Uttalelse: Venstre vil stoppe nedbygging av natur

Freikollen og Bolgneset, Foto: Ragnhild Helseth

Vår årsmøte 2024 vedtok en uttalelse om å stoppe nedbygging av natur. Kristiansund Venstre kan vise til store utbyggingssaker som krever dramatisk nedbygging av natur som vi har kjempet mot og som vi så langt har tapt i bystyret. Noen saker er tapt for evig, slik som Skorpa, andre saker er fremdeles mulig å vinne. Det gjelder Kråkhaugen og det gjelder Bolgneset.

Venstre vil stoppe nedbygging av natur

Kampen for å ta vare på natur har fått økt oppmerksomhet. Nrk sitt søkelys på den dramatiske nedbyggingen av natur som skjer i Norge har brakt debatten opp et hakk siste tida. Venstre ønsker debatten velkommen, ikke minst vi i Kristiansund Venstre. Som bykommune har vi et særlig ansvar i å forvalte våre areal i tråd med kunnskap om miljø og natur. For oss handler det ikke om at vi skal stanse all utbygging, men om hvor og hvordan det bygges ut.

Kjempet mot Skorpautbyggingen

Kristiansund Venstre kan vise til store utbyggingssaker som krever dramatisk nedbygging av natur som vi har kjempet mot og som vi så langt har tapt i bystyret. Noen saker er tapt for evig, slik som Skorpa, andre saker er fremdeles mulig å vinne. Det gjelder Kråkhaugen og det gjelder Bolgneset.

Venstre kjempet mot Skorpautbyggingen. Den er det for sent å gjøre noe med. Steinbrudd ligger som dramatisk resultat av mislykket politikk for boligutbygging.

Når det gjelder skjæring gjennom Kråkhaugen på Nordlandet for ny trase innfartsvei er det ikke for sent.

Bystyret må snu og velge tunnel

Venstre er for at det bygges ny innfartsvei til Kristiansund, men mot at natur ødelegges. Bystyret må snu og velge tunnel.

Bystyrets flertall gikk for skjæring med eneste begrunnelse kortere nedbetalingstid bompenger.

Med bevisstgjøring som nå skjer i befolkningen om å ta vare på natur, kan vi ikke gå inn i fremtiden med å ødelegge Kråkhaugen. Vi har et stort ansvar for å sikre bynær natur. Dette området er av høy verdi for befolkningen som bor i området, for skolene og helseinstitusjoner som aktivt bruker Kråkhaugen.

Fire departementer behandlet saken i 2019 etter innsigelser fra Statsforvalter som gjaldt nedbygging av natur. Klima- og miljødepartementet og Barne-og familiedepartementet støttet innsigelsen. De to «hardcore»-departementene, Samferdselses- og Kommunaldepartementene, støttet bystyrets vedtak om å velge skjæring gjennom Kråkhaugen. De støttet seg til hva kommunen hadde vedtatt og deres begrunnelse, og ikke et ord om natur.

Altså ligger ansvaret på bystyret. Venstre mener at trasevalg over Kråkhaugen må gå gjennom tunnel. Fornyet oppmerksomhet om den dramatiske nedbygging av natur må føre til at bystyret ser på denne saken på nytt.

 

Bolgneset må bevares

Bolgneset må bevares. Den saken gikk Venstre til valg på. Vi vant valget og den saken skal vi vinne. Vi vil ikke ha et steinbrudd slik som på Skorpa. Vi vil ta vare på dette naturområdet for framtida.
Kristiansund må få på plass et arealregnskap likt som klimaregnskapet. Et bærekraftig bruk av natur må være målet. Som bykommune med begrenset areal har vi et stort ansvar for å sikre naturområder for aktivitet og for rekreasjon, og i harmoni med naturens tåleevne. Venstre mener også at vi må styrke den regionale planene for å sørge for helhetlig arealplanlegging på tvers av kommunegrenser.

For Venstre er nedbygging av natur den store kampsaken sammen med å redusere klimautslippene. Det er en hovedsak nå, det har vært det over tid og vil være det i framtida.

Uttalelse vedtatt av Årsmøte 2024 i Kristiansund Venstre 15.01.24

 

Publisert på tk.no 17.01.24