Hjelp ikke straff – Ny rusreform

foto: Johan Malvik

For Venstre har en ny rusreform vært blant de viktigste sakene i regjeringsplattformen, og utvalget har levert en krystallklar faglig anbefaling: Å straffe rusbrukere fører ingenting godt med seg.

Wenche Steen
Gruppeleder – Bærum Venstre

Endelig er den her, en faglig anbefaling fra rusreformutvalget om at helsehjelp skal gå foran straff for mennesker som har utfordringer med bruk av rusmidler. Regjeringen vil gjennomføre en rusreform basert på mandatet og forslagene til rusreformutvalget, og endre myndighetenes reaksjoner mot personer som tas for bruk og besittelse av rusmidler til eget bruk fra straff til hjelp, behandling og oppfølging. Rusreformutvalget har vært i flere andre land for å finne andre løsninger. Rusreformen er sterkt inspirert av Portugals vellykkede ruspolitikk. Der var det helt sentralt å fjerne stigma med rusbruk. For dem som har alvorlige rusproblemer, kan straff bidra til å forsterke problemene.

I min yrkeskarriere har jeg jobbet noen år innenfor rusfeltet, og sett at straffeforfølgelse og bøtelegging av rusbrukerne ikke har preventiv virkning, og gitt resultater som myndighetene har sett for seg. Når brukerne har vært i behandling og skal tilbake til samfunnet, starter mange med en gjeldsbyrde som oppleves så tyngende og for noen umulig å nedbetale. Derfor gir mange opp under tilbakeføring til samfunnet. Staten krever inn sitt utestående, denne innkrevingen går foran enhver annen kreditor. Når lønnen kommer på konto, har staten sørget for sine trekk, det gjør at rusbrukerne ikke ser bryet verdt å jobbe. Derfor er det lett å oppsøke sitt gamle miljø og ty til kriminalitet og rusbruk igjen.

De som utvikler rusproblemer har ofte en historie med psykisk sykdom, eller blitt utsatt for traumatiske opplevelser og misbruk i oppveksten før rusdebuten. Rusreformen handler om å anerkjenne rusavhengighet som en sykdom. I Bærum har tilbudet «Lyset i hverdagen» på kort tid gitt gode resultater. Rusbrukerne i prosjektet har ønske om å gjøre noen endringer i livet sitt, og blir tilbudt bistand til utdanning, bolig, økonomi, jobb, helsehjelp og livskvalitet. Lyset i hverdagen har startet noe flere kommuner kan lære av. Jeg håper at flere får mulighet til å delta i dette gode prosjektet der rehabilitering og helsehjelp er hovedfokus.

Venstre ønsker denne reformen velkommen og ser fram til at rusbrukerne overføres fra justissektoren til helsetjenesten og ser fram til lovendringene som kommer.

Kronikken sto på trykk i Budstikka 19. mars.