fra å treffe hverandre. Mens det er gjort unntak for innbyggere fra enkelte land og ved enkelte situasjoner, er det svært mange som fortsatt hindres i møte sine kjæreste i Norge.  Disse lever fortsatt i uvissheten. Det er krevende og smertefullt å ikke få treffe sine kjære. Mennesker trenger å møtes, også fysisk. Teknologi kan aldri fullt ut erstatte de næreste relasjoner.

Danmark besluttet 18. juni at kjærester, besteforeldre og barnebarn av danske statsborgere, fra 27. juni vil få lov å reise inn i landet for å besøke sine kjære. Dette gjelder alle verdens borgere. Kravet til slik innreise er fremvisning av negativ covid-19 test, foretatt tatt senest 72 timer før innreise. Rogaland Venstre mener at nå er tiden inne for at Norge også åpner opp for den internasjonale kjærligheten.

Rogaland Venstre vil:

  • be regjeringen åpne for at kjærester, ektefeller, foreldre, besteforeldre og barnebarn av norske statsborgere skal få komme til landet
  • be regjeringen se til Danmark for utforming av retningslinjer vilkår for dette, og understreke nødvendigheten av at dette også må gjelde borgere utenfor EU