Leserinnlegg: Vekst og verdiskaping i Solør – hvordan?

«Det vi trenger er arbeidsplasser!» er kanskje den setningen vi lokalpolitikere blir møtt med mest når vi ber om innspill fra innbyggerne om hvordan de ser for seg utviklingen av Solør. Men vi kan dessverre ikke vedta å lage nye arbeidsplasser. Vi kan heller ikke vedta at nye bedrifter skal etablere seg hos oss, eller at eksisterende skal utvides.

Det vi imidlertid kan vedta er å prioritere ressurser til arbeid med lokale gründere, bistand og støtte til utvikling av eksisterende bedrifter, til å markedsføre regionens muligherter utabygds, gjøre offentlige anskaffelser kjent for lokale bedrifter sånn at de kan være med i anbudskonkurransene og jobbe politisk ved å holde sentrale politikere i regjering og storting oppdaterte på utfordrings- og mulighetsbildet vårt. Forestia-saken, Nittedal torvindustri og Norsk skogfinsk museum er tre eksempler vi i Åsnes Venstre har jobbet med i så måte de siste årene.

Det som er minst like viktig for utvikling av lokalt næringsliv er planarbeidet kommunene gjør. Dersom en ny bedrift ønsker å etablere seg, eller utvide sine arealer er det ofte behandling gjennom plan og bygningsloven som må til, og det er komplekse greier. Her har de tre Solørkommunene mye å forbedre! Statsforvalteren i Innlandet vurderer både Våler, Åsnes og Grue til å være dårlige på dette området i sine vurderinger av kommunene i Innlandet gjennom sine kommunebilder. Hovedårsaken til det er ikke mangel på kompetanse samlet sett, men kapasiteten når vi opererer som nå – hver for oss. Vi må samarbeide mer!

Kommuenstyret i Åsnes har nylig takket ja til invitasjonen fra kommunestyret i Våler om å se på mulighetene for å lage Solør kommune. Det er mange grunner til hvorfor det er en god idé, men den kanskje største og viktigste er nettopp samfunnsutviklingen, og med det fokus på vekst og verdiskapning i næringslivet vårt, og dermed flere arbeidsplasser og innbyggere. Sammen kan vi, enda bedre enn hver for oss, bistå gründere og eksisterende næringsliv, og vi kan samle fagkompetansen i kapasiteten ved plankontorene våre sånn at vi kan komme frampå og i forkant av utviklingen av blant annet nye næringsarealer.

Nylig fikk vi nyheten om at regjeringen setter av 25 millioner til et nytt verktøy i den statlige verktøykassa for utvikling av næringslivet, og på grunn av blant annet tverrpolitisk samarbeid i Våler og Åsnes står det FORESTIA med store bokstaver disse pengene. Dette er et viktig signal om at staten ønsker å se at det investeres for 250 millioner kroner i ny fabrikk på Braskereidsfoss som kan ta imot og gjenbruke tremateriale, og lage det til flis som igjen kan bli nye sponplater. Potensielt 100 nye arbeidsplasser i Solør der altså, fordi vi samarbeidet om saken. Det bør vi gjøre mer av, og etablering av Solør kommune kan bidra til nettopp det!

En eventuell kommunesammenslåing må imidlertid IKKE sette stopper for Våler-Åsnes-Grue (VÅG) samarbeidet som har blitt utredet de siste årene. Det vil både nye Solør kommune, OG Grue være helt avhengige av.

Kristian Botten Pedersen
Leder av utvalget for samfunnsutvikling i Åsnes kommune (Venstre)