Uttalelse: Nei til nedprioritering av overgrep mot barn

Foto: Pixabay, CCO

Fylkesårsmøte i Rogaland Venstre vedtok søndag 10. mars en uttalelse om om at nå er det på tide å slutte å nedprioritere overgrep mot barn.

Rogaland Venstre kan ikke godta at etterforskning og forebygging av overgrep mot barn blir nedprioritert.

Mange barn blir i dag utsatt nettovergrep. Noe som oppleves traumatiserende og som barn prøver å skjule for familie og venner. Det å vite at anmeldelse blir fulgt opp, at politiet og påtalemyndigheter prioritere å avdekke og straffe overgriper vil føre til at flere anmelder, at flere for oppfølging og hjelp i forhold til hva de ha blitt utsatt for.

Mengden tips om nettovergrep mot barn som blir sendt til Kripos har økte markant de siste årene. Kripos mottar tips fra den halvstatlige amerikanske organisasjonen Center for Missing and Exploited Children (NCMEC). Det er store forskjeller i hvordan politidistriktene etterforsker tipsene. Rogaland Venstre mener det burde være en likere behandling av slike tips i politidistriktene.

I oktober ble det kjent at Sør-Vest politidistrikt skal legge ned «Operasjon Spiderweb». Dette har vært en gruppe i Sør-Vest politidistrikt som skulle forebygge, avdekke, etterforske og føre nettovergrepssaker mot barn for retten. Begrunnelsen for nedleggelsen er ressurssituasjonen i politidistriktet. Arbeidet i «Operasjon Spiderweb» har ført til over 100 domfellelser på 4 år. Vi vet at det er store mørketall når det gjelder nettvoldtekter. Disse vil nå bli høyere. Signalene en sender ved denne nedleggelsen er at bekjempelse av overgrep mot barn ikke er viktig.

Sør-Vest politidistrikt får minst finansiering per innbygger av alle politidistrikt og det tilføres ikke nok ressurser for å løse samfunnsoppdraget. Dette fører til at den mindre kapasitet til etterforsking av alvorlige straffesaker.

Rogaland Venstre vil:

  • Styrke politiet sine ressurser til etterforskning av nettovergrep mot barn
  • At alle politidistrikter etablerer en likere behandling av NCMEC- tips
  • At fordelingsnøkkelen for finansiering til politidistriktene blir gjennomgått for å få en mer rettferdig fordeling