Fylkesbudsjett til glede og besvær

Foto: Celina Christoffersen/Venstre

Venstre har satt sitt positive preg på budsjettet for 2024. Gruppeleder Pål Farstad gir her en oppsummering av budsjettarbeidet og det endelige resultatetet vedtatt av Fylkestinget i Møre og Romsdal. Venstre er denne perioden i posisjon på borgerlig side.

Fylkesbudsjett – til glede og besvær

2024-budsjettet for Møre og Romsdal fylkeskommune er nå vedtatt av fylkestinget. Dette er et budsjett Venstre har satt sitt tydelige stempel på. Det gjelder bedre fergefrekvens og utbedring av fylkesveier, samtidig som vi skjermer for kutt i satsinga på kultur, gang- og sykkelveier, rassikring, trafikksikkerhet, undervisningsfartøy og den videregående skolestrukturen. Dette er til stor glede.

Innstramminger

Et budsjett må være i balanse, så derfor også noe til besvær. For de som ønsker at alt skal være som før er dette budsjettet dårlig nytt. I budsjettet tar vi innover oss at Møre og Romsdal har den høyeste gjeldsgraden av alle fylker, og at grep må tas. I tillegg til den krevende gjeldsgraden har vi den svakeste bufferen og det tredje dårligste driftsresultatet av alle fylkeskommuner! Det betyr at vi ikke kan fortsette som før.
Først og fremst ser vi behovet for å ta ned driftskostnadene, men vi må også være forberedt på å se på investeringssida.

Fylkeskommunedirektøren foreslo innsparinger/omstillinger på 1%. Sammen med våre samarbeidspartnere Krf, Høyre og Frp ber vi om at fylkeskommunedirektøren finner ytterligere 1,7% i innsparinger uten at noen skal sies opp. Vi har bedt om dette for å skjerme kutt i skole, kultur, trafikktrygghet, gang- og sykkelveier, samtidig som vi prioriterer noen millioner til veivedlikehold og et bedre fergetilbud likt det vi hadde fram til i fjor på denne tida! Til sammen 100 mill. Når det gjelder ferge sier vi at det ok med dagens situasjon med fortsatt lave takster og gratis på enkelte samband, men for oss er det aller viktigst at tilbudet/frekvensen skal opp på samme nivå som det var fram til kuttene som ble gjennomført fra 1.1.2023.

 

Gjennomslag

Det vi har fått gjennomslag for i samarbeidet med de tre andre partiene er etter min mening i pakt med saker vi gikk til fylkestingsvalg på. Naturligvis ville det vært ønskelig med større satsing på skolebygg. Vi har pekt på at planene for Ørsta vgs, Hustadvika vgs og Spjelkavik Arena ikke må forsinkes, samtidig som vi gjennom posisjonens samarbeidsavtale slår fast at ingen videregående skoler skal legges ned i perioden.

Jeg hadde gjerne sett at vi kunne fått en større satsing på kollektiv – både bedre tilbud og lavere priser. Bl.a. må vi i 2024 se hvordan vi kan få ned takstene på hurtigbåt. Det fylkeskommunale bidraget til at Sundbåten kan være gratis blir videreført. Sundbåten koster fylkeskommunen en mill i året. At den er gratis for reisende har ført til en sterk økning av trafikken, og lettet trykket på trafikken i Kristiansund. Vi må se etter andre «prosjekt» som i samarbeid med lokale myndigheter kan gi lignende effekter også i andre deler av fylket.

 

Samarbeid og innflytelse

Både i media og andre sammenhenger blir det kastet fram at det er Frp som har styrt og dominert budsjettprosessen i posisjonen og fått gjennomslag for sin politikk, med oss og Krf nærmest som haleheng eller støttehjul! Spesielt har representanter fra Ap og Sp vært opptatt av å få fram dette bildet.

Til det vil jeg si at Ap og Sp var langt mer dominerende i den flertallskonstellasjonen vi var en del av i forrige fylkestingsperiode. Antallet møter og samtaler mellom oss gruppelederne er hyppigere og langt mer grundig i nåværende posisjon enn i posisjonen i forrige periode. Det har vært langt større rom for Venstre denne høsten enn det var i forrige periode. Man kan kanskje si at med en dobling av representasjonen for Venstre skulle det bare mangle! Men med to av 24 i posisjonen og to av 47 i hele fylkestinget, er det ikke mulig å få gjennomslag for all politikk. Jeg tør nesten ikke tenke på hvordan vi skulle fått gjennomslag hvis H, Krf og Frp valgte INP eller andre parti framfor oss.

 

2024

Vi har fått mye gjennomslag for mye av vår politikk. Det skal vi også få til neste høst når det viktige 2025-budsjettet skal spikres. Mye skulle gjøres på forholdsvis kort tid denne høsten. I 2024 må vi legge opp til bred involvering. For egen del møter jeg gjerne på lokallagsmøter for innspill og diskusjon.

Takk for samarbeidet i valgåret som nå nærmer seg slutten, og takk for arbeidet som gjøres i Venstrelagene i fylket.

God jul og godt nytt år!

Hilsen Pål Farstad
Gruppeleder for Venstre i fylkestinget