Glem formueskatten

privat

Bare for et øyeblikk. Vi skal ta den fram igjen. Vi skal bare la den ligge litt. I hvert fall fram til vi får avgjort større spørsmål. Mer avgjørende spørsmål.

Legg til side arveavgiften også. Verken fordelingspolitikk eller næringsvekst står og faller på denne.

Norsk velstand og fordeling står og faller på langt større spørsmål. Spørsmål som handler om norsk verdiskapning på et langt mer overordnet nivå. Det står og faller på EØS-avtalen. Utdanning. Distriktspolitikk. Private aktører i velferden. Ikke på hvorvidt man må betale 85 promille av nettoformuer på over halvannen million.

Det er summen av varer og tjenester som definerer velstand i et samfunn. Det er adgangen til medisiner, byggevarer, elektronikk og andre varer som er avgjørende. Er det en ting som er helt sikkert, er det at vi ikke klarer å produsere alt selv. Norge vil aldri klare å produsere vin like effektivt som Portugal, eller biler like effektivt som Tyskland. Vi er derimot noen skikkelige kløppere på eksport av olje, fisk og ferdigprodukter som skip. Ved å sette inn vår produksjonskapasitet på det vi er best til, kan vi kjøpe inn varer andre er best til. På den måten øker vi summen av varer og tjenester i samfunnet fordi alle produserer det de er best til å produsere, og handler med andre.

En slik handel vil kreve produksjon, tjenesteyting, administrasjon osv. Med andre ord skaper handel arbeidsplasser, investeringer og innovasjon. Det bidrar til fordeling av godene og økt velstand – og i Norge tar vi ut den økte velstanden i økt offentlig finansiert velferd.

I Norge er vi så heldig at vi har klart å øke størrelsen på markedet vi har tilgang til gjennom EØS-avtalen. Dessverre er det partier i Norge i dag som jobber for å redusere størrelsen på markedet Norge deltar i ved å si opp avtalen. Det vil få store konsekvenser for norske arbeidsplasser – spesielt i Grenland.

Grenland er et gammelt industrisamfunn, som fremdeles bærer tradisjonene stolt. Vi har en industripark som er en nasjonal tungvekter på Herøya. Vi jobber for å etablere en industriklynge på Frier Vest som vil få Herøya til å se liten ut. Dette er næringer som lever av import til produksjon, og eksport av sine produkter. En oppsigelse av EØS-avtalen vil gi økte tollkostnader både ut og inn av landet. Det vil være svært problematisk for vår region. Med mindre man klarer å få på plass nye avtaler som kan sikre lik adgang til markedet, vil summen av varer og tjenester i Norge bli mindre. Det vil ha konsekvenser for vår velferd.

Er du bekymret for forskjellene i samfunnet, arbeidsplasser eller velferdstilbudet? Legg til side diskusjonen om formuesskatt og arveavgift. Det er ikke der slaget for norsk velferd ligger. Den diskusjonen bør vi ta først når de større spørsmålene er landet, og EØS-avtalen ikke lenger settes i spill av venstresiden.

Ingrid Åmlid, 2.-kandidat for Vestfold og Telemark Venstre

Lars Martin Borlaug, Leder Skien Venstre