#VLM20: Julian Osorio talte om viktigheten av satsing på kultur

foto: Oda Scheel

Rogaland Venstres Julian Osorio talte om viktigheten av å satse på kulturen i den generelle politiske debatten på Venstres landsmøte i dag. Les innlegget hans her.

Kjære landsmøte

Vi kan ikke sitte i ro og se på at de røde partiene kutter i livsnerven vår, nemlig kultur.

Akkurat nå er kulturlivet vårt i en alvorlig krise.

Uavhengige kunstnere, selvstendig næringsdrivende innenfor kulturbransjen og kulturaktører over hele landet står for en verdiskapning som faktisk måles i kroner og øre.
Og da blir de en merknad som ofte svinner hen i kommunale budsjetter fordi vi har VIKTIGE ting å bruke ressurser på.
Vi ser stadig eksempler på dette fra nymalte røde kommuner over hele landet. Som i Stavanger hvor et nytt rødt flertall har kuttet millioner i kulturbudsjettet, noe som gjør at kulturlivet i hele regionen blør.

Eller i Oslo hvor de røde byrådspartiene med hjelp av Frp har valgt å kutte i kunstordningen, og med et pennestrøk bidra til å desimere uttrykksmangfoldet, opplevelsestilgangen til innbyggerne og inntektsgrunnlaget til en av yrkesgruppene som har opplevd størst inntektstap som følge av pandemien.
Men vi Venstre-folk – her ser jeg på deg Trine som har gjort så mye for kulturen, og deg Abid, som kulturministeren vår – vi er ikke som andre folk. Vi er de som enklest anerkjenner skaperkraften som ligger hos individet.

Vi er de som forstår verdien av kultur – ikke som et luftig begrep, men som fundamentet for et opplyst, dynamisk, kreativt og fritt samfunn.
Vi forstår hvor viktig kulturen er for identitet og tilhørighet. Og vi forstår at dette ikke alltid kommer av seg selv.

Norge som samfunn og Venstre som kulturparti står nå i en kamp for å bevare noe av det som ligger i kjernen av vårt liberale prosjekt.
Det er ikke bare en kamp for kunstnerens livsgrunnlag. Det er en kamp for våre sosialliberale verdier, vår kulturforståelse og en kamp mot de som truer disse gjennom uvitenhet og nedprioritering.

Kjære landsmøte, kulturlivet er i en alvorlige krise – NÅ har vi muligheten til å vise kunstnere og kulturmennesker over hele landet at VENSTRE ser dem. At VENSTRE hører dem. Og at VENSTRE ER PÅ LAG med dem. NÅ i denne prekære tiden og i den usikre tiden som kommer.

Takk.

https://www.youtube.com/watch?v=ftKEIi8Q04g