Uttalelse: Veien til fornybarsamfunnet

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Under helgens fylkesårsmøte vedtok Rogaland Venstre søndag 10. mars en uttalelse om veien til fornybarsamfunnet.

Norge trenger mer grønn kraft for å kutte klimagassutslipp, skape nye jobber og sørge for sikker kraftforsyning. Skal vi lykkes med omstillingen, må vi få på plass et krafttak i energipolitikken.

Norge kommer til å trenge masse ny kraft framover for å muliggjøre den grønne omstillingen. Likevel har regjeringen satt Norge i konsesjonstørke for fornybar energi. Det vil bremse den økonomiske vekstkraften, presse frem fossile energialternativer og redusere vår forsyningssikkerhet. Derfor er det helt nødvendig at Rogaland energieffektiviserer infrastrukturen, oppdaterer nåværende energianlegg og bygger mer grønn energi. Samtidig må man etablere flere utvekslingskabler til det europeiske energimarkedet for å sikre vår forsyningsikkerhet.

I dag har Norge en fornybarandel på om lag 50%. For å nå målet om 55% utslippskutt innebærer det at Norge må få en fornybarandel på 80%. Det betyr at produksjonen av fornybar energi må opp og fossilt ned. FN, Det internasjonale energibyrået (IEA) og Regjeringens eget klimautvalg er tydelige på at Norge må stanse oljeletingen og bygge mer grønn energi raskere dersom vi skal nå klimamålene.

Samtidig som vi innen 2050 må skifte ut all olje, kull og gass i verden til grønne energikilder, konkluderte Energikommisjonen med at Norge vil trenge 60 nye TWh innen 2050. Samtidig har en fersk rapport fra THEMA Consulting i oppdrag fra NHO og LO vist at vi vil trenge 140 nye TWh. Tallene spriker ut fra forventninger til elektrifisering av industrien, men det er klartat vi vil trenge mer energi. Norge, Rogaland og kommunene har alle et ansvar for å legge til rette og produsere mer grønn energi.

Energipolitikk har i større grad blitt et sikkerhetspolitisk spørsmål. Russland driver en energikrig mot Europa for å presse strømprisene opp og svekke Europas støtte til Ukraina. I dag er vi altfor avhengig av russisk gass som svekker vår sikkerhetspolitiske situasjon. For å gjøre oss mer uavhengig autoritære regimer må Europa, Norge og Rogaland samarbeide om å produsere mer energi.

Om Rogaland skal bli mer elektrisk må strømnettet styrkes. Situasjonen er kritisk og flere områder rapporterer at kapasiteten på strømnettet er sprengt. Å utvide strømnettet blir helt nødvendig for at industrien skal kunne skifte ut fossilt med elektrisk, etablere ny grønn industri og skape flere arbeidsplasser. Et solid og utvidet strømnett er en grunnleggende forutsetning for det grønne skiftet.

Norge og Rogaland trenger mer grønn energi. Både for å sikre ny grønn industri, kutte klimagassutslipp og styrke norsk sikkerhet mot autoritære regimer. Mer grønn energi er nødvendig for å sikre vår trygghet og ta Norge ut av oljealderen inn i fornybarsamfunnet.

Rogaland Venstre vil:

  • Utvikle en nasjonal strategi for elektrifisering og fornybarutbygging.
  • Bygge mer grønn og fornybar energi.
  • Styrke incentivordninger for ENØK-tiltak for private husholdninger og næringsliv.
  • Gjøre det mer lønnsomt å bygge solcellepanel.
  • Ha strengere regulering av utvinning av kryptovaluta.
  • Stanse tildelingen av nye letelisenser på norsk sokkel.
  • Stille seg positivt til kjernekraft både lokalt og globalt, og utrede teknologivalg og finansieringsmodeller for kjernekraft i Norge.
  • Styrke strømnettet gjennom økte investeringer til utvidelse av strømnett, bedre utnyttelse av dagens nett, redusere saksbehandlingstiden og gjennomgå KILE-ordningen for å gjøre den mer effektiv.
  • Gjøre det enklere for privatpersoner å selge strøm tilbake til nettet.
  • Bygge flere mellomlandskabler for å sikre fleksibilitet og forsyningssikkerhet i det europeiske energimarkedet.
  • Utvikle en skattemodell som gjør det mer lønnsomt for kommunene å bygge fornybar energi. Dette gjelder også ved effektoppgraderinger og pumpekraftverk. Ordningen med konsesjonskraft må bestå og ikke inkluderes i inntektsutjevningsystemet.
  • Endre skatteregimet for vannkraft slik at det blir mer lønnsomt å foreta investeringer og oppgraderinger i eksisterende vannkraftverk.
  • Forbedre fordelingen av inntektene Norge får fra krafteksport slik at strømprisene ikke er et like stort problem for privatøkonomi og næringsliv.
  • Kreve at høyspentkabler primært legges i bakke- og sjø fremfor luftspenn.
  • At Rogaland skal være foregangsfylke for utbygging av havvind.