Uttalelse: Behov for utvidet åpningstid i barnehager

Pixabay

Barnehagene skal sikre barn en god oppvekst og gi barn like muligheter. Den er å regne som første del av utdanningsløpet. I barnehagen får barnet et pedagogisk tilbud med omsorg, lek og læring. Det tilbys også barnepass mens foresatte er på jobb eller studier.

Politisk uttalelse fra årsmøtet i Møre og Romsdal Venstre 3. mars 2024

Foreldre er trygge den tiden barna er i barnehagen og har vært viktig for like arbeidsmuligheter for begge kjønn i arbeidslivet. For innvandrerfamilier er barnehagen viktig for at barna skal lære språk og bli integrerte og mødrene kan delta i språkopplæring, gå på skole og kvalifisere seg til arbeidslivet.

Vi mener det finnes behov for utvidet åpningstid. Mange foresatte har arbeidstid som ikke er lik barnehagens åpningstid eksempelvis de som jobber i turnus eller jobber i handels- og servicebransjen. For aleneforeldre kan det være krevende å jobbe i en 100% stilling innenfor barnehagenes åpningstider. Det er ikke alle som har en besteforelder som er tilgjengelige for å hente barnebarnet i barnehagen. Utvidet åpningstid i barnehagen vil være til hjelp for mange i ulike livssituasjoner

Det må være klare retningslinjer om hvor mange timer barnet kan være i barnehagen innenfor en gitt tidsramme.

Barnehagens oppgave med å gi barnet det beste grunnlag for lek, læring og utvikling må selvsagt ligge til grunn uavhengig av åpningstid. Sammen med brukere, ansatte og deres organisasjoner må vi finne løsninger som kan gi et utvidet barnehagetilbud til de småbarnsfamiliene som trenger det.