Dobbeltsporet må forlenges, og det haster, mener Venstre

Frode og Guri
Gunnar Kvassheim

– Vi fikk full tilslutning til vårt forslag til uttalelse om forlenging av dobbeltsporet på Jærbanen. Og så fikk vi oppdatert vår partileder Guri Melby på saken, sier Eigersund Venstres leder Frode Bjørklund.

Rogaland Venstre har i helgen avholdt fylkesårsmøte på Grand Hotell i Egersund. Venstre-leder Guri Melby deltok på deler av møtet.

I Jærbane-uttalelsen heter det at Rogaland Venstre forventer at forlengelse av dobbeltsporet på Jærbanen blir gitt høy prioritet når regjeringen om kort tid legger fram Nasjonal transportplan for perioden 2025-2036..

Arbeidet med dobbeltspor mellom Sandnes og Nærbø må komme i gang så raskt som mulig,og arbeidet med å planlegge forlengelse av dobbeltsporet fra Nærbø til Egersund må intensiveres, heter det videre i uttalelsen.

Rogaland Venstre viser til at det vært en kraftig økning i antall reisende på Jærbanen. Fra 2006 til 2023 er antallet passasjerer nær doblet, fra 2,6 millioner til over 5 millioner.

Sterk vekst i trafikken på Jærbanen, og for lave investeringer i infrastruktur, har bidratt til at reisetiden har gått opp. Stopp for å vente på møtende tog er en viktig årsak til at punktligheten har gått ned for trafikken på Jærbanen.

Videre utbyggingen av dobbeltsporet, vil legge grunnlaget for økt vekst i trafikken og kortere reisetid. Det er anslått at dobbeltspor mellom Sandnes og Nærbø, som åpner for avganger hvert tiende minutt, vil gi en vekst i antall passasjerer på 35 prosent. Samtidig vil det legge grunnlaget for økt godstrafikk på jernbanen. Dette potensialet er det nå på høy tid å ta ut, heter det i uttalelsen som ble vedtatt på Rogaland Venstre sitt fylkesårsmøte.