Uttalelse: La mennesker som sliter med rus få hjelp, ikke straff

Foto: Christian C

Under helgens fylkesårsmøte vedtok Rogaland Venstre en uttalelse om å la mennesker som sliter med rus får hjelp, ikke straff.

Rogaland Venstre vil at rusavhengige skal få helsehjelp fremfor straff. Det er nødvendig å innføre en human og kunnskapsbasert ruspolitikk der vi avkriminaliserer både bruk og besittelse av små mengder narkotika. Derfor vil Venstre gjennomføre en rusreform som går fra straff til hjelp.

Det er ingen forskning som støtter at straffetrussel har ført til mindre bruk av narkotika. Vi vet derimot at trusselen om straff, kan gjøre det vanskeligere å be om hjelp. Dette kan bidra til utenforskap og undergrave utsatte menneskers evne til å leve livene sine. Venstre vil utvide tilbudet med legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og tillate flere medikamenter i ordningen.

Rusreformen ble nedstemt i Stortinget, men den er ikke død. Antall mennesker som dør av overdose er altfor høy og rusbruk i samfunnet går ikke ned. Derfor må vi bruke de muligheter som finnes. Rogaland Venstre vil derfor gå i dialog med politiet om å innføre påtaleunnlatelse, med betingelse om henvisning til kommunal rådgivningsenhet i kommunene, som standard reaksjonsform ved bruk eller besittelse av mindre mengder narkotika.

For å ha en human ruspolitikk for de alvorligste rusavhengige vil Rogaland Venstre arbeide for at det opprettes brukerrom på utvalgte steder i Rogaland. I tillegg skal vi arbeide for at det finnes tilstrekkelig finansiering for kommunene til å igangsette et slikt tiltak.