Uttalelse: Kjernekraft i Norge

tekna.no

Under helgens fylkesårsmøte vedtok Rogaland Venstre søndag 10. mars en uttalelse om kjernekraft i Norge.

Vi trenger kraft, og masse av det. Stadig større deler av bilparken vår blir og skal bli elektrisk, industrien skal elektrifiseres og skipsfart og transport må over på mer klimavennlige løsninger. Europa skal bli kvitt avhengigheten til gass og kull, og trenger klimavennlige alternativer. Innen 2050 skal Norge bli et lavutslippssamfunn og redusere utslipp med 90-95 prosent sammenlignet med 1990, i henhold til Parisavtalen.

For å kunne levere denne kraften stabilt, regulerbart og med små arealinngrep, er kjernekraft et svært gunstig alternativ. På et areal tilsvarende en fotballbane kan en 300MW små modulære reaktor (SMR) plasseres. Dette vil kunne dekke behovet til 150 tusen husholdninger, nok til å dekke behovet for husholdningene i Sandnes, Stavanger, Sola og Randaberg. Dette sier noe om den voldsomme energitettheten og det enorme potensialet i denne energiformen.

En annen fordel med kjernekraftverk, er at det kan plasseres der behovet er. Sammen med den lave arealbruken minsker det konfliktnivået når det kommer til naturødeleggelser. Det er viktig å huske på at Norge har forplikta seg til å verne 30% av naturen både til lands og til havs som en del av Montreal-avtalen. Kraftutbygging i Norge må skje på en måte som tar vare på naturen.

I vår region skriker bedriftene etter stabil og klimavennlig kraft. Fatland har valgt å flytte produksjon av pinnekjøtt ut av Rogaland på grunn av høye strømpriser. I andre deler av landet, blant annet i Fredrikstad, får ikke Denofa tilgang til den kraften de ønsker for å kunne elektrifisere produksjonen sin. Kjernekraft gir også et stort potensial for utnyttelse av spillvarme til industiformål, fjernvarme eller
lignende.

Kjernekraft vil bli en viktig bidragsyter i fremtidens energimiks. Rogaland Venstre mener at kjernekraft vil spille en viktig rolle i det grønne skiftet, også i Norge.

Rogaland Venstre vil:

  • Utrede muligheten for etablering av kjernekraft i Norge
  • Inkludere kjernekraft i energipolitikken som vedtas av Stortinget og regjeringen.
  • At energipolitikken også vurderer hvordan kjernekraft og industri kan bygges i tandem, med fokus på muligheter for både nasjonal, lokal og regional verdiskaping
  • Øke bevilgninger til forskning på kjernekraft