Et felles ansvar

Arnt Gunnar Tønnessen, Foto: Jo Straube

“I sommer er det 10 år siden terroren i regjeringskvartalet og på Utøya. I den anledning er det skrevet bøker og kronikker, laget dokumentarer og intervjuer. Det er tekster og historier som fyller en med både dyp sorg og sinne. En sorg over det som skjedde, over livene som gikk tapt, over alle som ble merket for livet, og et sinne mot terroristen og ideene han stod for. En kan tenke at det er nok nå. Men det er det ikke. Det er noen forhold som ikke har blitt tatt alvorlig nok, og det er noen av oss, meg inkludert, som har vært for tause,”sier Arnt Gunnar Tønnessen, folkevalgt for Venstre i Grimstad.

For det første var det ikke tilfeldig at det var AUF sine ungdommer som ble drept, skadet og merket for livet. Det var på den ene siden et angrep på det norske demokratiet, men de som ble angrepet var ikke tilfeldige offer. De var målet for et blindt hat fra drapsmannen, et hat mot Arbeiderpartiet og AUF som fremdeles finnes blant oss. I kommentarfeltene, på Facebook på ytterste høyre fløy flommer det over. Å bekjempe dette hatet er alle politikere og partiers ansvar. Både ved å vise at politisk uenighet ikke skal gi rom for hat og mistenkeliggjøring, og ved å være tydelige i vår kamp mot det ekstreme høyre.

For det andre er det en kjensgjerning at politisk motiverte drap i Norge utføres av unge hvite menn som er født og oppvokst her i landet. Det må få oss til å ta et oppgjør med det fiendebildet vi har skapt mot mennesker med annen bakgrunn og kultur, og det må ikke minst få oss til å se oss i speilet og spørre oss om hva i vårt samfunn som har gitt grobunn for et slikt hat som disse unge mennene gir uttrykk for.

For det tredje må vi ta et oppgjør med tanken om at “trollet sprekker når det kommer i dagslys”. Altså, at bare ekstremister får uttale seg, vil ideene falle til jorden. Det er selvfølgelig ikke slik. Ekstreme ideer må bekjempes hver dag. Så når noen bruker ytringsfriheten til å spre løgn og hat, er det vårt felles ansvar å gå i rette med dem, og nedkjempe ideene. Jeg vil faktisk hevde at vi som ikke ble rammet av terroren pga vårt politiske syn, har et større ansvar for å bekjempe disse ideene.

Det er ti år siden terroren, men det er bare timer siden jeg sist leste hatmeldinger mot AUF og Arbeiderpartiet. Det er opprørende og uverdig. La oss minnes og hedre de som ble drept, og vise dyp respekt for de som overlevde. La oss stå sammen på tvers av partier i kampen mot retorikken og løgnene som fortelles av mennesker som ikke har annet mål enn å spre usannhet og fremdyrke hat.