Dårlig start for Høyre: Kampvotering, dramatikk rundt Kontrollutvalget – og lovlighetskontroll

Foto: Per Aage Pleym Christensen

Høyres Nina Kristengård og FrPs Thomas Jacobsson som ventet ble valgt som hhv. ordfører og varaordfører – men ikke uten motkandidater. Mest dramatikk ble det da kommunestyret skulle velge nytt kontrollutvalg.

På det nye kommunestyrets første møte ble Knut Bakkehaug valgt inn i formannskapet. Venstre er for første gang å 32 år (siden partiet falt ut av kommunestyret i 1991) er representert med fast medlem i formannskapet. Det er gjennom samarbeidet med SP og MDG i en såkalt Grønn blokk at Venstre oppnådde plass i kommunens nest høyeste styringsorgan.

Valget til formannskapet

Som kjent inngikk Høyre, FrP, Industri- og Næringspartiet, Pensjonistpartiet og KrF et valgteknisk samarbeid rett etter valget. De fem partiene som mønstrer et klart flertall på 19 av 35 representanter i kommunestyret var enige om å velge Høyres Nina Kristengård som ordfører og FrPs Thomas Jacobsson som varaordfører, samt at Rune Storsve fra Pensjonistpartiet og John Granly skulle innvelges i formannskapet. H og FrP har nok stemmer i kommunestyret til å få plasser i formannskapet ved egen hjelp. Høyres medlemmer i formannskapet ble Nina Kristengård, Christoffer Nyborg, Siv Søgnen og Stian Frank. FrP er representert ved varaordfører Thomas Jacobsson.

Grønn blokk (SP, MDG, SV) fikk innvalgt Linn Suktamuk-Rygg (SP) og Knut Bakkehaug (V). SV fikk innvalgt sin gruppeleder Anette Solberg, og Ap fikk innvalgt 3 representanter; Hege Svendsen, Lars Henrik Rytter Øberg og Thor-Even Skjølås.

Medlemmer og varamedlemmer til formannskapet må være innvalgt i kommunestyret. Venstre har kun 1 representant i kommunestyret. Vararepresentanter for Knut Bakkehaug i formannskapet kommer derfor fra MDG og SP.

Overraskende kampvotering om ordfører og varaordfører

Partiene som mistet flertallet ved valget (Ap, SP, SV og MDG) gikk hver sine veier da det skulle velges ordfører og varaordfører. SV foreslo Aps Hege Svendsen som ordfører, opp mot forslaget fra Høyre, FrP, INP, PP og KrF på Høyres Nina Kristengård. Som ventet ble Kristengård valgt, men støtten ble større enn ventet. Hun ble valgt med 24 stemmer, mot 11 for Svendsen. AP, SV og Rødt var partiene som stemte for Svendsen. Det betyr at i tillegg til de fem partiene som har inngått avtale om samarbeid stemte også SP, MDG og Venstre (altså Grønn blokk) for Kristengård.

Høyre, FrP, INP, PP og KrF foreslo så FrPs Thomas Jacobsson som varaordfører. Ap foreslo på vegne av seg selv og SV SVs gruppeleder Anette Solberg som varaordfører. Stemmetallene ble de samme; 24 for Jacobsson, 11 for Solberg.

Det falt mange godord til Hege Svendsen for arbeidet hun har gjort som ordfører siden SPs John-Erik Vika ble statssekretær i Justisdepartementet etter stortingsvalget i 2021. Godord fikk også SPs Tove Fagerli Brodshaug, som rykket opp som varaordfører ved samme anledning.

Dramatikk om kontrollutvalget – og lovlighetskontroll

Kontrollutvalget er tradisjonelt «opposisjonens utvalg» i kommunen. Det er vanlig at de partiene som ikke har flertallet i kommunestyret utgjør flertallet i kontrollutvalget. Utvalget skal, på samme måte som kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, føre kontroll med at flertallets vedtak og styring foregår i samsvar med lov og regelverk.

De neste fire årene blir det ikke slik. De fem partiene som utgjør flertallet i kommunestyret sørget for å få innvalgt flertallet på 3 av kontrollutvalgets 5 medlemmer. Opposisjonen ved Ap og SP fikk to plasser i kontrollutvalget. Flertallet i kommunestyret skal dermed kontrollere seg selv de neste fire årene.

Aps Hans Arvid Øberg ble foreslått som leder for kontrollutvalget, men heller ikke det ville Høyre, FrP, INP, PP og KrF ha noe av. De foreslo isteden at SPs medlem skulle ha ledervervet, mens Høyres Vegard Ellingsen skulle bli nestleder. De fem partiene mente det ikke spilte noen rolle at SPs medlem ikke var forespurt om å bli leder. Det måtte hun regne med, som en konsekvens av å ha sagt ja til å bli medlem av kontrollutvalget.

Motforslaget som flertallspartiene fremmet på leder og nestleder førte til en opphetet ordveksling; om flertallet skulle bruke sin makt til å ta flertallet også i kommunens kontrollutvalg, inkludert diktere hvem som skulle være leder. I debatten deltok Høyre, Ap og SP (siden deres medlem i det nyvalgte kontrollutvalget var foreslått som leder). Venstres Knut Bakkehaug var den eneste av de øvrige partienes ni representanter som tok ordet. Han advarte mot at flertallspartiene skulle ta flertallet i kontrollutvalget, og i tillegg diktere valget på leder og nestleder.

Det kan se ut til at Høyre har jobbet hardt for en så harmonisk start som mulig, med bred enighet, bredt flertall, og Høyre derfor også har jobbet hardt for å få gjennomført såkalt avtalevalg. Det vil si at samtlige partier står sammen om en innstilling på alle valg. Når opposisjonen (inkludert Venstre) ikke ønsket dette, har Høyre svart med å ta makten i kontrollutvalget.

Flertallspartiene sørget for at SPs medlem Unni Rognlien ble leder. Arbeiderpartiet varslet da at de ville kreve lovlighetskontroll av ledervalget.

Medlemmer til råd og utvalg velges 07.november

Kommunestyret skal velge medlemmer i fire hovedutvalg, samt mindre råd og utvalg i et nytt møte 07.november. Kommunestyret klarte enstemmig å velge en valgkomite for disse valgene, og den skal bestå av alle partienes gruppeledere.

Venstres redegjørelse om egen rolle i forhandlingene i Eidsvoll etter valget