#VenstreLM: Erik Nyman-Apelset sitt innlegg i generell politisk debatt

Erik R. Nyman-Apelset, Foto: Liv Aarberg

Stortingskandidat Erik Nyman-Apelset fra Strand, talte om fremtidens distriktspolitikk under generell politisk debatt på Venstre sitt digitale landsmøte i dag. Les innlegg hans her:

Det går som det griner her ute i distriktet.

Siden valget i 2019 har jeg sittet i forvaltningsutvalget her i Strand kommune. Bare på det halvannet året har jeg vært med å behandle mange planer og byggesaker. De mest spennende har knyttet seg til ny næring. Vi har i vår del av Lysefjorden gått i front på forskning og utvikling av lukkede oppdrettsanlegg i fullskala med selskapet Fish Globe. Med denne teknologien vil utslipp og lakselus kunne bli en saga blott.

Tidligere i år landa NASA sin Perseverance på Mars. Ombord hadde den med seg en norskutvikla georadar som har fått navnet Rimfax. Antennen til denne er utviklet hos Comrod på Tau. En bedrift som har produktene sine over hele jorden, og til og med på en annen planet – og som har hovedkontor ved rundkjøringen på Tau!

Knapt fem minutter unna ligger WestControl. Som bla. produserer el-billadere for Zaptec. De satser i hele Europa med norskproduserte ladere. Under samme tak produseres også HiFi forsterkerne til Electrocopagniet. Dei er anerkjent over heile verden.

Disse bedriftene har eller er i ferd med å ekspandere.

På Fiskå var jeg på forrige møte på befaring på det som skal bli et produksjonsanlegg for grønn hydrogen. Dette skal levere hydrogen til verdens første hydrogenferje MF Hydra som skal gå i et samband litt lenger inn i Ryfylke. Denne grensesprengende ferja hadde ikke blitt ein realitet hvis ikke vi politikere hadde vært så djerve og fremtidsretta og stilt krav om det.

Erik Nyman-Apelset

Kjære landsmøte!

God distriktspolitikk er noe langt mer enn å stadig prøve å skrubbe vekk Senterpartiet sin svartmaling av tingenes tilstand. God distriktspolitikk er å satsa på kunnskap – forsking og utvikling. Legga til rette for handel og samarbeid. Mitt og mange andre i distriktene sin verste mareritt er om Senterpartiet får innta kontorene til Iselin og resten av regjeringen og melde oss ut av EØS. Det kan få oljeprisfallet som ramma oss hardt her i Rogaland for noen år siden til å fremstå som ein liten hump i veien i forhold.

Frem mot valget å besøke slike bedrifter – virtuelt nå i første omgang. Lytta til de og ta de på alvor. Og så må vi ta på oss smilet og gå ut å fortelle om alt det goda vi får til i regjering.