Eik til folket!

PERFEKT: Thorbjørn, Emma, Mats og Thea Merkesdal har funnet det perfekte stedet for eikebarnet fra Allergot., Ullensaker Venstre

Rundt eikestubbene – de sørgelige restene etter kommunens famøse eikefellinger i april – spretter nå en ny generasjon Allergot-eiker opp. Vi har bestemt oss for å sørge for nye, gode hjem for så mange som mulig av dem. I dag gikk vi til aksjon!

NÅ SKAL DERE FLYTTE: Lokallagssleder Stein Vegar Leidal er spadefører ved oppgravingen av eikerekrutter i Skogvegen.

Det vakte både oppmerksomhet og forferdelse da Ullensaker kommune utviste i overkant mye handlingskraft i april og felte to av Jessheim bys største og eldste eiketrær. Begrunnelsen var at noen skulle ha ytret frykt for å få fallende greiner i hodet fra de knapt hundre år gamle trærne.

HÆ? Hva skjedde her? Vi reagerte kraftig på fellingen av de to praktfulle og viktige eikene i Skogvegen ved Allergot ungdomsskole.

Heldigvis lot park- og idrettsavdelingen seg etterhvert overbevise om at de nok hadde vært litt kjappe på avtrekkeren, og de vedgikk at skjøtsel av eiketrær ikke er deres spesialområde. Dette er forståelig – vi befinner oss jo helt i ytterkant av eikas utbredelse her på Øvre Romerike.

Park og idrett ba om et møte med oss, og vi spilte inn et forslag til en plan for kartlegging av de biologisk viktige eikene i kommunen kombinert med informasjon om hvordan de kan skjøttes med økonomisk støtte fra staten. Planen baserte seg på “Den store eikejakta” som vi arrangerte i 2020.

EIKEJAKT: Sommeren 2020 fartet vi Øvre rundt og kartla store og verdifulle eiketrær. Statsråd Sveinung Rotevatn overrakte premier til vinnerne.

Per dags dato har vi ikke hørt noe konkret fra kommunen om når og hvordan de felte trærne skal erstattes eller om vi skal gjennomføre den planlagte kampanjen i sommer eller ikke.

Som de handlingens menn og kvinner vi i Ullensaker Venstre er, setter vi derfor i gang på egenhånd. Kampanjen “Eik til folket” er herved lansert, og i dag flyttet vi eikestiklinger fra grøftekanten i Skogvegen til Ekornrud, til H.M. Gystadsveg i Jessheim sentrum og til Eikekroken(!) på Kløfta.

JESSHEIM OG KLØFTA: Sidsel Skjelmerud vil plante Allergot-eik både i hagen på Jessheim og i Eikekroken(!) på Kløfta.

Vi oppfordrer folk som ønsker seg en eik i hagen om å kontakte oss snarest på e-post: [email protected]

HER SKAL DEN BO: Eikebarnet fra Allergot ble møtt med entusiasme i Gamle Algarheimsveg!