Uttalelse: Kutt skattene på verdiskaping og norsk eierskap

foto: Shutterstock

Rogaland Venstre sitt fylkesårsmøte vedtok søndag 10. mars en uttalelse om at vi må kutte skattene på verdiskaping og norsk eierskap.

De siste to årene har Ap/Sp-regjeringen sendt en historisk stor skatteregning til næringslivet. Det er skadelig for den omstillingen som næringslivet vårt trenger.

Verdier og inntekter må skapes før de kan deles. At vi har et mangfold av bedrifter landet rundt med variert og lokalt eierskap som skaper arbeidsplasser, skatteinntekter og aktivitet i lokalsamfunnene er en direkte forutsetning for velferd. I framtiden vil det bli enda viktigere etter hvert som landet vårt ikke vil få like store inntekter fra salg av olje og gass.

Under Ap/Sp-regjeringen har formuesskatten økt kraftig for norske bedriftseiere, utbytteskatten har økt og i tillegg har det blitt innført en svært skadelig ekstra arbeidsgiveravgift på inntekter over 850.000 kroner.

Rogaland er det fylket som blir hardest rammet av den ekstra arbeidsgiveravgiften. Kompetansebedrifter, teknologibedrifter og gründerbedrifter blir rammet sterkest. Mange av disse er bedriftene er nøkkelen til at vi nå får fart på nye næringer. Rogaland Venstre mener den ekstra arbeidsgiveravgiften må fjernes så snart som mulig.

Formuesskatt på arbeidende kapital rammer norskeide bedrifter og arbeidsplasser. Helt vanlige eiere av småbedrifter i Rogaland og resten av landet melder om at de må tømme bedriften for penger for å betale skatt på penger de ikke har.

92 % av de som betaler formuesskatt har ligningsformuer under 10 millioner kroner. Dette er blant annet eiere av små og mellomstore bedrifter. De er hardt arbeidende folk som har verdiene sine i form av fabrikkbygg, maskiner, dyktige ansatte og gode forretningsideer som kan drive Rogaland framover. De ber ikke om mer til seg selv, men om å slippe å tappe bedriftene sine for verdier og framtidskraft. Ettersom formuesskatten ikke rammer utenlandske bedrifter og statsborgere, er det en konsekvens at stadig flere bedrifter blir solgt til utlandet. Rogaland Venstre vil ta grep gjennom å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital.

Rogaland Venstre vil ha et mer gunstig miljø for verdiskapning. Derfor vil vi kutte i formuesskatten og avvikle den ekstra arbeidsgiveravgiften som Ap/Sp-regjeringen har innført. Ved å redusere disse skattene kan vi frigjøre ressurser og stimulere til økt aktivitet og investeringer i regionen vår. Lavere skatter på verdiskapning vil ikke bare frigjøre ressurser for bedrifter og gründere, men det vil også stimulere til nyskapning og grønn vekst.

Rogaland Venstre vil:

  • Ha kutt i skatter på verdiskaping
  • Fjerne formuesskatten på arbeidende kapital
  • Fjerne den ekstra arbeidsgiveravgiften
  • Utrede halvering av arbeidsgiveravgiften