Den mest åpenbare no-brainer’en i Os

Skisse over Osøyro
Asplan Viak laget følgende skisse i forbindelse med «Bydraget» merket i rosa. Området langs hele elven ble allment tilgjengelig i skissen. Rådhuset i midten, legg merke til gangbro, Illustrasjon: Asplan Viak

Tiden er inne! 

Det er vel kanskje den mest åpenbare no-brainer’en i Os. Eiendommen der Esso-stasjonen står. Som kunne blitt en grønn lunge, åpen for allmennheten. Hva er det som er så vanskelig? Bjørnafjorden Venstre vil prioritere å omgjøre kaiområdet til park .

Nå som Torget på Os ikke lenger er en en fullkommen åpen plass er det enda mer åpenbart. Det er vel knapt noe som ikke har blitt sagt i denne saken. «Det er ikke så enkelt»- får jeg gjerne til svar, men hva er det som egentlig er så vanskelig? I 2016 var «Esso Norge på gli», senest 2022 skulle den flyttes, kanskje før den tid også. Men det går sakte. https://www.osogfusa.no/nyhende/esso-norge-pa-gli/

Ved årets valg er en stemme til Venstre en stemme for å få vekk bensinstasjonen og anlegge en grønn lunge for allmennheten. 

For dette er kommunalt arvesølv. En enkeltorganisasjon blokkerer noe som er av åpenbar verdi for allmennheten. Noe som hindrer oss i å utvikle bygdesenteret Os og som hindrer oss å være en godt definert destinasjon med et åpenbart samlingspunkt. Her kan julegranen tennes! Her kan barn og ungdom møtes for å bade, ikke børne. Konserter, kunstutstillinger, marked og aktivitet hele veien fra sjøfronten og inn til Torget er ikke vanskelig å se for seg. 

Mens vi venter må vi se på det som i dag symboliserer selve klimakrisen. En bensinstasjon. En stasjon som nok var viktig den gangen alle måtte ha olje, bensin og diesel, verkstedstjenester, kaffe og forskjellig. Men det samme behovet er ikke der lenger. Det er usikkert hvor mye bensin de selger også. Flere av pumpene er ikke i bruk lenger. El-billadere har ikke kommet, så det virker ikke som om de ruster seg opp for det grønne skiftet heller. Det er de facto et ordinært bilverksted, et burgerutsalg, en bilvask og noen pumper som passivt bemektiger seg den beste og viktigste tomten i Os sentrum. Det er imidlertid viktig at arbeidsplassene består, både bilverksted og bensinstasjon måtte fått seg et nytt sted å være. Utvikling av denne tomten til befolkningens beste er imidlertid på overtid.

3D illustrasjon over kaiområde mot Oselvo
Asplan Viak laget følgende skisse for kaiområde mot Oselvo. Illustrasjon: Asplan Viak

Det optimale ville vært en stor, grønn skulpturpark med vakker kunst som barn kunne klatre på, med gangbro over til Oselvarverkstaden og et havnekontor med et lite drivstoffutsalg på næringskaien og en liten sjøbod med restaurant som solgte reker og is. Lekeplass. Turistinfo. Marked hele sommeren. Uteservering. I hvert fall i den duren. Jeg tror ikke det er en eneste osing som ikke er enig i dette.

Bjørnafjorden Utviklingsselskap er heldigvis i positiv dialog om å flytte dem til Lyseparken: https://www.osogfusa.no/naeringsliv/god-framgang-i-forhandlingane-om-esso-tomta-i-os-sentrum/

Mitt spørsmål er – er det egentlig noe å forhandle om? Hvis kommunen vil ekspropriere så har en jo muligheter til å tilby full erstatning i Lyseparken? De kunne fått en tomt på hver side av motorveien, så kunne man fått til et nulloppgjør. Esso hadde sikkert hatt dobbel inntjening på å ligge langs E39. 

Sammnelignet med i fjor skriver Midtsiden om en økning i båt- og bobilturisme. For at denne økningen skal opprettholdes må Os bli en destinasjon i større grad enn i dag. Bensinstasjonen har hatt en funksjon i mange år, men tiden har løpt fra og da fortjener innbyggerne en modernisert utgave av det mange kaller indrefiléten i Os. Jeg tror alle er enige i at noe må skje – tiden er inne! 

Folkens, indrefilét skal pyntes med timian og rosmarin. Så enkelt er det! Dette er en no-brainer.

Ole Reinert Berg-Olsen
Ordførerkandidat for Bjørnafjorden Venstre