Bjørnafjorden Venstre sitt framlegg til budsjett 2024 og økonomiplan 2024 – 2027

Foto: Bjørnafjorden Venstre

Venstre sitt framlegg til budsjett 2024 / økonomiplan 2024 – 2027 er et sosialt og næringsvennlig budsjett som tar demografiendringer og omstillingsbehov på alvor.

Det er alvorlige tider. Partier på kuttsiden foreslår en kommune uten elementære funksjoner for store samfunnsgrupper, og et budsjett som setter liv og helse på spill. På den andre fløyen ligger skatteforslag som vil gjøre kommunen til en av landets dyreste kommuner, både for privatpersoner og næringsliv.
Det finnes alternativer.

Venstre ønsker en kommune som er attraktiv for barnefamilier og arbeidstakere, som tar vare på mennesker med ekstra behov, og som samtidig legger til rette for verdiskaping og omstilling.
Omstillingen er prekær i helsesektoren der demografiendringene viser at vi er dobbelt så mange over 80 år i 2040. Omstillingen er prekær i næringslivet der det globale markedet forutsetter en omlegging til en utslippsfri sirkulær økonomi. Og omstillingen er prekær for naturen – vi må stoppe nedbygging av biomangfold og viktige naturtyper – samtidig som vi kutter utslipp.

Venstre sitt budsjett er nettopp dette. Et budsjett for framtida, som tar næringsliv, natur, sosiale behov og omstilling på alvor.

Innholdsfortegnelse

  1. Driftsbudsjett
  2. Finansiering
  3. Investeringsbudsjett
  4. Verbalforslag

Driftsbudsjett

I kommunedirektørens budsjett er det flere tiltak som vil ha betydelige konsekvenser for Bjørnafjordens innbyggere, enkelte med en direkte påvirkning på liv og helse. Derfor foreslår vi ulike reverseringer, justeringer og endringer i forhold til kommunedirektørens budsjettforslag. Nedenfor presenterer vi Bjørnafjorden Venstres endringer i driftsbudsjettet for perioden 2024-2027 i en tabell. For hvert tjenesteområde gir vi også en detaljert beskrivelse av endringene, som inkluderer både tiltak foreslått av kommunedirektøren og nye tiltak fra Bjørnafjorden Venstre.

Tabell 1. Økte kostnader

Fellesområde

Tilskudd til Bjørnafjorden Asvo vedr kantine

Dette tilbudet på rådhuset gir en merverdi som overstiger kostnadene. Derfor vil Bjørnafjorden Venstre opprettholde tilskuddet på 200 000 kroner i 2024 og fremover.

Stab

Gjeninnføre næringsavdeling

Bjørnafjorden Venstre anser det som særlig viktig at kommunen legger til rette for næringsutvikling, til fordel for både det lokale næringslivet og innbyggerne. Kommunen bør fungere som en aktiv pådriver for næringsutvikling ved å tilby ulike tjenester og støtte. Dette inkluderer mobilisering av økonomiske ressurser samt tilby veiledning og rådgivning til både nystartede og eksisterende bedrifter. Derfor vil Bjørnafjorden Venstre gjenopprette en dedikert næringsavdeling ved å avsette 750.000 kroner i 2024 og øke til 1,5 millioner i 2025. Dette tiltaket vil sikre at kommunen kan oppfylle sin rolle som en aktiv støttespiller for næringsutvikling, og dermed bidra til å styrke det lokale næringslivet og skape positive effekter for innbyggerne.

Oppvekst

Beholde skolene

Bjørnafjorden Venstre har vært tydelig på at vi er mot nedleggelse av skolen og ønsker å beholde skolestrukturen. Under kommunestyremøtet den 26. oktober viste heldigvis flertallet i kommunestyret å være enig i dette standpunktet. Derfor fjerner vi kommunedirektørens forslag til kutt i barneskolen og skolestrukturen

Ungdomsteam

Forebyggende tiltak, både i skolen og på fritiden, spiller en avgjørende rolle i arbeidet med å hindre sosial utestengelse og andre utfordringer. Vi har observert tegn på et økende press i ungdomsmiljøet, spesielt på Osøyro. Det er et viktig forebyggende arbeid hvor vi ikke burde redusere innsatsen. Derfor vil Bjørnafjorden Venstre opprettholde ordningen og avsette 620 000 kroner i 2024 og øke støtten til 1,36 millioner kroner i 2025 og fremover.

Kommunepsykolog

Psykiske utfordringer øker blant ungdom. Det er dermed relevant å sikre et godt tilbud som kan gi dem den nødvendige hjelpen de trenger. Kommunepsykologen er et tiltak rettet mot å sikre at ungdommene i samfunnet har tilgang til profesjonell psykologisk støtte som kan hjelpe dem med å håndtere sine psykiske utfordringer. Bjørnafjorden Venstre vil derfor ikke støtte kommunedirektørens forslag, og opprettholde den nåværende ordning derfor avsette vi 630 000 kroner i 2024 og øke denne støtten til 1 million kroner i 2025 og fremover for å finansiere en kommunepsykolog.

Torsdagsgruppe

Dette tilbudet er av stor betydning for den målgruppen det gjelder, og kostnadsbesparelsen ved å fjerne er lavt. Bjørnafjorden Venstre vil derfor fortsatt bevilge 240 000 kroner i 2024 og øke støtten til 520 000 kroner i 2025 og videre for å sikre at torsdagsgruppen opprettholdes.

Kulturskolen

Kulturskolen er en verdifull ressurs som gir barn som deltar i tilbudet verdifull kunnskap og glede. I tillegg spiller dette en viktig rolle når det kommer til forebyggende tiltak for å redusere utenforskap og vold blant ungdom. Bjørnafjorden Venstre vil derfor opprettholde dette kulturelle tilbudet. Derfor vil vi fastholde bevilgningen til kulturskolen med 1,15 millioner kroner i 2024 og 1,9 millioner kroner i 2025 og fremover.

Barn med særskilte behov

Skolene har behov for mange ressurser for å kunne gi tilstrekkelig støtte til elever med spesielle behov. Ettersom antallet elever med slike behov og graden av assistanse de trenger varierer fra år til år, er Bjørnafjorden Venstre av den oppfatning at kommunen må sette av ekstra midler til dette formålet, i tillegg til de vanlige tildelingene til skolene. Dette er spesielt viktig for de mindre skolene, hvor variasjonen i behovene fra ett år til et annet kan være betydelig større enn for de større skolene. Derfor vil Bjørnafjorden ikke følge råd fra kommunedirektøren, og avsette 2,3 millioner kroner i 2024 og øke støtten til 5 millioner kroner i 2025 og fremover for å imøtekomme dette behovet.

SFO

SFO (Skolefritidsordningen) er en uunnværlig tjeneste for mange foreldre og fungerer som en viktig arena for lek og vennskap blant barna. Dessverre er tilbudet fra Bjørnafjorden kommune på et lavt nivå, og tvinger foreldre til å ta fri fra arbeidet som kan resultere i redusert inntekt for barnefamilier. Kommunedirektørens forslag om å stenge SFO i feriene vil ytterligere forverre situasjonen. Derfor ønsker Bjørnafjorden å opprettholde åpen SFO i feriene og samtidig styrke SFO-tilbudet generelt med en økning på 500 000 kroner fra 2025 og fremover.

Helse og Velferd

Legevakt Eikelandsosen

Nedleggelsen av legevakten i Eikelandsosen, som kommunedirektøren har foreslått, vil få betydelige konsekvenser for innbyggere i Bjørnafjorden øst. Bjørnafjorden Venstre anser det som uansvarlig å avvikle legevakten i Eikelandsosen, da dette har en umiddelbart negativ effekt på liv og helse. For å ivareta innbyggernes behov i denne delen av kommunen, er det nødvendig å opprettholde tilgangen til livsviktige helsetjenester innenfor akseptabel avstand. Derfor vil Bjørnafjorden Venstre opprettholde den nuværende legevaktordning på Eikelandsosen og avsette 4,9 millioner kroner i 2024, og øke støtten til 6,5 millioner kroner i 2025 og fremover.

Kommunalt legekontor Eikelandsosen

Bjørnafjorden Venstre anser det som avgjørende å opprettholde kontinuiteten og tilgjengeligheten til fastlegetjenester i Eikelandsosen gjennom det kommunale legekontoret. Ved å bevare dette kontoret, unngår vi risikoen for at noen fastleger blir tvunget til å forlate området for andre jobbmuligheter. Dette ville kunne føre til økte utgifter for kommunen i form av dyre vikarutgifter, samtidig som innbyggerne står i fare for å miste sine fastleger. Vi ønsker ikke å utsette innbyggerne på for denne usikkerheten. Derfor vil vi tildele 1 million kroner i 2024 og øke støtten til 2,25 millioner kroner i 2025 og fremover.

Crux Vindfanget

Crux Vindfanget utfører en viktig oppgave med å hjelpe folk tilbake til yrkeslivet. Betydningen av dette arbeidet for samfunnet som helhet kan ikke undervurderes. Kommunens støtte genererer også støtte fra andre bidragsytere, og en konsekvens av at de kommunale midlene forsvinner vil være at flere andre betydelige bidragsytere kan komme til å trekke seg. Derfor vil Bjørnafjorden Venstre tildele 1 million kroner i 2024 og fremover.

Psykisk helse og rus

Bjørnafjorden Venstre er sterkt for å opprettholde tjenestene innen rusbehandling og psykisk helsevern. Kommunene har et betydelig ansvar når det gjelder å ivareta personer som sliter med rus- eller psykiske utfordringer, et ansvar som er nedfelt i helse- og omsorgsloven. Det er avgjørende at disse tjenestene samarbeider tett, da mennesker med komplekse problemer har behov for et koordinert og helhetlig tilbud. Statistikk som viser mørketall innen selvmord i Bjørnafjorden kommune understreker hvorfor det er nødvendig å opprettholde og ikke redusere disse tjenestene.

Samfunnsutvikling

Terapibad

Bjørnafjorden Venstre ønsker å videreføre tilbudet i terapibadet i Bjørnafjorden kommune og støtter ikke kommunedirektøren sitt forslag til kutt på 250 000 kroner. Dette kan finansieres gjennom økte inntekter fra brukerbetaling til basseng (se finansieringen). 

Skolestruktur

Bjørnafjorden Venstre har vært tydelig på at vi er mot nedleggelse av skolene og ønsker å beholde skolestrukturen. Under kommunestyremøtet den 26. oktober viste flertallet i kommunestyret å være enig i dette standpunktet. Derfor fjerner vi kommunedirektørens forslag til kutt i barneskolen og skolestrukturen.

Kulturminneforvaltning

I kommunedirektørens budsjett er det foreslått å overføre kulturminneforvaltningen til byggesak. Dette viser liten forståelse for kompetansebehovet. En allerede presset byggesaksavdelingen vil nødvendigvis måtte leie inn kulturminnekompetanse for å forvalte vår felles kulturarv, ofte av lovlighetshensyn. Vi betviler at det er sparing å hente på å redusere kommunens kompetanse.

Beholde klimarådgiver

Bjørnafjorden Venstre ønsker ikke kutt i klimarådgiverstillingen. klimarådgiver spiller en nøkkelrolle i å veilede kommunen i utviklingen av bærekraftige løsninger som passer til lokale forhold. Samtidig hjelper en klimarådgiver kommunen med å balansere miljøhensyn med økonomisk bærekraft, følge nasjonale og internasjonale klimamål, og fremme grønn økonomisk utvikling. Opprettholdelsen av denne stillingen sender også et viktig signal til innbyggerne om kommunens engasjement for å takle klimaendringene og oppmuntre til samfunnsstøtte for miljøvennlige initiativer. Derfor er det essensielt å prioritere klimarådgivning i kommunebudsjettet for å sikre en bærekraftig fremtid for kommende generasjoner.

Vaktordning Eikelandsosen brann og redning

Bjørnafjorden Venstre ønsker å opprettholde dagens vaktordning ved brannstasjonen i Eikelandsosen og vil derfor beholde budsjettet for dette på 1 million kroner årlig. 

Finansiering

Justering, endring og reversering av de foreslåtte besparelsene innebærer at vi vil oppnå mindre forbruk på noen områder eller øke inntektene på andre. En oversikt over disse postene er presentert i tabellen nedenfor.

Tabell 2: Mindreforbruk/økt inntekt

Fellesområde

Redusere formannskapets disponible fond

Bjørnafjorden Venstre foreslår en (midlertidig) reduksjon på formannskapets disponible fond på 500 000 kroner i 2024 og 2025, og en nedjustert reduksjon på 250 000 i 2026 og 2027.

Kjøp av varer og tjenester

Bjørnafjorden Venstre mener at det bør være mulig å oppnå ekstra innsparinger innen innkjøp av varer og tjenester. Vi har en konservativ budsjettering på dette området med 1,5 millioner kroner per år, dette tilsvarer en innsparing på 0.25 prosent av totale kjøp av varer og tjenester i 2022. Samtidig utfordrer vi administrasjonen og den nye kommunedirektøren til å øke innsparingene ytterligere i årene som kommer.

Helse og Velferd

Øke brukerbetaling basseng

Bjørnafjorden Venstre budsjetterer med økte inntekter på utleie og økt bruk av de kommunale bassengene i Luranetunet og i Eikelandsosen på 250 000 kroner. 

Samfunnsutvikling

Økt pris bobil og gjestehavn

Bjørnafjorden Venstre vil øke gebyr til bobilparkering og gjestehavn som forventer å gi en økt inntekt på 250 000 kroner per år. I tillegg vil Bjørnafjorden Venstre foreslå å øke investeringen og utvidelse av antall bobilplasser. 

Øke pris meglerpakker

Bjørnafjorden Venstre vil øke gebyr på meglerpakke som forventer å gi en økt inntekt på 500 000 kroner per år.

Finans

Økt skatteinnslag

Bjørnafjorden Venstre forventer at befolkningsveksten vil føre til en tilsvarende økning i skatteinntektene. Imidlertid vil en del av denne økningen også medføre delvis økte kostnader. Derfor budsjetterer vi med en konservativ økning på 5 millioner kroner per år

Økt utbytte

Bjørnafjorden Venstre følger den forventede økningen i utbytte på 2 millioner kroner basert på utbyttenivået fra 2023.

Utbytte BUS AS

I tråd med andre partier forventer Bjørnafjorden Venstre at BUS AS vil selge tomter i Lyseparken. Derfor inkluderer vi en budsjettpost for forventet utbytte på 10 millioner kroner årlig fra 2025 og fremover.

Øke renteinntekter- salg av eiendom

Forventet salg av eiendom vil øke renteinntektene med henholdsvis 2,3 millioner kroner i 2024 og 3.3 millioner kroner fra 2025 og fremover.

Redusert rente og avdragskostnader lån

Forslaget om å utsette investeringen i hjelpemiddellageret vil føre til reduserte rente- og avdragskostnader på lånet, som tilsvarer 2,3 millioner i 2024 og 3,4 millioner i 2025.

Havbruksfond

Det vil bli tildelt midler fra Havbruksfondet, som er estimert til 8 millioner kroner årlig. Siden inntektsgrunnlaget er ustabilt og usikkert, ønsker vi å avvente et mer stabilt inntektsnivå på denne posten. Bjørnafjorden Venstre mener imidlertid at det er ansvarlig å inkludere en konservativ inntektsprognose på 5 millioner kroner per år.

Eiendomsskatt

Da inntektsgrunnlaget er ustabilt og usikkert, og det er økonomisk uansvarlig å bruke en stor del av premiefondet på løpende driftsutgifter, må vi sikre oss mer forutsigbare inntekter. Eiendomsskatt er en slik inntektskilde. Som Bjørnafjorden Venstre har uttalt i vårt partiprogram, ønsker vi å unngå å innføre eiendomsskatt. Hvis de forventede inntektene ikke materialiseres, og vi ikke finner andre bærekraftige inntektskilder, ser vi oss nødt til å ta i bruk eiendomsskatt. Derfor signaliserer vi i økonomiplanen at eiendomsskatt er et tilgjengelig virkemiddel fra 2025, om vi ikke klarer å finansiere ved relevante kutt eller nye inntekter.

Vi vil i tilfelle holde eiendomsskatten på det laveste nivå i 2025, med mulig økning til 1,5 promille fra 2026 og fremover. Dette vil primært være for å dekke nødvendige utgifter knyttet til våre kjerneområder. Vi planlegger kun å innføre eiendomsskatt på private boliger og fritidsboliger, og vi foreslår et bunnfradrag på 1 million kroner. Eiendomsskatt på næring gir en ekstra byrde til et allerede presset næringsliv som risikerer å gå direkte utover arbeidsplasser og lokale investeringer, derfor holder vi næring utenfor. Som Bjørnafjorden Venstre ser vi på bruk av eiendomsskatt som en midlertidig løsning for å håndtere en akutt problemstilling med tanke på å sikre liv og helse for våre innbyggere.

Bruk av premiefond

Bjørnafjorden Venstre planlegger å dekke underskuddet i budsjettet for 2024 ved å benytte midler fra premiefondet. Avhengig av inntektsgrunnlaget og mulig midlertidig innføring av eiendomsskatt fra 2025 og fremover, kan det også være nødvendig å bruke premiefondet i 2025. 

I tillegg ser vi at kommunaldirektøren har budsjettert med å bruke 141 millioner kroner, av totalt 202 millioner i perioden 2024-2027. Bjørnafjorden Venstre ønsker å begrense nedbyggingen av premiefondet i tråd med det som er budsjettert og planlegger at økte inntekter vil redusere behovet for å bruke premiefondet til å dekke løpende utgifter.

Tabell 3: Premiefond

Tabell 3: Premiefond

Investeringsbudsjett

Hjelpemiddellager / base hjemmetjenester

Bjørnafjorden Venstre foreslår å utsette investeringen i hjelpemiddellageret og basen for hjemmetjenester.

Mikrohus – justert ramme

Bjørnafjorden Venstre justerer investeringsbudsjettet med 1,9 millioner kroner som samsvarer med de nye kostnadsramme på 7,4 millioner kroner for mikrohus på Moberg.

Salg av eiendom

Det er nødvendig å selge eiendom som kommunen ikke bruker til tjenesteproduksjon. Forventet salg gir en total verdi på 50 millioner kroner i 2024 og 2025. Bjørnafjorden Venstre budsjetterer i tråd med forventningen. 

Velferdsteknologi økte rammer

For å møte de utfordringene vi står overfor innen helse- og eldreomsorgssektoren, er det avgjørende å øke investeringene i velferdsteknologi. Bjørnafjorden Venstre foreslår derfor en økning i årlige investeringer på dette området, slik at den totale investeringsrammen blir 5 millioner kroner per år. 

Omsorg+ 

Bjørnafjorden Venstre understreker betydningen for Omsorg+ boliger i dette budsjettet. Det er av avgjørende betydning å raskt etablere flere slike boliger. Vi foreslår å sette av 5 millioner kroner hvert år fra 2025 til Omsorg+. Dette finansieres gjennom økt salg av kommunale eiendom.

Tabell 4: Investeringsbudsjett

Tabell 4: Investeringsbudsjett

Verbalforslag

  1. Vi ber kommunedirektøren vurdere hvordan private aktører, inkludert sosiale entreprenører, kan bidra til å skape verdi innen helse- og omsorgssektoren.
    Votering i kommunestyremøte 14/12-23: 21 stemmer (13 Frp, 6 Høgre, Venstre og MDG)
  2. Vi ber kommunedirektøren undersøke muligheten for å utvide bobilparkeringen ved sanitetsforeningen.
    Votering i kommunestyremøte 14/12-23: 1 stemme (Venstre)
  3. Vi ber kommunedirektøren revurdere henvendelsen fra UIBs Senter for alders- og sykehjemsmedisin (CC:AGE), som har invitert Luranetunet til å delta i et EU-horizon forskningsprosjekt om fremtidig eldreomsorg. Den opprinnelige henvendelsen ble avvist på grunn av kapasitetsbegrensninger, men det er nå muligheter for mellom- og langsiktige fordeler knyttet til deltakelse på områder knyttet til Omsorg+ og bruk av velferdsteknologi.
    Votering i kommunestyremøte 14/12-23: 3 stemmer (Venstre og 2 SV)
  4. Vi ber kommunedirektøren legge Montrealavtalen om nedbygging av natur og Parisavtalens målsetninger for klimagassutslipp til grunn for alt kommunalt arbeid.
    Votering i kommunestyremøte 14/12-23: 9 stemmer (5 Ap, 2 SV, 1 Venstre og 1 MDG)
  5. Vi ber kommunen om å gjennomføre en utredning for å vurdere hvordan slukking av lys langs kommunale veier påvirker trafikksikkerheten for myke trafikanter.
    Votering i kommunestyremøte 14/12-23: 4 stemmer (1 Sp, 2 SV og 1 Venstre)
  6. Vi oppfordrer den nye kommunedirektøren til å skape en kultur som fremmer bevissthet om effektive innkjøp og bruk av varer og tjenester, med sikte på å styrke mulighetene for ytterligere besparelser på offentlig innkjøp i kommunen.
    Votering i kommunestyremøte 14/12-23: 29 stemmer (13 Frp, 6 Høgre, 6 Ap, 3 INP og Venstre)