Valgprogram 2023

Venstres valgprogram skal snu befolkningsnedgangen og utnytte det enorme potensialet i Lyngen kommune.

Lyngen kommune har store låneforpliktelser, høy fraflytting, og trang økonomi, men alle forutsetninger for å snu trenden! Om vi prioriterer tiltak som bidrar til vekst og samspill mellom tjenester kan vi få det meste ut av budsjettet og skape et grønt, inkluderende og moderne lokalsamfunn hvor det er enkelt å bo og leve slik man selv ønsker.

Bolig

Venstre vil gjøre det enklere å bygge egen bolig i Lyngen, belønne dem som leier ut til fastboende, og gi innbyggerne valgmuligheten til å bo og leve slik de selv ønsker.

  • Legge til rette for spredt bebyggelse samt prioritere boliger foran fritidseiendommer i naturskjønne omgivelser.
  • Gjennomgangsboliger er av nødvendighet for tilflyttere, etablerere, rekruttering og næringsliv. Venstre tror sentrumsnære, funksjonelle og kollektive boliger med fellesarealer som legger til rette for deling og sosial inkludering vil være kritisk for integrering og trivsel. Flere sengeplasser, billigere å bygge, mindre miljøavtrykk og høyere trivsel.
  • Venstre tror ikke boplikt er løsningen på boligproblematikken, og frykter en innføring vil gjøre mer skade enn nytte. Dagens forskning viser at boplikt ikke fungerer slik politikere håper og påvirker boligprisene negativt. Vi ønsker derfor fritak fra eiendomsskatt på boliger med registrert bostedsadresse, og tror dette kan gi insentiv til å leie ut til fastboende på heltid.

Samferdsel

Venstre ønsker å styrke tilknytningen til Tromsø by og anser dette som kritisk for videre utvikling. Med kort vei til flere tjenester og en internasjonal flyplass vil Lyngen kommune være en meget attraktiv kommune for etablering av nye næringer og som boplass.

  • Venstre ønsker en kveldsbuss og senere fergeavgang fra Tromsø. Dette vil tillate oss å benytte oss av flere kulturtilbud, enklere fly og jobbreiser, samt økt benyttelse av kollektivtransport.
  • Venstre skal jobbe videre for Nordområdevegen og realiseringen av Ullsfjordforbindelsen.
  • Jobbe for oppgradering av fylkesvei Oteren – Lyngseidet. Dette vil være av viktighet for næringsliv og ungdom under utdanning som pendler til Nordkjosbotn VGS.

Næring og nyskaping

Venstre skal kjempe for at fremtidens arbeidsplasser og næringer etableres i Lyngen, Nord-Norges beste gründerkommune! Vi skal jobbe aktivt for at lokalt næringsliv får tak i nødvendig kompetanse og at kommunen vår blir viden kjent som en attraktiv plass for nyetableringer.

  • En pådriver for satellittkontor og co-working fasiliteter. Med mulighetene innenfor tech og fjernarbeid har Lyngen alt som trengs for å tiltrekke seg selskaper og gründere i oppstartsfasen.
  • Økt satsing på markedsføring av Lyngen som en attraktiv kommune for nærings givere og arbeidstakere, samt legge til rette for gjennomgangsboliger med sosial inkludering.
  • Venstre ønsker seg et signalbygg og flerbrukshus på Lyngseidet med attraktive næringslokaler. Et sterkt kommunesenter med sosiale møteplasser er et viktig skritt for å modernisere Lyngen kommune og snu befolkningsnedgangen, vi ønsker derfor at dette bygget reises så kjapt som mulig og ved hjelp av alternative og private finansieringsmodeller.
  • Mindre byråkrati, færre skjemaer, rask saksbehandling og et sterkt næringsfond.
  • Utbedre kaianlegg på Lyngseidet og legge til rette for fiskeri og havneopphold.
  • Sørge for at planlagt flytebrygge i Nord-Lenangen blir etablert kommende periode.

Skole og oppvekst

Rapporter viser at hovedårsaken til fraflytting er utdanning. Venstre ønsker derfor å bygge studentkultur i kommunen for å legge til rette for at ungdom kan flytte hit eller bli her under høyere utdanning. Med mulighetene fjernstudier og samlingsbasert utdanning gir er dette ingen umulighet.

  • Venstre vil jobbe for at studenter har moderne og tilfredsstillende fasiliteter under sine studier og legge til rette for et tverrfaglig studentmiljø. Herunder sosiale møteplasser, studentkontorer, og boliger passende for et ungt, sosialt og kreativt studentmiljø.
  • Venstre vil beholde Lyngsdalen oppvekstsenter. Utvikler du næring i Furuflaten og ønsker tilflytting, må du også ha kommunale tjenester der.
  • Vi i Venstre vil jobbe for en trygg og god skolevei.

Kultur og idrett

Lyngen har mange gode fritidstilbud til både barn, ungdom og voksne som må tas vare på. Mange av tilbudene kan i dag krediteres frivilligheten og en dugnadsånd uten sidestykke. Med økt byråkrati og dokumentasjonskrav er det beklageligvis blitt vanskeligere enn nødvendig å drive dugnad, lag eller forening. Venstre vil derfor jobbe for å styrke og avlaste frivilligheten der det trengs slik at de kan drive enklest mulig.

  • På lang sikt ønsker Venstre å ansette en frivillighetskoordinator som kan assistere samt avlaste lag og foreninger med arrangementer, publisering, søknader og lignende.
  • Styrke biblioteket og sørge for at de opererer i egnede lokaler, fortrinnsvis i samspill med lokalt næringsliv og studentmiljø.
  • Jobbe for at et flerbrukshus med sosiale møteplasser blir realisert.
  • Jobbe for at barn og ungdom er delaktige i utviklingen av tilbud. Kommunen og ansatte skal fasilitere for ungdom slik at de har plass og rom til å være og bedrive tiden med det de selv ønsker, også på bygda.

Helse og omsorg

Vi må beklageligvis anerkjenne at vi er i en nasjonal bemanningskrise, varme hender er å foretrekke, men det er ikke nok hender i Norge. Dette er en utfordring vi ikke kan ta lett på, og skal vi konkurrere med byene må vi kunne tilby fleksibilitet og alternative løsninger.

  • Venstre skal jobbe hardt for at kommunestyret blir ansett som en seriøs og trygg arbeidsgiver.
  • En sterkere og bedre rustet psykisk helsetjeneste.
  • Venstre er åpne for samarbeidsmodeller med nærliggende kommuner og økt bruk av hjelpemidler for å sikre en stabil, god og verdig eldreomsorg i framtiden.
  • Venstre er åpne for fleksible turnusordninger og alternativer som legger til rette for at arbeidstakere kan pendle eller bedrive sesongbaserte fritidsaktiviteter som f.eks ski og topptur.

Mangfold og inkludering

Vi i Venstre ønsker at Lyngen skal være en trygg og inkluderende kommune alle kan føle seg hjemme i; uansett alder, bakgrunn eller forutsetninger. Kommunen vår har gjennom historien vært et multikulturelt senter med samer, kvæner, nordmenn og flere takket være vår geografiske plassering. I dag bor det ett titals nasjonaliteter i Lyngen og det kan vi være stolte over!

  • Kvænske og samiske stedsnavn på veiskilt.
  • Bli medlem av Tornedalsrådet eller intensivere samarbeidet med de andre Tornedals kommunene på både finsk og svensk side.
  • Å skape fysisk plass for sosiale møter og integrering.
  • Jobbe for at 16 og 17-åringer kan stemme ved et lokalvalg.

Miljø og klima

Lyngen kommune sitter på enorme mengder av verdens mest etterspurte ressurs; urørt natur. Det er vår plikt og verne om denne ressursen for framtidige generasjoner og forvalte den forsvarlig slik at den kommer oss til nytte i dag, og i framtiden.

  • Stille større krav til framtidige naturinngrep og utbygginger, som et minimum skal inngrep gjøres så skånsomt som mulig og vekst og flora skal tilbakeføres ved ferdigstillelse. Venstre ønsker også at lokale lag og foreninger inviteres til dialog i planlegging slik at man kan se på muligheten for merverdi av tiltak. En kraftgate kan enkelt bli en sykkelsti og noe positivt med god planlegging og dialog.
  • Sørge for at næringsliv, reiseliv, landskapsvernområdet og kommunen fortsatt har en god dialog og kanaliserer turismen der hvor naturen tåler det best og vi tjener mest.
  • Venstre ønsker at offentlige grøntarealer som etableres benytter seg av lokal flora og på en slik måte at de er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Da kan vi styrke lokal natur og frigi ressurser til annen aktivitet.
  • Jobbe for enklere avfallshåndtering og en mer effektiv avfallsstasjon. Ønsker vi at det skal være ryddig og pent kan det ikke være brysomt å kvitte seg med avfall på korrekt måte.
  • Venstre er positive for å utvide Lyngsalpan landskapsvernområde til nasjonalpark status og sikre et varig vern av naturen, såfremt dette gjøres i tett dialog med lokalt næringsliv og grunneiere.